Mėsos perdirbėjai siekė susimažinti mokesčius „pradangindami“ mėsą

  • Teksto dydis:

Įgyvendindama projektą „Skaidri gamyba“, VMI iš viso patikrino per 240 įmonių ir susijusių asmenų, nustatė per 1 mln. eurų nuslėptų mokesčių, iš kurių 82 proc. sudaro nustatyta papildomai mokėtina PVM suma.

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Vilniaus AVMI), vykdydama projektą „Skaidri gamyba“ (toliau - Projektas), patikrino mėsos perdirbimo bendrovę ir nustatė, kad per kelerius metus iš gamybai skirtos mėsos žaliavos „pradanginta“ daugiau nei 200 tonų kiaulienos. Įmonė nesugebėjo ar nenorėjo paaiškinti, kam mėsą perpardavė, ar iš jos pagamintos produkcijos neapskaitė, bet „dingusia“ mėsa nepagrįstai padidino veiklos sąnaudas kone 0,5 mln. eurų suma. Po patikrinimo VMI papildomai priskaičiavo sumokėti beveik 150 tūkst. eurų pridėtinės vertės mokesčio (toliau – PVM), delspinigių ir baudų.

Į Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) vykdomo Projekto rizikingų bendrovių sąrašą Vilniaus apskrityje registruota bendrovė įtraukta ne dėl plačiai reklamuojamos gaminių kokybės, o dėl abejotinų jos veiklos rezultatų. Patikrinimo metu bendrovė pateikė gamybos ataskaitas su nurodytomis produkcijos gamybos išlaidomis. Jas įvertinus nustatyta, kad kai kurių gaminių - šaldyto jautienos faršo, įvairių rūšių kiaulienos faršo - savikaina gerokai padidinta.

Taip pat atlikus į gamybą perduotos kiaulienos žaliavos ir iš jos pagamintos produkcijos kiekių analizę apskaičiuota, kad gamyboje realiai turėjo būti nepanaudota daugiau nei 200 tonų kiaulienos. Įmonė mėsos žaliavos pirkimo dokumentus pateikė, tačiau, nesugebėjo pagrįsti, kad produkcijai pagaminti reikėjo kur kas daugiau mėsos, nei įprastai užtenka kitoms įmonėms. Duomenų apie galimą kitą mėsos žaliavos realizavimo būdą nėra. Nors mėsa tiesiog „išgaravo“, bet įmonė vis tiek norėjo sumažinti mokesčius, neva teikdama, kad produkcija yra pagaminta ir sąnaudoms nepagrįstai priskyrė beveik 0,5 mln. eurų sumą. Tai sudaro beveik 100 tūkst. eurų neapskaityto pirkimo PVM.

Atliekant mokestinį patikrinimą, VMI aiškinosi, kodėl jau daugelį metų bendrovė dirba nuostolingai. Nuo 2008 m. įmonė metinėse pelno mokesčio deklaracijose deklaruodavo tik nuostolius, kurie kiekvienais metais vis didėjo, ir tik 2013 m. deklaruota daugiau nei 170 tūkst. € pelno, kuris buvo sumažintas ankstesnių metų nuostolių suma. Bendrovė pelno mokesčio į biudžetą taip ir nesumokėjo. Po patikrinimo, bendrovė beveik 0,5 mln. eurų sumažinti deklaruotus mokestinius nuostolius ir papildomai į biudžetą sumokėti beveik 150 tūkst. eurų.

„Projekto „Skaidri gamyba“ metu tikrinamos rizikingiausios apdirbamosios gamybos, pramonės, taip pat ir maisto gamybos įmonės, kurios galimai siekia išvengti PVM ir pelno mokesčių“, – sako projekto „Skaidri gamyba“ vadovas Vilniaus AVMI Mokestinių prievolių departamento direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Almantas. – „Dauguma gamybos įmonių mokesčius deklaruoja ir sumoka laiku, tačiau yra tokių, kurios kenkdamos kitiems rinkos dalyviams slepia mokesčius ir gyvena sąžiningųjų sąskaita, todėl VMI, remdamasi rizikos analize, jas identifikuoja, tikrina ir skiria mokestines sankcijas“.

Įgyvendindama projektą „Skaidri gamyba“, VMI iš viso patikrino per 240 įmonių ir susijusių asmenų, nustatė 1 mln. eurų nuslėptų mokesčių, iš kurių net 82 proc. sudaro nustatyta papildomai mokėtina PVM suma. Apie pusę papildomai mokėtinų sumų nustatyta atlikus kontrolės veiksmus maisto produktų gamybos įmonėse. Be to, kontroliuotų gamybos sektoriaus įmonių deklaruoti mokestiniai nuostoliai po kontrolės veiksmų sumažinti 3 mln. eurų ir 2 mln. eurų padidinta pelno mokesčio bazė. Nustatyta nepagrįstai padidinta nuostolių suma užkirto kelią ateityje nesumokėti per 370 tūkst. eurų pelno mokesčio.

VMI primena, kad gyventojai apie nelegalios veiklos atvejus, neapskaitytas pajamas ar kitus mokestinius pažeidimus gali pranešti paskambinę pasitikėjimo telefonu 1882, pasinaudodami išmaniųjų telefonų programėle „Pranešk“, užpildę anketą interneto svetainėje www.vmi.lt/cms/stop-seseliui arba apsilankę Mokesčių inspekcijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių