Buvusios teisėjos A. Šimaitienės byla bus nagrinėjama iš naujo

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas buvusios teisėjos Anželikos Šimaitienės bylą grąžino Kauno apygardos teismui nagrinėti iš naujo nustatęs, kad teisėjos galbūt padarytam nusikaltimui nėra sukakęs senaties terminas.

Lietuvos apeliacinis teismas buvusios teisėjos Anželikos Šimaitienės bylą grąžino Kauno apygardos teismui nagrinėti iš naujo nustatęs, kad teisėjos galbūt padarytam nusikaltimui nėra sukakęs senaties terminas.

Apeliacinis teismas taip pat panaikino apygardos teismo skirtą pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmę šioje byloje nuteistam Sergejui Viničenko bei pakeitė ją 26 tūkst. litų dydžio bauda. Vyriškis ją turės sumokėti per vienus metus.

Teismas konstatavo, kad buvusi Vilniaus miesto 3-iojo apylinkės teismo teisėja A.Šimaitienė 2001 metais priimdama S.Viničenko palankų sprendimą dėl juridinio fakto nustatymo, suvokė ir žinojo, kad šio jos neteisėto sprendimo pagrindu bus atkurtos nuosavybės teisės į turtą, suvokė šį mechanizmą ir pritarė jam, taip galimai padėdama S.Viničenko įgyti turtinę teisę į didelės vertės svetimą turtą - žemės sklypą sostinės M. K. Čiurlionio gatvėje. Kauno apygardos teismui nagrinėjant bylą 2013-ųjų pabaigoje skelbta, jog šis sklypas buvo vertas 1,6 mln. litų.

Apeliacinis teismas pabrėžė, kad pirmosios instancijos teismas, 2013 metų lapkričio 27 dieną priimdamas nuosprendį, neteisingai skaičiavo senaties terminų pabaigą, nes senaties terminai dėl S.Viničenko kaip vykdytojo ir A.Šimaitienės kaip galimos bendrininkės nusikalstamų veikų negali baigtis skirtingu metu, kaip tai nustatyta Kauno apygardos teismo nuosprendyje.

Lietuvos apeliacinio teismo nuomone, A.Šimaitienės atžvilgiu senaties terminas dar nėra suėjęs, nes nusikaltimas laikomas baigtu nuo turtinės žalos atsiradimo momento.

Tuo metu S.Viničenko teismas bausmę pasiūlė sušvelninti, kadangi ji, teismo nuomone, „yra per griežta bei paskirta formaliai taikant įstatymus“.

„Teismas pabrėžia, kad S.Viničenko padarytas nusikaltas buvo ne smurtinio, o ekonominio pobūdžio, todėl jam galima skirti su laisvės atėmimu nesusijusią bausmę“, - rašoma teismo pranešime.

Šis Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

A.Šimaitienė už teisėjo vardo pažeminimą 2011 metais iš pareigų atleista prezidentės Dalios Grybauskaitės dekretu. Prieš tai, 2006-aisiais prezidentė buvo sustabdžiusi jos, kaip teisėjos, įgaliojimus.

Nustatyta, kad A. Šimaitienė vilkino su skolų išieškojimu susijusias bylas, o su butų privatizavimu lengvatinėmis sąlygomis, nuosavybės teisių atkūrimo į žemę ir kitą nekilnojamąjį turtą susijusias bylas nagrinėjo aplaidžiai ir skubotai, vadovavosi neegzistuojančiais dokumentais, melagingais liudytojų parodymais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių