Dėl netinkamai įrengtų sūpynių sostinės parke – nuolatinės mažamečių traumos

  • Teksto dydis:

Šią vasarą imta garsiai kalbėti apie sostinės gyventojų bei visų svečių pamėgtame Bernardinų sode įrengtas supynės vaikams, vadinamąjį paukščių lizdą. Pasirodo, nebe pirmus metus vaikai šiame „lizde“ patiria siaubingas traumas.

Po atvejo, apie kurį pasakoja LRT TELEVIZIJOS laida „Specialus tyrimas“, situacija staigiai pasikeitė – išsigąsta didžiulių nukentėjusių tėvų ieškinių.

Apie saugumą garsiau imta kalbėti po dešimtmetės vilnietės nelaimės. Daugelio šeimų pamėgtame Bernardinų sode sporto žurnalisto Tautvydo Vencevičiaus dukra kartu su pusseserėmis suposi vadinamajame paukščių lizde. Mergaitės neišdykavo ir stebimos tėčio sūpynėmis naudojosi tvarkingai.

„Dukrai jau norint išlipti iš tų sūpynių, jos vos suposi. Tačiau sūpynės yra per žemai pakabintos, o danga – netinkama. Mergaitei keliant kojas išlipti iš sūpynių, jos važiuodamos į priekį stūmė mergaitę. Koja palindo po sūpynėmis, užlaužė visą pėdą ir lūžo abu blauzdos kaulai“, – pasakoja T. Vencevičius.

Vyras sako, kad kasdien į Bernardinų sodą su vaikais ateinantys ir jo dukros nelaimę matę tėvai pasakoja apie gausybę panašių traumų. Visos jos patirtos būtent šioje žaidimų aikštelėje.

„Kad tokio rimtumo ir sunkumo trauma pradžioje net nepagalvojau, tačiau šalia sėdinti moteris, kuri taip pat buvo atėjusi su vaiku, pasakė: kvieskit greitąją. Pasak jos, tai bent 5 ar 6 vaikas, kuris prie jos akių taip susilaužo kojas. Netrukus atvažiavo greitosios medicinos pagalbos automobilis ir medicinos sesuo taip pat pasakė, kad prie šių sūpynių važiuoja labai dažnai“, – tikina tėvas.

Abu dešinės kojos blauzdos kaulus susilaužiusi mergaitė kenčia skausmus. Sugipsavus koją, namie teks praleisti ilgą laiką, jai reikalinga nuolatinė priežiūra.

Dėl dukros nelaimės nepatogumų kilo ir tėvams, tačiau prie sunkumų prisitaikyti bandančią šeimą labiausiai pykdo aikštelės savininkų bei ją administruojančios įmonės aplaidumas.

T. Vencevičius sako jau spėjęs susirinkti pakankamai informacijos ir tvirtina, kad sūpuoklės buvo pakabintos per žemai, o po jomis esanti danga – iš viso netinka tokio tipo įrenginiui.

„Nors supynės skirtos vaikams nuo 7 metų, bet būtent kai didesni vaikai guli sūpynėse, norint išlipti, tos kojos yra užlenkiamos. Kaip vėliau paaiškėjo, tos sūpynės turi būti pakabintos ne žemiau nei 40 cm aukštyje ir danga negali būti guminė: turi būti arba smėlis, arba medžio mulčius, kuris, iškišus koją, leidžia jai slysti, koja nuvažiuoja ir išvengiama traumos“, – aiškina T. Vencevičius.

Apie valdininkų aplaidumą bei dukros nelaimę socialiniuose tinkluose paskelbęs vyras sukėlė diskusijas: vieni ėmė kaltinti, kad pats neprižiūrėjo vaiko, kiti guodė ir linkėjo sveikatos.

Įrašą perskaitęs ir nuotraukas peržiūrėjęs lauko vaikų žaidimo aikštelių įrangos gamyba, aikštelių planavimu bei montavimu užsiimantis Timūras Baliasnyj sako, iš karto pastebėjęs, kad sūpynės pakabintos nesilaikant reikalavimų.

„Nuotraukoje pamačiau, kad buvo per žemai pakabintos taip vadinamos paukščio lizdo sūpynės, kurioms galioja reikalavimas kabinti ne žemiau nei 40 cm. Iš nuotraukų buvo aišku, kad kai susėda daug vaikų ir vienas iškiša koją, yra pavojus ją nulaužti“, – tvirtina specialistas.

Visas pasakojimas – laidos „Specialus tyrimas“ reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių