CŽV kalėjimo byla: Gvantanamo kalinį prašoma pripažinti nukentėjusiuoju

  • Teksto dydis:

Gvantanamo kalėjime kalinamo Saudo Arabijos piliečio advokatė kreipėsi į teismą, prašydama suteikti Mustafa al Hawsawiui (Mustafa Hausaviui) nukentėjusiojo statusą, nes jis galėjo būti kalinamas slaptame CŽV kalėjime netoli Vilniaus.

Advokatė Ingrida Botyrienė teigia, kad įtarimus apie galimą vyro kalinimą Lietuvoje pagrindžia Jungtinių Valstijų Senato paskelbta ataskaita ir nevyriausybinių organizacijų surinkti duomenys. Prokurorai šiuos duomenis vadina prielaidomis ir interpretacijomis.

Nusikaltimai žmoniškumui

Prašymas dėl 47 metų Mustafa al Hawsawio statuso pateiktas ikiteisminiame tyrime, kuris nevyriausybinių organizacijų prašymu Lietuvoje pradėtas 2014 metų vasarį ir išplėstas po tų metų gruodį JAV demokratų senatorių iniciatyva paskelbtos ataskaitos apie įtariamųjų terorizmu kankinimus.

Konkrečios šalys ataskaitoje neįvardytos, bet žmogaus teisių organizacijos teigia, kad dokumente minimas „violetinis“ centras veikė Antaviliuose netoli Vilniaus. Anot JAV Senato, centras 2006 metais buvo uždarytas, kai valstybė atsisakė suteikti medicinos pagalbą centre kalintam Mustafa al Hawsawiui.

I.Botyrienė BNS sakė, kad nukentėjusiojo statusą Saudo Arabijos piliečiui prokurorai atsisakė suteikti „labai formaliais argumentais, kad nėra duomenų, jog žmogus nukentėjo Lietuvoje“.

„Jeigu buvo įsteigtos įstaigos ir jos veikė, tai aišku, kad galimai buvo ir asmenys, kurie nukentėjo“, - teigė advokatė.

Pasak jos, JAV institucijos pačios pripažino, kad Mustafa al Hawsawi buvo įtrauktas į specialią CŽV suėmimo ir tardymo programą, buvo laikomas vienu iš „aukštos vertės sulaikytųjų“, kurių atžvilgiu taikytus tardymo metodus Europos Žmogaus Teisių Teismas yra prilyginęs kankinimui.

Nukentėjusiojo statuso suteikimas leistų Mustafa al Hawsawio atstovams teikti prašymus ir susipažinti su tyrimo informacija, teigė advokatė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių