E. Karaliaus bylą dėl neteisėto praturtėjimo teismas grąžino prokuratūrai

  • Teksto dydis:

Dėl neteisėto praturtėjimo kaltu pripažinto, tačiau vėliau išteisinto stambaus masto kontrabanda įtariamo Viliaus Karaliaus sūnaus Edgaro Karaliaus byla grąžinama prokurorui.

Vilniaus apygardos teismas penktadienį paskelbė, kad nuosprendis panaikinimas ir byla prokurorui grąžinama dėl netinkamai surašyto kaltinamojo akto.

Teismas rėmėsi Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktika, kad turi būti įrodinėjama, kokia konkrečiai turėto turto dalis negalėjo būti įgyta teisėtomis pajamomis ir kad būtent ši dalis viršija 500 MGLvertę (19 tūkst. eurų).

„Įrodyti, kad asmuo turėjo šį turtą nuosavybės teise žinodamas arba turėdamas ir galėdamas žinoti, kad tas turtas negalėjo būti įgytas teisėtomis pajamomis, yra kaltinančios šalies, šiuo atveju – prokuratūros, pareiga. Savininko nesugebėjimas pagrįsti turimo turto teisėtomis pajamomis savaime dar nėra pakankamas kaltės įrodymas, šiuo atveju tirtinos turto įsigijimo aplinkybės, turto savininko bei jo šeimos narių gyvenimo būdas, išlaidos pragyvenimui, darbinės veiklos pobūdis, turimi verslai, pajamos, gautos paskolos, paveldėtas turtas, turėtos išlaidos, ryšiai su asmenimis, apie kurių neteisėtą veiklą yra duomenų, ir pan.“, - rašoma Vilniaus apygardos teismo nutartyje.

Teismas atkreipė dėmesį, kad E.Karalius neneigė gaudavęs lėšų iš tėvo, dėl to svarbu nustatyti V.Karaliaus galimas sąsajas su šios bylos nagrinėjimo dalyku.

Vilniaus apygardos teismas teigia, kad pagal Konstitucinio Teismo doktriną teismas negali būti pasyvus bylų proceso stebėtojas, siekdamas objektyviai, išsamiai ištirti bylos aplinkybes ir nustatyti tiesą, teismas gali atlikti proceso veiksmus pats arba pavesti juos atlikti kitoms institucijoms, taip pat prokuratūrai, o teisingam apeliacinių skundų išnagrinėjimui būtina gauti kaltinimą pagrindžiančius papildomus duomenis, kurių inkimas žymiai užvilkintų bylos nagrinėjimą ir sudarytų prielaidas manyti, kad teismas yra šališkas, dėl to tikslinga pavesti atlikti šiuos veiksmus prokurorui.

„Byloje būtina surinkti duomenis apie E.Karaliaus turėtas išlaidas pragyvenimui, pomėgiam, kadangi šios išlaidos turi būti minusuotos iš jo gautų pajamų“, - mano teismas.

Šiemet birželį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas paskelbė, kad tiek pirmosios, tiek apeliacinės instancijos teismas įrodymus dėl galbūt neteisėto E.Karaliaus praturtėjimo įvertino neišsamiai, neištyręs bylos aplinkybių visumos, o byloje turimi duomenys apie E.Karaliaus pajamas ir informacija apie jo įsigytą turtą rodo akivaizdžią dokumentuose fiksuotų pajamų ir turimo turto disproporciją, kuri aiškiai reikalauja detalesnio ištyrimo. Todėl byla buvo grąžinta Vilniaus apygardos teismui.

Skundą Aukščiausiajam Teismui padavusi Generalinė prokuratūra siekė, kad būtų iš E.Karaliaus konfiskuota turto už daugiau nei 2 mln. eurų. Pirmosios instancijos teisme iš E.Karaliaus buvo konfiskuota turto už maždaug 470 tūkst. eurų, tuo metu Vilniaus apygardos teismas jį apskritai išteisino.

Prokuratūra teismui siūlė konfiskuoti milijoninės vertė namą, sklypą, brangų E.Karaliaus automobilį bei negyvenamas patalpas. To prašyta ir pirmos, ir antros instancijos teismuose.

Advokato padėjėju dirbantis E.Karalius visą laiką tikino, kad jis nuteistas nepagrįstai.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) išaiškino, kad E.Karalius turėjo 1,86 mln. eurų kainuojantį namą ir 20 arų žemės sklypą Svajonių gatvėje, Valakupiuose, Vilniuje. Vyras už 200 tūkst. eurų taip pat buvo įsigijęs sostinės centre Aludarių gatvėje esančias negyvenamas patalpas. Nustatyta, kad E.Karalius turi ir automobilį „Mercedes-Benz C220“, kurį pirko už beveik 15 tūkst. eurų.

Namas prestižinėje sostinės vietoje E.Karaliui parduotas 2007-ųjų gruodžio pabaigoje. Jis ir žemės sklypas buvo įkeisti bankui.

Namą E.Karaliui pardavė buvęs Alytaus meras Česlovas Daugėla ir jo sutuoktinė. E.Karalius Daugėloms liko skolingas 1,75 mln. eurų. Pirkdamas namą su sklypu, jis Daugėloms tesumokėjo 116 tūkst. eurų. Šių metų vasarį Vilniaus apygardos teismo sprendimu minėtas namas grąžintas Daugėloms, nes E.Karalius už jį taip ir nesumokėjo.

E.Karaliui įtarimai buvo pateikti, kad jis, neturėdamas lėšų, įsigijo brangaus turto. Tyrimo metu paskaičiuota, kad advokato padėjėju dirbantis įtariamasis pats neturėjo pakankamai pajamų įsigyti daugiau nei 2 mln. eurų vertės turtui.

E.Karaliaus tėvas V.Karalius anksčiau buvo teistas ir kalėjo dėl kontrabandos. Dabar jis vėl teisiamas, šįkart vienoje didžiausių Lietuvoje kada nors tirtoje kontrabandos byloje. Dešimt asmenų, tarp jų buvęs policijos pareigūnas V.Karalius, kaltinami sukūrę Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijos ir Vokietijos veikusį nusikalstamą susivienijimą ir organizavę bendros daugiau nei 2 mln. eurų vertės cigarečių kontrabandą.

Prokuratūra teigia, kad cigaretės 2009-2010 metais buvo atvežamos į Lietuvą iš Baltarusijos ir gabenamos iš Lietuvos į Vokietiją per Lenkiją. Prokurorai nustatė, kad nusikaltėliai kyšiams muitinės pareigūnams skyrė 80 tūkst. eurų.

Vilniaus teritorinė muitinė dėl šiais nusikaltimais Lietuvos valstybei padarytos žalos byloje yra pateikusi beveik 2 mln. eurų ieškinį. Už tokią sumą apribotos nuosavybės teisės į kaltinamųjų turtą.

Sūnaus byla dėl neteisėto praturtėjimo buvo išskirta iš tėvo bylos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nu

nu portretas
Reikia sodint tokius zmones ,uzsidirbk ,o tada pirk ,aferistas,melagis .tevas kontrabandininkas sunus neatsilieka nuo tevo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių