Pavojus dėl teršalų Vilniaus rajone – atšauktas

Vilniaus rajone, Vanaginės kaime, baigiami rinkti teršalai, atšauktas ekstremalus įvykis nustačius, jog pavojus gyventojų sveikatai nebegresia.

„Ekstremalus įvykis yra atšauktas, grėsmės žmonių sveikatai, gyvūnams nėra. Vandens rezervuaras užpiltas sorbentu, kad sugertų teršalus, iškastas gruntas bus išvežtas utilizacijai. Gruntas bus pradėtas kasti po pietų, nes turi įsigerti teršalai į gruntą“, – BNS sakė Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Vilniaus rajono agentūros vedėjas Andrius Masiokas.

Vilniaus rajono savivaldybė informavo, kad Vanaginės kaime surinkta apie 300 t teršalų ir vandens mišinio.

Pažymima, kad dar antradienį Aplinkos apsaugos agentūra atliko oro taršos tyrimus ir nustatė, kad pačiame židinyje pentanolio (amilo alkoholio) koncentracija viršijo leistino gyvenamosios aplinkos orui koncentraciją. Aplinkos ministerija ketvirtadienį informavo, kad aplink įvykio vietą tarša yra minimali ir neviršijo leistinų normų, teršalai ore nepasklido.

A. Masiokas sako, kad įtariama teršalus išpylusi įmonė „Biovaliuta“ veiklos nevykdo nuo pirmadienio, kai užfiksuota tarša. Įmonė pardavinėjo panaudoto aliejaus bei alkoholio gamybos produkto mišinį kaip skystą kurą katilams.

A. Masiokas sako, kad baigiama rinkti reikalinga medžiaga ir penktadienį aplinkosaugininkai tikisi prašyti Vilniaus apygardos prokuratūros pradėti ikiteisminio tyrimo.

Išsigando tikrintojų

Įmonės atstovai įtariami išpylę teršalus po penktadienį vykusio aplinkosaugininkų ir Valstybinės mokesčių inspekcijos pareigūnų patikrinimo, per kurį įmonės patalpose, specialiose talpose aptikta daugiau nei 5 tonos teršalų. Įtariama, kad įmonės atstovai teršalus į gretimą tvenkinį išpylė savaitgalį arba pirmadienio rytą per specialiai įrengtą vamzdį.

Teršalus surinko ir į Šiaulių įmonę „Toksika“ utilizavimui išveš Vilniaus rajono savivaldybės samdyta įmonė „Fetoksa“. Preliminariais duomenimis, Šiauliuose įsikūrusi įmonė „Toksika“ už tokių atliekų tonos utilizavimą ima apie 550 eurų, tad vien teršalų utilizavimas gali kainuoti per 150 tūkst. eurų.  Įvertinus teršalų transportavimo išlaidas, įmonei gali tekti atlyginti apie 200 tūkst. eurų.

Aplinkosaugininkų teigimu, įmonei, kaip juridiniam asmeniui, gresia atsakomybė ne tik už aplinkos taršą pavojingomis sąlygomis, bet ir dėl darbo su pavojingomis atliekomis neturint tam reikiamų leidimų – įmonė turėjo tik leidimus surinkti panaudotą aliejų, kuris nepriskiriamas pavojingoms atliekoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių