Gimdymų namuose byloje prokuroras prašo nuteisti išteisintą pribuvėją

  • Teksto dydis:

Vilniaus apylinkės prokuratūra prašo nuteisti ir gimdymų namuose byloje išteisintą pribuvėją Jurgitą Ingą Švedienę.

Prokuroras Kęstutis Gudžiūnas apeliaciniu skundu Vilniaus apygardos teismo prašo panaikinti J.I.Švedienės išteisinimą, pripažinti kalta dėl neteisėto vertimosi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla. Prokuroras prašo skirti 6 mėnesių laisvės apribojimo bausmę ir jos vykdymą atidėti metams. Taip pat prašoma įpareigoti moterį neišvykti iš namų nuo 22 val. vakaro iki 6 val. ryto.

„Skundas yra pateiktas. Pateikiau dėl išteisinto asmens. Nieko nemanau – teismas įvertins visas aplinkybes, skundas pateiktas. Teismas vykdo teisingumą“, – BNS sakė prokuroras K.Gudžiūnas.

Nuosprendį apskundė ir nuteistoji bendrosios praktikos gydytojos išsilavinimą turinti 50-metė Dalia Jakaitė. Ji prašo peržiūrėti jai paskelbtą nuosprendį ir jį įvertinti.

Antradienį byla su abiem skundais perduota Vilniaus apygardos teismui. Šis teismas apeliacine tvarka ją pradės nagrinėti kovo 14 dieną.

Pernai gruodžio 23 dieną Vilniaus miesto apylinkės teismas byloje dėl gimdymų namuose D.Jakaitę pripažino kalta. Medikei skirta šešių mėnesių laisvės apribojimo bausmė, ji turės būti namuose nuo 22 val. vakaro iki 6 val. ryto.

Kita moteris, chemikės išsilavinimą turinti 52 metų J.I.Švedienė, dėl tokio pat kaltinimo buvo išteisinta.

Šiuo metu Lietuvoje toks gimdymo būdas nėra uždraustas, tą patvirtino ir teismas.

Įtariama, kad viena moterų priimdavo namuose gimdančių moterų naujagimius, o kita juos apžiūrėdavo ir išrašydavo gimimą patvirtinančias pažymas. D.Jakaitė sakė apžiūrėdavusi tik naujagimius, gimdymų nepriimdavo. Moteris teigė iš gimdyvių gavusi dovanų medaus, vaisių.

Byla buvo nagrinėjama uždaruose posėdžiuose, tačiau teisėjas Robertas Rainys šiek tiek paaiškino verdikto motyvus.

„D.Jakaitė kaip gydytoja, verstis tokia praktika neturėjo. Ji apžiūrėdavo naujagimius, o ne mamas“, – sakė teisėjas Robertas Rainys.

Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta daugybė gimdymo namuose atvejų, per kuriuos pribuvėjos darbą esą atlikdavo J.I.Švedienė, o vėliau apie kūdikių gimimą pažymas išrašydavo ir juos apžiūrėdavo D.Jakaitė. Prokuratūros duomenimis, ne visuomet gimdymas namų sąlygomis baigdavosi laimingai – būta ir tragiškų baigčių.

Teismo procesas šioje byloje prasidėjo rugsėjo mėnesį. Per du mėnesius trukusį procesą teismas apklausė apie 100 liudytojų, didžiąją dalį sudarė namie gimdžiusios moterys.

Moterų veikla teisėtvarkos pareigūnai susidomėjo, kai 2011 metais birželį Vilniaus apskrityje mirė namuose pagimdytas naujagimis. Aiškinantis jo mirties aplinkybes, kilo įtarimų dėl gimdyvei padėjusių asmenų veiklos legalumo.

Teisėjas R.Rainys sakė, kad kad tokia byla Lietuvos istorijoje yra vienintelė, o namie gimdančių moterų Lietuvoje buvo visais laikais.

„Gimdyti namuose nėra draudžiama, o padėjimas gimdyti nėra uždrausta veika“, - sakė teisėjas.

Išteisintoji J.I.Švedienė sakė, kad po šio teismo sprendimo galbūt bus išgirstas šeimų noras  gimdyti namuose. Kol kas tai Lietuvoje nėra įteisinta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių