Buvusiems Seimo nariams už piketą prie prokuroro namų siūlo skirti baudas

Vilniaus apylinkės prokuratūra prašo teismo du buvusius Seimo narius – Kęstą Komskį ir Valdą Vasiliauską – pripažinti kaltais byloje dėl piketo prie prokuroro Irmanto Mikelionio namų. Buvusiems parlamentarams siūloma skirti po 12,5 tūkst. eurų baudas.

Buvusiems Seimo „tvarkiečiaims“ K. Komskiui ir V.  Vasiliauskui baudžiamojoje byloje pateikti kaltinimai dėl trukdymo prokuroro veiklai. Už tai Baudžiamajame kodekse numatyti viešieji darbai, bauda, laisvės apribojimas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Baudžiamąją bylą ketvirtadienį išnagrinėjo Vilniaus apygardos teismas.

K. Komskis ir V. Vasiliauskas savo kaltę neigė ir sakė esantys nepagrįstai persekiojami dėl savo pilietinės pozicijos.

Valstybės kaltintojas prokuroras Stanislavas Barsulas savo kalboje pažymėjo, kad prokurorams negali būti daromas joks spaudimas:  politinis, socialinis, psichologinis.

Jis piketą siejo su vienos baudžiamosios bylos tyrimo veiksmais. Šioje byloje prokuratūra buvo nusprendusi prašyti Europos Parlamentą panaikinti tuometinio partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderio europarlamentaro Rolando Pakso neliečiamybę galimos korupcijos byloje.

Prokuratūros manymu, piketu buvo sukeltas nesaugumo jausmas I. Mikelionio šeimai. V. Vasiliauskas su I. Mikelionio sutuoktine anksčiau yra dirbę toje pačioje darbovietėje, todėl žinojo šeiminę padėtį, nepilnamečius vaikus.

S. Barsulas mano, kad R. Pakso patraukimas baudžiamojon atsakomybėn turėtų įtakos jo vadovautos partijos reitingams, įvaizdžiui, dalyvavimui rinkimuose.

„Jie pasikėsino į konstitucinė vertybę – prokuroro nepriklausomumą“, –  V. Vasiliausko ir K. Komskio veiksmus apibūdino S. Barsulas.

Tuo metu abiejų kaltinamųjų gynėjas Gediminas Bukauskas sako, kad abu jo ginamieji turi būti išteisinti, nes pareikštas kaltinimas nepasitvirtino.

„Jų veiksmai nepagrįstai kriminalizuoti, atsakomybė kyla už trukdymą konkrečioje byloje, piketas susijęs su prokuroro netinkama profesine ir asmenine veikla“, – sakė advokatas G. Bukauskas.

Kaltinamasis K. Komskis teismui yra pasakojęs, kad pikete nebuvo  kalbama apie partiją, buvo kalba konkrečiai apie I.Mikelionį, apie jo praturtėjimą, apie brolio gynimą, apie nutrauktas bylas, galbūt nutekintą informaciją.

G. Bukauskas stebėjosi, kad jo ginamųjų byla pasiekė teismą, nes kritikos išraiškos forma buvo visiškai teisėta.

„Kritika nėra maloni, tikėtina, kad jis buvo užgautas, bet ginti prokuratūrai užgautus prokuroro jausmus teisme nėra pateisinama“, – sakė advokatas.

V. Vasiliauskas mano, kad jam pareikštas kaltinimas yra absurdiškas. Jis stebėjosi, kad iš piketuotojų būrelio atsakomybėn buvo patraukti tik Seimo nariai.

„Su prokuroro kaltinimais nesutinku, tikiuosi teisingo sprendimo“, – sakė kitas kaltinamasis K. Komskis.

Trijų teisėjų kolegija nuosprendį skelbs birželio 21 dieną.

Piketas prie I. Mikelionio namų vyko 2016 metų kovo 2 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

I

I portretas
Vagis

ALGIS

ALGIS portretas
Gyvenam ''LAISVOJE Lietuvoje , o žmonės ,juo labiau seimo nariai ,. persekiojami už teisinėje valstybėje normalius veiksmus

a

a portretas
Buvę greitai supras, kad jie jau buvę. O negalima, reiškia negalima :):):)
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių