Jaunuolį keikęs ir sviedęs į tarnybinę mašiną pareigūnas sulaukė atpildo

  • Teksto dydis:

Liepos pabaigose didelio atgarsio sulaukė incidentas, kuriame Vilniaus pareigūnas keikiasi ir panaudoja fizinę jėgą prieš jaunuolį. Šiandien paaiškėjo, kad policininkas ir su juo buvę kiti du patruliai elgėsi netinkamai, o už tai jiems paskirta tarnybinė nuobauda.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (Vilniaus apskr. VPK) Imuniteto valdyba baigė tarnybinį patikrinimą dėl šių metų liepos 28-osios pavakarę įvykusio incidento Vilniuje, S. Batoro gatvėje.

Jis buvo atliktas dėl tą pačią dieną viešojoje erdvėje paskelbto vaizdo įrašo, kuriame matyti, kad policijos pareigūnas netinkamai (netaktiškai, vartodamas žargonizmus) bendrauja su jaunuoliais, o vėliau prieš vieną iš jų panaudojo fizinę jėgą.

Tarnybinio patikrinimo išvadoje konstatuojama, kad incidentas tarp girtų jaunuolių grupės ir į iškvietimą dėl vagystės iš parduotuvės atvykusių pareigūnų kilo dėl neteisėtų pačių jaunuolių veiksmų.

Policijos duomenimis, sulaikius dėl vagystės įtariamą merginą, kartu buvę jaunuoliai elgėsi agresyviai, nevykdė teisėtų pareigūnų reikalavimų, reikalavo paleisti sulaikytąją, atsisakė trauktis nuo tarnybinio automobilio.

Vaizdo įraše matomo Vilniaus policijos Patrulių rinktinės 2-osios kuopos 3-iojo būrio vyriausiojo patrulio N. A. veikla, kurioje nenustatyta sunkinančių aplinkybių, vertinama kaip tarnybinis nusižengimas, už kurį skirtina tarnybinė nuobauda. Pareigūnas dėl netinkamo elgesio gailisi, o jo atsakomybę lengvina tai, kad šis tarnybinis nusižengimas buvo padarytas dėl neteisėtų sulaikytų jaunuolių veiksmų.

Kas tu man toks esi? Virink iš čia, vyniok iš čia...Ką, nemoki vyniot? Kaip noriu, taip šneku.

Keiksmai ir smūgis į mašiną

Vaizdo įraše girdima, kaip pareigūnas pakeltu tonu liepia jaunuoliams pasišalinti, o šiems paprašius kalbėti mandagiau atkerta: „Kas tu man toks esi? Virink iš čia, vyniok iš čia...Ką, nemoki vyniot? Kaip noriu, taip šneku. Nemoku mandagiai šnekėt, gal tu mane išmokysi?“.

Tuomet jaunuoliams pradėjus eiti nuo pareigūno, pastarasis dar palydi juos jau naudota fraze „vyniok iš čia“, tačiau nuskamba ir dar negirdėtas „nea****link“. Pareigūno lūpomis prasiveržia ir dar keli necenzūriniai žodžiai: „nea****link, nes, k***a, mokėsi visą gyvenimą s**a tu b**t“.

Toliau vaizdo kamera nukreipiama į tą pusę, kur stovi pareigūnų automobilis, o čia įamžinamas vos kelias sekundes trunkantis smurto protrūkis. Pareigūnas suima vieną iš jaunuolių ir jį trenkia į automobilį. Vaikinas susiėmęs už galvos nukrenta ant žemės. Šį policininko veiksmą palydi jo paties klausimas: „Vsio, kas dar?“.

Nubaudė ir kolegas

Įvertinti ir dviejų įvykio vietoje buvusių pareigūnų veiksmai – būdami kolegos neteisėto elgesio liudininkais, jie privalėjo, tačiau nesiėmė veiksmų, pakankamų minėtam elgesiui nutraukti ir savo neveikimu pažeidė teisės aktų reikalavimus, todėl padarė tarnybinius nusižengimus, už kuriuos skirtinos tarnybinės nuobaudos. Jų tarnybinę atsakomybę lengvinančių ar sunkinančių aplinkybių tarnybinio patikrinimo metu nenustatyta.

Tarnybinio patikrinimo išvadoje visiems trims konflikte dalyvavusiems pareigūnams siūloma skirti tarnybines nuobaudas. Kadangi visi jie priklauso profesinei sąjungai, kaip to reikalauja teisės aktai, Vilniaus pareigūnai kreipėsi į profesinę sąjungą dėl išankstinio sutikimo skirti tarnybines nuobaudas aukščiau minėtiems pareigūnams.

Portalas jau rašė, kad incidento dieną vienas iš jaunuolių, buvusių konflikto epicentre, pasakojo ir savo įvykio versiją.

„Mes sėdėjome aikštelėje ant suoliuko ir laukėme draugės. Tuomet čia atvažiavo pareigūnai ir liepė mums iš čia išeiti. Mūsų draugę jie įsodino į tarnybinį automobilį, o tada mes sukilome ir pradėjome klausinėti, už ką? Kas vyko toliau, kokią leksiką ir veiksmus panaudojo pareigūnas, matote vaizdo įraše“, – emocijas nepraėjus nei kelioms valandoms po įvykio dėstė vilnietis.

Tą pačią dieną jaunuoliai vyko į policijos komisariatą rašyti pareiškimo.

Jau kitą dieną Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis išplatino viešą pranešimą, kuriame teigė, kad žmonės jau atprato nuo tokio policijos bendravimo, kuris prieš dešimtmetį buvo dažnas.

„Įrašas tikrai nėra malonus, taip elgtis policijos pareigūnas, taip bendrauti su piliečiais tikrai negali“, –  tuomet sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Dėl pasakytų žodžių negerai,bet tie piemenys turi būti baudžiami Ačiū pareigūnui,kad davė atkirtį nes tokie piemburniai užmušinėja nekaltus žmones.Daugiau tokių pareigūnų.

Anonimas

Anonimas portretas
Tiems pienburniams gerai ı šykną išvanoti,nes kitaip su jais negalima.Aš labai palaikau policininką,tie gali šunsnukiai viską,o pareigūnas mat negali.Tai jeigu kitaip negalima susikalbėti su pienburniais.Tokius erelius dažniau reikia gerokai pamokyti tai bus saugiau mums išeiti į gatvę ar kokį parką.

Ten ne pareigunas

Ten ne pareigunas portretas
Banditu neteisinu,bet siuo atveju,policininkas,kaimu Jurgis,perzenge riba.Jis muzikas neturejo teises taip kalbeti,su jaunuoliais.Ir nelyginkit ju su kitais banditais.As ju vietoje,eiciau su tokiu toliau bylinetis.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių