Rusijos šnipui – 10 metų kalėjimo

Vilniaus apygardos teismas penktadienį dešimties metų laisvės atėmimo bausme dėl šnipinėjimo nuteisė Rusijos pilietį Nikolajų Filipčenką.

Teisėja Regina Pocienė paskelbė, kad 2015 metais sulaikytas keturiasdešimtmetis vyras yra Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FSB) pareigūnas.

Anot teismo, N.Filipčenka naudojosi suklastotais dokumentais, siekdamas nuslėpti tikrąją tapatybę, ir ne kartą neteisėtai kirto šalies sieną.

Vilkėdamas pilką kostiumą ir saugomas keturių ginkluotų pareigūnų, N.Filipčenka ramiai išklausė nuosprendį ir patvirtino teismui jį supratęs.

Anot Valstybės saugumo departamento, tai pirmas atvejis Lietuvoje, kai dėl šnipinėjimo buvo sulaikytas kadrinis Rusijos saugumo tarnybos darbuotojas.

Lietuvos teisėsauga anksčiau skelbė, kad N.Filipčenka siekė užverbuoti Vadovybės apsaugos departamento pareigūnus įtaisyti pasiklausymo įrangą prezidentės Dalios Grybauskaitės kabinete ir rezidencijoje.

Penktadienį nei teisėja, nei prokuroras šių aplinkybių nekomentavo.

Prokuroras: bausmė tinkama

Anot teisėjos, N.Filipčenka byloje atsisakė duoti parodymus. Išvedamas iš teismo salės jis į žurnalistų klausimus neatsakė.

Prokuroras Justas Laucius po teismo posėdžio žurnalistams sakė, kad N.Filipčenka yra FSB Karaliaučiaus srities valdybos karininkas, o šnipinėdamas naudojosi netikra tapatybe.

Prokuroro teigimu, nustatyta, kad vykdant žvalgybinę veiklą klastotos Europos Sąjungos (ES) šalių vizos.

„Bausmė, mano nuomone, nėra per griežta ir atitinka teismų praktiką tokio pobūdžio bylose“, - žurnalistams kalbėjo prokuroras.

Konkrečių N.Filipčenkos veiksmų jis nekomentavo, motyvuodamas tuo, kad byla nagrinėta uždaruose posėdžiuose.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Nuteistojo advokatė Galina Kardanovskaja sakė, kad Lukiškėse vienutėje kalinamas jos klientas kaltę neigia. Ji tvirtino kol kas negalinti komentuoti, ar nuosprendis bus skundžiamas ir ar bus prašoma bausmę atlikti Rusijoje.

„Jis mano, kad tai neteisėti veiksmai mūsų valstybės, jis nesutinka nei su kvalifikacija, nei su kaltinimais“, – žurnalistams sakė gynėja.

Pasak advokatės, Rusijos diplomatai rūpinasi nuteistuoju, jam perveda pinigų, kiek leidžiama pagal įstatymus.

Jei nuosprendis įsigalios, Rusijos pilietis bausmę atliks pataisos namuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to ....

to .... portretas
ko čia lendi vistiek tu niekam neįdomus :)

...

... portretas
O po 10 metų jis pasitaisys?.. tai kam jį teisti, ką tas kalėjimas keis.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių