Nužudyto kompozitoriaus byla: kaltinamieji pasakoja savo versiją

Per konfliktą sostinėje nužudytas kompozitorius Tomas Dobrovolskis prie baro buvusiems jaunuoliams išsakė neigiamą nuomonę apie Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, teigia vienas kaltinamųjų jo nužudymu Skirmantas Jankauskas.

Vilniaus apygardos teismo posėdyje trečiadienį kaltinamasis davė parodymus. Jis kaltu dėl nužudymo neprisipažįsta ir tikina niekaip nėra susijęs su šio vyro mirtimi. S.Jankauskas sako, kad žuvęs vyras su niekuo nekonfliktavo ir niekam grėsmės nekėlė.

„Pamačiau link baro einantį žmogų su šunimi. Tas vyras nugirdo mūsų pokalbį ir paklausė, kam čia patinka Putinas. Aš jam papasakojau apie įvykį bare. Tas vyras pasakė, kad V.Putinas iš tikrųjų yra jėga, bet patikslino, kad tai – blogio jėga“, – sakė S.Jankauskas.

Jis pasakojo, kad 2014 metų gruodį kūčių išvakarėse su draugais lankėsi bare Vingrių gatvėje. Bare vyrai kalbėjosi apie politiką.

S.Jankauskas šiame bare susipažino su Mindaugu Šulinsku, jis byloje pripažintas nukentėjusiuoju. Abu vyrai kalbėjosi apie politiką, jų politinės pažiūros skyrėsi, tačiau jaunuoliai nesipyko ir po pokalbio esą vienas kitam paspaudė rankas.

Aš žinojau, kad kaltų nebus – žiūrės į žemę ir sakys nieko nemačiau, nieko negirdėjau. Suėjo šeši angelai, kuriems sparnai išdygę. Nė vieno kalto nėra. Tai kokią išvadą aš darau – kad jie meluoja.

S.Jankauskas savo parodymus teismui skaitė iš lapo. Ikiteisminio tyrimo metu teisę studijavęs jaunuolis atsisakė pasitikrinti melo detektoriumi ir leisti išmatuoti jo galūnių ilgį.

Kiti kaltinamieji teismui yra pasakoję, kad S.Jankauskas, Audrius Šalna ir Karolis Pociūnas stovėjo šalia T.Dobrovolskio, kai jam buvo suduota skėčiu. S.Jankauskas teismą tikino, kad įvykio metu jis stovėjo ne prie T.Dobrovolskio ir niekaip net fiziškai negalėjo prieiti prie jo.

„Buvo didelis sujudimas, buvo sunku susigaudyti, kas ką daro“, – sakė S.Jankauskas.

„Negalėčiau nužudyti žmogaus“, – tikino kaltinamasis.

Nužudytojo motina Angelė Šakalienė piktinosi užtrukusiu teismo procesu.

„Aš žinojau, kad kaltų nebus – žiūrės į žemę ir sakys nieko nemačiau, nieko negirdėjau. Suėjo šeši angelai, kuriems sparnai išdygę. Nė vieno kalto nėra. Tai kokią išvadą aš darau – kad jie meluoja. Meluoja be sąžinės, jų negraužia sąžinė už tai, ką jie padarė. S.Jankauskas buvo teisės studentas, dalyvavo muštynėse. Jeigu žmogus išmano įstatymus, tai kodėl neiškvietė policijos? Jeigu žmogus susmuko, reikia iškviesti policiją. Jis apsidairė ir pabėgo į kitą restoraną“, – piktinosi sūnaus netekusi mama.

Kaip yra nustatę ekspertai, kompozitoriui skėčiu buvo išdurta akis, prakirsta kraujagyslė ir sužalotos smegenys. Nustatyta, kad šis smūgis jam ir buvo mirtinas.

Kaltinimai dėl 48 metų vyro nužudymo pateikti trims jaunuoliams, kiti trys kaltinami lengvesniais nusikaltimais.

„Tai sodinkit visus šešis. Kodėl mes tiek laiko tyrinėjam ir blusinėjam, kas, kiek centimetrų pasisuko į kairę ar į dešinę?“ – piktinosi nukentėjusioji A.Šakalienė. Ji ragino greičiau užbaigti kankynę, nes, atrodo, kad jau teisiami nebe kaltinamieji, bet ir nukentėjusieji.

Bylos duomenimis, 2014-ųjų gruodžio 24-ąją, Šv.Kūčių išvakarėse, apie 3 val., šeši jauni girti vyrai netikėtai užpuolė žmogų baro Vingrių gatvėje koridoriuje. Jie taip pat užpuolė kelis kitus netoli įėjimo į barą buvusius žmones.

Kaip anksčiau teisme sakė kiti kaltinamieji, skėčio metaliniu galu į akį sužalotas kompozitorius T.Dobrovolskis buvo paliktas gulėti ant šaligatvio. Po muštynių gulėti ant šaligatvio buvo paliktas ir dar vienas nukentėjusysis.

Patyręs itin sunkią traumą, 48 metų T.Dobrovolskis mirė ligoninėje sausio 6-osios rytą, taip ir neatgavęs sąmonės.

Kaltinamajame akte rašoma, jog kaltinamųjų asmenų atsakomybę sunkina tai, kad įtariamos nusikalstamos veikos padarytos bendrininkų grupėje bei būnant apsvaigus nuo alkoholio. Nė vienas iš šešių kaltinamųjų, kurie įvykio metu buvo 20–25 metų, anksčiau teisti nebuvo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių