Chirurgas pripažintas kaltu dėl operacijos metu mirusio ligonio

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį Vilniaus miesto apylinkės teismas kaltu dėl neatsargaus gyvybės atėmimo pripažino chirurgą, kuriam operuojant pacientą šis mirė.

Medikui skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė ją atidedant tokiam pačiam laikotarpiui.

Kaip pranešė teismas, nustatyta, kad  M.Ž. 2013 metų gegužės 16 dieną, dirbdamas chirurgu urologu, laparoskopinės varikocelektomijos metu operuodamas vyrą netinkamai atliko chirurginę intervenciją, nes pažeidė kraujagyslę – kairiąją išorinę klubinę veną, dėl ko išsivystė ūminis vidinis kraujavimas ir vyras mirė. 

Teismas konstatavo, kad gydytojams, vykdantiems savo pareigas, yra keliami didesni atidumo, rūpestingumo, atsargumo ir kvalifikacijos reikalavimai. Teismo vertinimu, nuteistasis nenumanė, kad jo klaida – kairiosios išorinės klubinės venos pažeidimas gali sukelti vyro mirtį, tačiau pagal jo kaip gydytojo-urologo išsilavinimą, patirtį bei kompetenciją turėjo ir galėjo numatyti, jog jo neapdairus ir neatidus elgesys – stambios kraujagyslės pažeidimas – gali sukelti paciento mirtį. Nurodytos aplinkybės sudaro pagrindą teigti, kad nuteistojo veika padaryta dėl nusikalstamo nerūpestingumo. 

M. Ž. per bausmės laikotarpį įpareigotas neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo. Teismas atsižvelgė į tai, kad nusikalstama veika buvo padaryta nuteistojo darbo metu, jam vykdant savo kaip gydytojo pareigas, dėl įvykdyto nusikaltimo sukeltos negrįžtamos pasekmės, todėl kartu su bausme skyrė baudžiamojo poveikio priemonę – teisės dirbti medicinos ir gydymo paslaugas teikiančiose įstaigose atėmimą vieneriems metams. 

Teismas nukentėjusiųjų civilinius ieškinius tenkino iš dalies ir priteisė mirusiojo tėvams po 20 tūkst. eurų, sesei – 10 tūkst. eurų. 

Nuosprendis ne įsiteisėjęs ir per 20 dienų gali būti skundžiamas.


Šiame straipsnyje: chirurgasmirė pacientasteismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

KAIMYNAS

KAIMYNAS portretas
MES VISI PADAROM KIAIDU
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių