Prokuroras: P. Dimšai paskelbtas nuosprendis turi būti paliktas galioti

  • Teksto dydis:

Vilniaus apylinkės prokuratūra apygardos teismo prašo palikti galioti apkaltinamąjį nuosprendį aktoriui Petrui Dimšai.

Pirmadienį Vilniaus apygardos teisme prokuroras Egidijus Motiejūnas prašė atmesti nuteistojo skundą, nes jo manymu, apylinkės teismo nuosprendis yra teisėtas ir pagrįstas.

Teismas bylos nagrinėjimą ketina tęsti antradienį. Po apygardos teismo verdikto nuosprendžiai įsiteisėja tą pačią dieną.

Už dviratininko mirtimi pasibaigusią avariją kalėti nuteistas 76 metų aktorius pagalbon pasitelkė teismo ekspertą, kuris per teismo posėdį pateikė kitokias išvadas, nei jo kolegos. Lenkijoje gyvenantis ekspertas Robertas Bojarunas savo išvadoje teigia, kad, jo vertinimu, P.Dimšos automobilis „Volkswagen Pollo“ avarijoje nedalyvavo.

Vilniaus apygardos teismo teisėjas Algimantas Valantinas pirmadienį posėdžio pradžioje sakė, kad teismas gavo P.Dimšos gynėjo prašymą pridėti prie bylos šio specialisto išvadą ir prašymą apklausti ekspertą R.Bojaruną.

Šio eksperto pasirodymas byloje sukėlė abejonių žuvusio dviratininko artimiesiems: jie prašė paaiškinti, kodėl P.Dimša pasirinko būtent šį ekspertą.

Teismas apklausė Lietuvos teismo ekspertų sąraše esantį Sigitą Laimą. Jis sakė, kad ne teismo eksperto užduotis vertinti automobilio apgadinimą po avarijos. R.Bojarunas savo išvadas grindžia aktoriaus „Volkswagen Pollo“ nežymiais apgadinimais.

Teismas nusprendė apklausti ir R.Bojaruną. Jis pateikė kategorišką išvadą, kad ne P.Dimšos automobilis sužalojo dviratininką. Gydytoju patologu prisistatęs R.Bojarunas sakė, kad tokią išvadą grindžia tuo, kad ant P.Dimšos automobilio nėra tokiam stipriam dviratininko sužalojimui būdingų požymių. Specialistas sakė 15 metų dirbęs eksperto darbą. 

Gegužę teisme apklaustas kitas ekspertas Vitalijus Matusevičius sakė, kad buvo tirtas dviratis, o P.Dimšos automobilis - ne. Pasak eksperto, mašina tirta iš nuotraukų.

„Buvo iš dalies pašalinti pėdsakai, kurie atsirado eismo įvykio metu“, - tvirtino ekspertas.

Teisėjo paklaustas, ar buvo matyti, kad mašina po eismo įvykio „patvarkyta“, ekspertas atsakė teigiamai. V.Matusevičius teigė pastebįs skirtumą, kaip mašina atrodė eismo įvykio dieną ir vėliau.

Ekspertai tyrė ir dviratį, ant jo galinio rasto rasta dalelių, kurios sutampa su automobilio viršutiniu lako sluoksniu.

V.Matusevičius teigė, kad P.Dimšos mašina galbūt kliudė dviračio užpakalinį ratą, dviratininkas prarado stabilumą.

Teismas eksperto teiravosi, ar avariją galėjo sukelti P.Dimšos minimas nenustatytas juodos spalvos automobilis. Ekspertas sakė, kad pagal bylos medžiagą nėra jokio pagrindo teigti, kad galbūt priekyje važiavęs automobilis dalyvavo įvykyje ir sudarė kliūtį.

Nuteistasis P.Dimša savo kaltės dėl esant neblaiviam sukeltos avarijos nepripažįsta.

Aktorius ir jo gynėjas Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendį prašo panaikinti ir jį išteisinti, neįrodžius dalyvavimo inkriminuojamame nusikaltime.

Aktorius apygardos teismui skundėsi, kad bylai didelę įtaką darė žiniasklaida, o teismas atsisakė iškviesti liudytojus, kurie galbūt būtų paneigę teismo išvadas. Pasak P.Dimšos, teismas buvo susikoncentravęs į apsvaigimo nuo alkoholio tyrimą, o ne į svarbias bylos aplinkybes.

Apeliantas nurodė, kad žuvęs dviratininkas važiavo miesto sąlygomis nepritaikytu dviračiu, nedėvėjo šalmo, todėl būtina įvertinti abiejų eismo dalyvių pažeidimus. Apeliaciniame skunde keliamas klausimas ir dėl esą nepagrįstai priteistų didelių turtinės ir neturtinės žalos sumų nukentėjusiems, o esą mergina, su kuria ketino tuoktis dviratininkas, apskritai nepatenka į artimų asmenų ratą, nes ji nebuvo sutuoktinė.

Nukentėjusiųjų pateiktus civilinius ieškinius dėl neturtinės žalos atlyginimo apylinkės teismas tenkino iš dalies ir iš „Lietuvos draudimo“ bei P.Dimšos priteisė tris ketvirtadalius nukentėjusiųjų prašytos priteisti sumos. Žuvusiojo tėvams priteista 80 tūkst. eurų, o sužadėtinei - 25 tūkst. eurų.

Kovo 3 dieną žinomam aktoriui teismas skyrė šešerių metų laisvės atėmimo bausmę už tai, kad neblaivus vairuodamas automobilį sukėlė avariją, per kurią žuvo dviratininkas, žinomas grafikas Šarūnas Surblys.

76 metų aktoriui bausmę atlikti skirta atvirojoje kolonijoje. Po apygardos teismo verdikto nuosprendžiai įsiteisėja.

Pagal įstatymą, seriale „Giminės“ išgarsėjusiam P.Dimšai grėsė laisvės atėmimas nuo trejų iki dešimties metų. Atsižvelgus į nuteistojo amžių ir sveikatą, bausmė skirta mažesnė nei vidurkis.

Apylinkės teismas paskelbė, kad, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, aktorius vairavo automobilį ir pažeidė Kelių eismo taisykles. P.Dimšai nustatytas 1,67 promilės girtumas. Konstatuota, kad vairuotojas nepasirinko saugaus važiavimo greičio.

Aktorius tikino, kad buvo išgėręs tik gudobelių tinktūros.

Eismo nelaimė įvyko 2013 metų liepos 17 dieną Oslo gatvėje Vilniuje. Mašinos partrenktas 24 metų dviratininkas po dešimties dienų mirė ligoninėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O dabar zinosit.mirsta zmogus gatveje tegu mirsta.praeik pro sali jei nenori buti kaltas.Taip ir cia.

Taigi

Taigi portretas
Kaip čia nutiko, kad po tokios avarijos automobilis tuoj pat nebuvo ištirtas? Keista.....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių