Buvęs Turto banko vadovas turės atlyginti įmonei padarytą žalą

Vilniaus apygardos teismas priėmė nutartį, kuria iš dalies tenkino Generalinės prokuratūros prokuroro, ginančio viešąjį interesą, apeliacinį skundą, ir priteisė iš buvusio valstybės įmonės Turto bankas generalinio direktoriaus Arnoldo Burkovskio per 7,5 tūkst. eurų šios įmonės naudai.

Prokuroro ieškinys buvo grindžiamas tuo, kad šios valstybės įmonės generalinis direktorius A. Burkovskis neteisėtai atleido L. M. iš darbo, dėl ko valstybės įmonė patyrė beveik 40 tūkst. eurų nuostolių.

Apeliacinės instancijos teismas konstatavo, kad pagal taikomus vadovams standartus A. Burkovskis galėjo ir turėjo suvokti, kad norint paneigti įsteigtos įmonės Turto banko kolektyvo profesinės sąjungos veiklos teisėtumą ir nevykdyti prievolės gauti šios profsąjungos sutikimo dėl L. M. atleidimo, pirmiausia reikėjo nuginčyti jos įsteigimą teisme. Tačiau atsakovo tyčios dėl nesikreipimo į atstovaujamąjį organą sutikimo atleisti L. M. iš darbo gavimo nėra. Sąmoningo siekio padaryti žalą įmonei nebuvo. Atsakovo veikos neteisėtumas pasireiškė neveikimu, nes A. Burkovskis nesikreipė nei į teismą ginčydamas valstybės įmonės kolektyvo profesinės sąjunga įsteigimo teisėtumo, nei gavo jos sutikimą dėl įmonės „Turto bankas“ darbuotojo L. M. atleidimo.

Teisėjų kolegija sprendė, kad yra pagrindas taikyti galiojusio Darbo kodekso 254 straipsnį, numatantį darbuotojo pareigą atlyginti visą žalą, bet ne daugiau kaip jo trijų vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių dydžio, todėl ieškinį tenkino iš dalies.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių