Išaiškinti 200 tūkst. eurų nuslėptų pajamų padėjo pašto siuntos

  • Teksto dydis:

Remdamasi informacija apie gautas ir išsiųstas pašto siuntas Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) išaiškino nuslėptas individualios veiklos pajamas – 201 tūkst. eurų.

Kaip pranešė VMI, bendradarbiaujant su Lietuvos paštu ir remiantis pateikta informacija apie gautas ir siųstas pašto siuntas, nustatyta, kad kai kurie gyventojai vykdė neregistruotą individualią veiklą „Užsakomasis pardavimas paštu arba internetu“ ir gavo pajamų, kurių nedeklaravo. Viena iš pajamų nedeklaravimo priežasčių yra vengimas mokėti pridėtinės vertės mokestį (PVM).

Siuntų siuntimas ir gavimas yra vienas iš gerai apgalvotos nelegalios prekybos įvairiais daiktais atvejų, nustatė VMI. Dažnai plačiai vartojamos prekės parsiunčiamos iš Kinijos ir parduodamos Gariūnų turgavietėje: nuo kolekcinių ženkliukų, auskarų, drabužių iki veltinio gaminių. Pirmiausia inspektoriai pranešė „prekeiviams“, kad jie galbūt vykdo registruotiną veiklą ir informavo, kaip reikėtų teisingai apskaityti ir deklaruoti gautas pajamas. Po tokių pranešimų papildomai deklaruota ir sumokėta daugiau kaip 17 tūkst. eurų mokesčių.

Inspektoriai nustatė, kad užsakomuosius pardavimus paštu arba internetu vykdę gyventojai nedeklaravo daugiau kaip 201 tūkst. eurų pajamų. Prekybininkai, bandę išvengti mokesčių mokėjimo, pateikė patikslintas pajamų deklaracijas ir papildomai deklaravo daugiau kaip 16 tūkst. eurų mokesčių.

Internete prekiaujantys verslininkai, siųsdami ir gaudami siuntas, dažnai nepastebi, kada jų gautos pajamos pasiekia PVM neapmokestinamos sumos ribą. Pavyzdžiui, Vilniuje gyvenanti moteris prekiavo kosmetikos priemonėmis profesionalams bei dirbtinėmis blakstienomis ir nuo išsiųstų 3354 siuntų gavo daugiau nei 45 tūkst. eurų individualios veiklos pajamų, tačiau nedeklaravo ir mokesčių nesumokėjo.

VMI primena, kad metinėms pajamoms viršijus 45 tūkst. eurų ribą, reikia susimokėti PVM mokestį. Prekybos ryšius su Korėja ir Kinija plėtusiai verslininkei papildomai priskaičiuota 8 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių