Muitininkei už piktnaudžiavimą tarnyba – 4,5 tūkst. eurų bauda

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos teismas penktadienį Vilniaus teritorinės muitinės Raigardo kelio inspektorei Snieguolę Gražėnienę pripažino kalta dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir skyrė jai 4,5 tūkst. eurų baudą.

Bylos duomenimis, S.Gražėnienė, tikrindama jai pateiktas tranzitines deklaracijas, matė, kad jose nurodyti ne tie automobiliai, kurie tuo metu buvo muitinės poste (arba jų visai nebuvo) ir deklaracijos visiškai neužpildytos. Nustatyta, kad ji sistemingai netikrino deklaracijose nurodytų prekių, suprasdama, kad tos prekės realiai iš Lietuvos neišvežamos, pranešė teismas.

S.Gražėnienė 11 kartų į kompiuterinę programą įvedė melagingus duomenis, jog dokumentus ir prekes patikrino. Kadangi prekės iš Lietuvos nebuvo išvežtos, į valstybės biudžetą išvengta sumokėti muito mokestį, siekiantį apie 44 tūkst. 601 eurų, pranešė teismas.

Nuosprendyje pabrėžiama, kad šiais nusikalstamais veiksmais S.Gražėnienė ne tik diskreditavo muitinės pareigūno vardą, sumenkino institucijos įvaizdį, bet ir nevykdė kontrabandos bei muitų taisyklių pažeidimų prevencijos.

Muitininkė neprisipažino dėl jai pareikštų kaltinimų. Aiškino, kad klaidų galėjo įsivelti dėl per didelio darbo krūvio, kadangi dirbo pamainomis, tačiau teismui negalėjo paaiškinti, kodėl didelis darbo krūvis trukdė sistemingai jai atlikti pareigas tikrinant tik vieno siuntėjo tranzito deklaracijas.

S.Gražėnienė anksčiau neteista, nusikaltimą padarė veikdama netiesiogiai tyčia, po nusikaltimo padarymo pakartotinai nenusikalto, todėl teismas kaltinamajai skyrė su laisvės atėmimu nesusijusią bausmę – 4 519 eurų baudą. Ją reikės sumokėti per pusmetį.

Kartu su S.Gražėniene buvo teisiamas dar vienas muitininkas, tačiau jis buvo išteisintas.

Nuosprendis nėra galutinis ir per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių