Bylą dėl antkapių sovietų kariams nutraukęs paveldosaugininkas nubaustas pagrįstai

Bylą dėl antkapinių paminklų sovietų kariams Vilniaus Antakalnio kapinėse nutraukęs paveldosaugininkas Vitas Karčiauskas papeikimu nubaustas pagrįstai, paskelbė teismas.

Kultūros paveldo departamento Vilniaus skyriaus vedėjas V. Karčiauskas prašė teismo panaikinti Kultūros paveldo departamento direktoriaus pernai lapkritį priimtą įsakymą dėl tarnybinės nuobaudos jam skyrimo.

Vilniaus apygardos administracinis teismas trečiadienį paskelbė, kad naikinti šį įsakymą nėra jokio teisinio pagrindo, todėl skundas atmetamas kaip nepagrįstas, BNS pranešė teismo atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

Kultūros paveldo departamento direktorius pernai liepos 5 dieną raštu Vilniaus skyriui pateikė informaciją, kad Lietuvoje gyvenančių Antrojo pasaulinio karo dalyvių, kovojusių antihitlerinės koalicijos pusėje, organizacija gegužės–birželio mėnesiais Antakalnio kapinėse, tiesdama taką šalia naujiems laidojimams skirto sklypo, pastatė du naujus antkapinius paminklus Sovietų Sąjungos kariams su sovietine atributika.

Šiame rašte buvo nurodyta, kad tokiais veiksmais buvo pažeistos tvarkymo taisyklės, ir paprašyta pareikalauti administracinės atsakomybės iš pažeidimą padariusių asmenų, o apie atliktus veiksmus informuoti departamentą.

Departamento Vilniaus skyriaus vyr. inspektorius Povilas Mečkovskis, surašė protokolą organizacijai už įstatymo pažeidimą. Jame buvo konstatuota, kad Lietuvos karo istorijos asociacija „Užmiršti kareiviai“, pažeisdama įstatymą, savavališkai, t. y. nepranešusi Kultūros ministerijai ir negavusi departamento leidimo, Antakalnio kapinėse 2017 metų gegužę pastatė du antkapinius paminklus.

Protokole nurodyta, kad byla bus nagrinėjama departamento Vilniaus skyriuje 2017 metų rugsėjo 5 dieną 10 val. Prie protokolo pridėtas Asociacijos prezidento pateiktas pasiaiškinimas su priedais.

V. Karčiauskas išnagrinėjo pažeidimo bylą ir rugsėjo 14 dieną priėmė nutarimą. Jame konstatuota, kad palaidojimai Antakalnio kapinėse buvo atlikti teisėtai, antkapinių paminklų statymo darbai buvo vykdomi ne kultūros paveldo objekto teritorijoje ar objekte, kad atlikti darbai – antkapinių paminklų statymas – nepriskiriamas tvarkybos darbams.

V. Karčiauskas bylą nutraukė motyvuodamas, kad nėra padarytas įstatymo pažeidimas.

Po šio įvykio buvo sudaryta komisija, ji lapkričio 30 dieną parengė išvadą. Joje konstatuota, kad V. Karčiauskas be teisinio pagrindo nutraukė administracinę bylą, neatliko tarnybinių pareigų. Dėl to buvo padaryta žala Kultūros departamento dalykinei reputacijai, įstatymų saugomoms vertybėms ir nustatytai teisinei tvarkai.

Tarnybinė nuobauda V. Karčiauskui buvo skirta už tai, kad ne laiku išnagrinėjo administracinę bylą dėl konstatuotų asociacijos padarytų pažeidimų. Jis praleido 1 mėnesio terminą.

V. Karčiauskas teismo posėdyje patvirtino, kad tuo metu, kai nagrinėjo administracinę bylą, pas jį buvo atvykusi ir šia byla domėjosi Rusų sąjungos atstovė Olga Goržkova. Su ja V. Karčiauskas anksčiau yra dirbęs Vilniaus miesto savivaldybės taryboje.

Apie galimą įtaką nagrinėjant administracinio pažeidimo bylą ir priimant nutarimą Kultūros departamento teritorinių skyrių vedėjus informavo ir pats pareiškėjas – tai patvirtino teisme liudiję departamento Alytaus ir Kauno skyrių vedėjai. 

„Teismas konstatuoja, kad nagrinėjamu atveju pareiškėjas tyčia, galbūt turėdamas tikslų, nesuderinamų su jam, kaip valstybės tarnautojui, patikėtų pareigų vykdymu, nutarimu bylą nutraukė, jame neišdėstęs motyvų“, – paskelbė teismas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių