Gimdymų namuose byloje nuteista gydytoja, kita moteris – išteisinta

  • Teksto dydis:

Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį byloje dėl gimdymų namuose kalta pripažino bendrosios praktikos gydytoją 50-metę Dalią Jakaitę.

Ji pripažinta kalta dėl neteisėto vertimosi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla. Medikei skirta šešių mėnesių laisvės apribojimo bausmė, ji turės būti namuose nuo 22 val. vakaro iki 6 val. ryto.

Kita moteris, chemikės išsilavinimą turinti 52 metų Jurgita Inga Švedienė, dėl tokio pat kaltinimo išteisinta.

Šiuo metu Lietuvoje toks gimdymo būdas nėra uždraustas, tą patvirtino ir teismas.

„Nustatyta, kad gimdyti namuose nedraudžiama, padėjimas gimdyti nėra uždrausta veikla.

Įtariama, kad viena moterų priimdavo namuose gimdančių moterų naujagimius, o kita juos apžiūrėdavo ir išrašydavo gimimą patvirtinančias pažymas. D.Jakaitė sakė apžiūrėdavusi tik naujagimius, gimdymų nepriimdavo. Moteris teigė iš gimdyvių gavusi dovanų medaus, vaisių.

Byla buvo nagrinėjama uždaruose posėdžiuose, tačiau teisėjas Robertas Rainys šiek tiek paaiškino verdikto motyvus.

„D.Jakaitė kaip gydytoja, verstis tokia praktika neturėjo. Ji apžiūrėdavo naujagimius, o ne mamas“, – sakė teisėjas Robertas Rainys.

Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta daugybė gimdymo namuose atvejų, per kuriuos pribuvėjos darbą esą atlikdavo J.Švedienė, o vėliau apie kūdikių gimimą pažymas išrašydavo ir juos apžiūrėdavo D.Jakaitė. Prokuratūros duomenimis, ne visuomet gimdymas namų sąlygomis baigdavosi laimingai – būta ir tragiškų baigčių.

Teismo procesas šioje byloje prasidėjo rugsėjo mėnesį. Per du mėnesius trukusį procesą teismas apklausė apie 100 liudytojų, didžiąją dalį sudarė namie gimdžiusios moterys.

Moterų veikla teisėtvarkos pareigūnai susidomėjo, kai 2011 metais birželį Vilniaus apskrityje mirė namuose pagimdytas naujagimis. Aiškinantis jo mirties aplinkybes, kilo įtarimų dėl gimdyvei padėjusių asmenų veiklos legalumo.

Nuosprendis šioje byloje nėra galutinis ir gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

Teisėjas R.Rainys sakė, kad kad tokia byla Lietuvos istorijoje yra vienintelė, o namie gimdančių moterų Lietuvoje buvo visais laikais.

„Gimdyti namuose nėra draudžiama, o padėjimas gimdyti nėra uždrausta veika“, - sakė teisėjas.

Skelbiant nuosprendį teismo salę ir koridorių užtvindė gimdymų namuose šalininkai. Jie sveikino tokį nuosprendį ir ilgai plojo teisėjui.

Prokuroras Kęstutis Gudžiūnas žurnalistams sakė dar neapsisprendęs, ar skųs nuosprendį.

Išteisintoji J.I.Švedienė sakė, kad po šio teismo sprendimo galbūt bus išgirstas šeimų noras  gimdyti namuose.  Kol kas tai Lietuvoje nėra įteisinta.


Šiame straipsnyje: gimdymai namuosebylateismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau tik ligoninej.

Manau  tik ligoninej. portretas
Nepritariu mamoms norinciom gimdyti namuose.Viena dabar sneka ,kad uzsieny gimdo namuose.Bet gimdo ar skurdziai arba milijonieriai galintis visa operacine isirengtmuose.Pugaciovos dukra ir ta Amerikoj gimde ligoninej.Jeigu anuke butu gimdzius namuose butu kudikis uzduses.Atrode viskas normalu,vaikas normalioj padety.O paskutines valandas kudikiui apsisuko virkstele trys kartus,ir galvyte pakilo auksciau ir pagimdyti pati negalejo.Sumazejus kudikio sirdeles tonusam buvo skubiai operuota.O namuose kaip???Ar ne perdau mamos sau leidzia? Ir kiek idomu mire per ta laika kudikiu gimusiu namuose.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių