B. Bradauskas „MG Baltic“ byloje: Seimo nariai su verslo atstovais turi bendrauti

Pirmadienį Vilniaus apygardos teismo teisėjai toliau nagrinėja rezonansą sukėlusią bylą, kurioje kaltinamieji yra dviejų partijų - Lietuvos liberalų sąjūdžio ir Darbo partijos - nariai bei koncernas „MG Baltic“. Teismo posėdyje iškviestas pirmasis liudytojas socialdemokratas Bronius Bradauskas teisėjų kolegijai teigė, kad Seimo nariai turi bendrauti su verslo atstovais ir nereikėtų labai stebėtis, kad jie su jais pietauja ar vakarieniauja.

„Su verslu ne tik galima, bet Seimo nariams, kurie nori būti arčiau gyvenimo, yra būtina bendrauti su visoms instancijoms. Su verslu, su švietimo, sveikatos atstovais ir t.t. Jūs galvojate, kad Seimo narys ar koks valdininkas - visų galų meistras, kad jis viską išmano? Jis turi semtis patirties ir žinių iš tų, kurie betarpiškai susiję su vienu ar kitu dalyku ir kurie, be abejo, geriau žino. (...) Žinoma, Seimo narys turi atskirti pelus nuo grūdų“, - teigė B. Bradauskas.

B. Bradauskas teisėjų kolegijai sakė, kad daugelio įvykių jau nepamenąs.

„Pažįstu visus buvusius Seimo narius - Eligijų Masiulį, Vytautą Gapšį, Gintarą Steponavičių“, - teisme sakė B. Bradauskas.

Socialdemokratas tikina, kad buvusį liberalą Š. Gustainį žino, bet asmeniškai jo nepažįsta. O verslininko Raimondo Kurlianskio nepažįsta ir nebuvo sutikęs.

„Su Raimondu Kurlianskiu neteko bendrauti“, - teigė B. Bradauskas.

Socialdemokratas teigė prieš dvejus metus buvęs apklaustas STT ir įspėjo teismą, kad įvykių ir parodymų gerai neatsimena.

„Mano gyvenime tai nereikšmingi įvykiai, esu daug ką pamiršęs“, - sakė B. Bradauskas.

Socialdemokratas teigė, kad STT buvo apklausiamas dėl Vartojimo kredito įstatymo pataisų Seime bei „Vilniaus-Utena“ kelio rekonstrukcijos, tuo metu jis buvo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas. Pasak B. Bradausko, tuo metu Š. Gustainio siūlomos daugelis Vartojimo kredito įstatymo pataisų komitete buvo atmestos.

„Atsiminti turinio, ką jis ten siūlė, tikrai negaliu, bet daugelis jo pasiūlymų buvo atmesti, gal net visi“, - sakė buvęs Seimo narys.

B. Bradauskas tikino, kad su „Vilnius-Utena“ kelio rekonstrukcijos siūlymais Seime jis nesutiko.

„Kai pamačiau palūkanas, šiam projektui pasakiau „ne“, ir daug mano frakcijos narių mane tuomet palaikė (...) Man šis projektas pasirodė per brangus“, - teigė B. Bradauskas.

Dėl sūnaus, buvusio Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovo Dainoro Bradausko pažinties su R. Kurlianskiu, B. Bradauskas tikina, kad sužinojo iš žiniasklaidos.

Įtariama, kad liberalas Š. Gustainis 2015 m. Seime pateikė Vartojimo kredito įstatymo pataisas, palankias verslininkui R. Kurlianskiui.

Teisėsauga įtaria, kad politikai, imdami kyšius iš „MG Baltic“, palaikė ar inicijavo koncernui palankius sprendimus Seime bei kitose valstybės institucijose, taip pat darė poveikį nulemiant viešųjų pirkimų laimėtojus, primena ELTA.

Ikiteisminio tyrimo metu apklausta daugiau nei 150 asmenų, iš kurių daugiau kaip 50 - praėjusios ir šios kadencijos Seimo nariai, keletas buvusių ministrų, Europos Parlamento narių. Atlikta daugiau nei 200 apklausų ir daugiau nei 30 kratų.

Įtariama, kad Š. Gustainis gavo daugiau nei 8 tūkst. eurų kyšį, Gintaras Steponavičius - 15 tūkst. eurų, V. Gapšys - daugiau nei 27 tūkst. Eligijus Masiulis įtariamas paėmęs daugiau nei 106 tūkst. eurų kyšį.

Darbo partija įtariama kyšininkavimu ir prekyba poveikiu, Liberalų sąjūdis - kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o „MG Baltic“ įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

Įtariama, kad politikai dėl kyšių tarėsi su koncerno „MG Baltic“ viceprezidentu R. Kurlianskiu, o vėliau Seime ar kitose institucijose siūlė arba palaikė koncernui palankias iniciatyvas.

Dar vienas nušalinimas teismui

„MG Baltic“ politinės korupcijos byloje koncernui atstovaujantis advokatas Linas Belevičius pareiškė nušalinimą bylą nagrinėjančiam Vilniaus apygardos teismui.

Pirmadienį po pietų į teismą liudyti pakviestas LNK pardavimų vadovas Tomas Bartininkas.

LNK teismui atsiuntė raštą, prašydama surengti uždarą teismo posėdį, kad nebūtų paviešintos komercinės paslaptys: reklamos paslaugų kainodara, nuolaidos, sąskaitos ir t.t.

Koncerno „MG Baltic“ advokatas Linas Belevičius ir koncerno „MG Baltic“ buvusio viceprezidento Raimondo Kurlianskio advokatas Simonas Slapšinskas sakė, kad LNK prašyme yra besąlygiškas pagrindas priimti nutartį ir T. Bartininką apklausti neviešame posėdyje.

Teismui atmetus prašymą, L. Belevičius pareiškė nušalinimą teisėjams.

Po šio pareiškimo teisėjai padarė pertrauką byloje ir sprendžia, ar nusišalinti nuo nagrinėjimo.

Šios bylos advokatai jau anksčiau yra reiškę nušalinimus teisėjams ir prokurorui, tačiau jie nebuvo patenkinti tam neradus pagrindų.

LNK pardavimų vadovo apklausa

„MG Baltic“ politinės korupcijos byloje kaip liudytojas apklausiamas LNK pardavimų vadovas Tomas Bartininkas teigė, kad apie nuolaidą Darbo partijai žinantis tik iš žiniasklaidos.

„Tik iš spaudos žinau apie tokią nuolaidą“, – teismui teigė T. Bartininkas.

Į kai kuriuos klausimus jis sakė galėtų atsakyti raštu arba uždarame posėdyje. Uždaro posėdžio teismo prašė ir LNK, bet teismas netenkino šio prašymo.

Siekdamas išsamiai išsiaiškinti visas aplinkybes, teismas į apklausą trečiadienį kviečia LNK generalinę direktorę Zitą Sarakienę. Posėdyje taip pat privalo dalyvauti ir T. Bartininkas.

Buvusį koncerno „MG Baltic“ viceprezidentą Raimondą Kurlianskį prokuratūra kaltina davus bendros 27,1 tūkst. eurų vertės kyšius buvusiam Seimo nariui Vytautui Gapšiui. Teisėsauga teigia, kad už dalį šios sumos padarytos nuolaidos už per koncernui priklausančias televizijas transliuotą Darbo partijos politinę reklamą, kita dalis lėšų užmaskuota kaip parama viešajai įstaigai.

T. Bartininkas patvirtino, kad nuolaida Darbo partijai buvo suteikta, nes, anot jo, visi klientai gauna nuolaidas. Jis taip pat teigė nesulaukęs vadovybės nurodymų suteikti nuolaidų „darbiečiams“.

Pasak liudytojo, su Darbo partija dirbo reklamos agentūra PHD, ji 2015 metų lapkritį dėl partijos reklamos transliavimo kreipėsi į LNK, reklamos kiekiai ir kainos derintos su agentūros atstovu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aha

aha portretas
bendradarbiaujant su verslu,seimo nariai tampa milijonieriais Valstybes ir Tautos saskaita,nrs kordinuoja 'versla' pagal istatyma, valstybei palikdami tik pvma ir akciza ,o visa kita nuseda i privacias saskaitas o ne i biudzeta, nes valstybe nieko neturi viskas prixvatinta net gamtos istekliai, kurie turi but tik valstybes,beda Tautai per tuos prixvatininkus.

Anonimas

Anonimas portretas
balsuoja pagal sarasus tai tuokie debilai ir patenka I seima.

juk

juk portretas
tai genseko AA komunizmo statytojas ir socmafijos sulas turetu buti teisiamas nes apgaulinga nostalgine amnezija ir /liudininko/ statusas nezinia kieno priskirtas nesuteikia jam nekaltumo prezumcijos.....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių