Nemokios kredito unijos vadovas važinėja „Hummeriu“, bet gyvena savivaldybės bute

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) atlieka ikiteisminį tyrimą dėl daugiau nei 800 tūkst. eurų galimai iššvaistytų lėšų kredito unijoje „Taupkasė“.

Įtarimai pareikšti bendrininkų grupę sudariusiems 8 asmenims. Tarp įtariamųjų - kredito unijos valdybos ir Paskolų komiteto nariai, administracijos vadovai ir kiti asmenys. Pareigūnai kredito unijoje ir jų gyvenamosiose vietose Kaune ir Vilniuje atliko daugiau nei 10 kratų. Nustatyta, kad vienas unijos vadovų važinėja prabangiu automobiliu „Hummer“, tačiau gyvena savivaldybei priklausančiame bute

Lietuvos bankas dar vasarį „Taupkasę“ paskelbė nemokia.

FNTT tiria aplinkybes apie tai, kad 2015-2017 metais atsakingi kredito unijos darbuotojai sudarė, kaip įtariama, nepagrįstus sandorius dėl šimtus tūkstančių siekiančių tantjemų ir paskolų suteikimo savo pačių valdomoms bendrovėms.

Išaiškinta, kad dabar jau nemokios kredito unijos vadovai naudojosi dviem prabangiais automobiliais „Bentley“ ir „Porsche“, kurie buvo įsigyti ir išlaikomi unijos lėšomis.

Vasario viduryje Lietuvos banko valdyba pripažino kredito uniją „Taupkasė“ nemokia ir visam laikui atšaukė jos licenciją. Be to, kreipėsi į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo.

Lietuvos banko Priežiūros tarnyba ne kartą nustatė „Taupkasės“ veiklos trūkumų ir teisės aktų pažeidimų, už kuriuos taikė poveikio priemones. 2015 metų liepą, įvertinus atlikto tyrimo rezultatus, Lietuvos banko sprendimu nuo valdybos nario pareigų nušalintas kredito unijos valdybos narys.

Pernai rugsėjį, įvertinus neplaninio patikrinimo rezultatus, dėl daugybinių Kredito unijų įstatymo pažeidimų, susijusių su neatsakingai suteikiamomis paskolomis, neaiškių finansinių operacijų ir rimtų apskaitos pažeidimų, nuo pareigų buvo nušalinta administracijos vadovė ir valdybos pirmininkė, o unijai apribotas skolinimas.

Lapkritį unijai paskirta bauda už netinkamą klientų informavimą, o gruodžio pabaigoje apribota jos veikla ir paskirtas laikinasis administratorius.

Be to, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 2017 metais yra pripažinęs negaliojančiu „Taupkasės“ sprendimą, kuriuo Paskolų komiteto nariams buvo išmokėta daugiau kaip 720 tūkst. eurų tantjemų. Paskolų komiteto nariai ir pirmininkas buvo įpareigoti grąžinti lėšas, kurios gautos pažeidžiant įstatymus.

Pati „Taupkasė“ skelbė skųsianti Lietuvos banko prašymą skelbti bankrotą, nes, anot jos, tokiu atveju įmonės turtas bus išparduotas mažesne verte ir dėl to nukentės pajininkai.

Lietuvos banko duomenimis, „Taupkasės“ turtas šių metų sausio pabaigoje sudarė 20,5 mln. eurų, pagal turto dydį ji buvo dvylikta kredito unija Lietuvoje ir vienijo 3,2 tūkst. narių.

Per pastaruosius metus FNTT baigė 4 ikiteisminius turimus dėl kredito unijų (iš jų - 3 ikiteisminiai tyrimai Klaipėdoje ir 1 - Vilniuje). Šiuo metu FNTT tęsia dar 6 ikiteisminius tyrimus dėl kredito unijų veiklos (iš jų - Klaipėdoje ir Šiauliuose po 1, Vilniuje - 4).

„Taupkasė“: FNTT tiria jau ištirtą istoriją

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai (FNTT) paskelbus, kad pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl kredito unijos „Taupkasė“, ši tikina, kad tiriama jau išaiškinta istorija.

„Pranešama, kad tyrimas atliekamas dėl neva neteisėtai panaudotų beveik 800 tūkst. eurų. Tačiau tai yra 3 metų senumo istorija, kurios pagrindas - 2015 metais išmokėti daugiau kaip 700 tūkst. eurų tantjemų. Iš kurių daugiau kaip 130 tūkst. eurų grąžinta, nes toks buvo teismo sprendimas. Grąžinimas nutrauktas Lietuvos bankui sustabdžius „Taupkasės“ veiklą“, - teigiama „Taupkasės“ pranešime.

„Taupkasė“ primena, kad tantjemas išmokėjo tuomet, kai unija 2014 metais uždirbo daugiau kaip 1 mln. eurų pelno, ir tai vadina atsiskaitymu su investuotojais.

„Taupkasės“ atstovai įsitikinę, kad, kreipęsis į FNTT, Lietuvos bankas siekia užtildyti kredito unijos narius, kad šiek nebekovotų dėl unijos pinigų teismuose“, - tikinama pranešime.

Unija nurodė, kad jos nariai taip pat kreipėsi į STT ir FNTT dėl galimai laikinojo administratoriaus suklastotų unijos finansinių rodiklių. „Taupkasė“ tikina, kad jie kardinaliai skiriasi nuo 2017 metų pabaigoje buvusių rodiklių.

„Taupkasė“, be to, tikina, kad Lietuvos bankas nepagrįstai kaltina jos administraciją skleidžiant informaciją apie bankroto administratoriaus užmokestį. Anot jos, prašyme teismui bankroto administratorius pats nurodo 131,8 tūkst. eurų sumą kaip norimą užmokestį už vieną mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vėsaitė

Vėsaitė portretas
Kas dar gali į tokias unijas pinigus nešti dėt? Tas pats kas bitcoinus pirkt
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių