Direktorius klastojo dokumentus, kad apeitų Rusijos embargą

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos teismas nuteisė bendrovės „Vantra“ direktorių, kuris klastojo dokumentus, kad apeitų Rusijos taikomą embargą, pranešė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

FNTT tyrimo duomenimis, bendrovės „Vantra“ vadovas už užmokestį Maroko, Brazilijos, Egipto, Kenijos, Makedonijos valstybių vardu suklastodavo reikiamus kilmės sertifikatų blankus, tarptautinių krovinių transportavimo važtaraščius, patikrinimo aktus ir kitus būtinus prekių gabenimo dokumentus. Taip prekių savininkai ir vežėjai išvengdavo realios prekių patikros Lietuvoje ar kitose ES šalyse, nesunkiai galėjo nuslėpti tikrąją prekių kilmę.

Už suklastotus prekių kilmės dokumentus užsakovai su Lietuvos įmonės direktoriumi atsiskaitydavo dviem būdais: grynaisiais pinigais be jokių apskaitos dokumentų arba pagal suklastotas sąskaitas faktūras už neva suteiktą tam tikrą paslaugą (pervežimo, tarpininkavimo ar kitą), tada pervesdavo pinigus į lietuvio valdomos lengvatinio apmokestinimo (angl. offshore) kompanijos banko sąskaitas, esančias Latvijos banke.

Atskleidžiant visą nusikalstamos veikos mechanizmą, FNTT tyrėjai kratų metu rado nusikalstamos veiklos įrodymus: įvairių ES šalių įmonių antspaudus, parašo pavyzdžių antspaudus, lengvatinio apmokestinimo įmonės finansinius dokumentus, suklastotus prekių kilmės sertifikatus ir prekių pervežimo dokumentus. 

Vilniaus apygardos teismas yra nuteisęs neteisėto eksporto organizatorių už nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimą ir dokumentų klastojimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių