Buvęs kalėjimo prižiūrėtojas nuteistas už telefonų perdavimą nuteistiesiems

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos teismas penktadienį kaltu dėl piktnaudžiavimo pripažino buvusį Lukiškių tardymo izoliatoriaus - kalėjimo prižiūrėtoją Tomą Tamošiūną.

Už tai, kad už labai sunkius nusikaltimus nuteistiems vyrams į kalėjimą įnešė mobiliųjų telefonų, SIM kortelių, T.Tamošiūnui skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymas atidėtas vieniems metams. Buvęs kalėjimo prižiūrėtojas įpareigotas universitete tęsti socialinės politikos studijas ir be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo neišvykti iš gyvenamosios vietos ribų.

Šioje baudžiamojoje byloje kaltais dėl prižiūrėtojo kurstymo piktnaudžiauti pripažinti du nuteistieji: 17 metų laisvės atėmimo bausme už nužudymą nuteistas tauragiškis Svajūnas Dičmonas bei Pravieniškių pataisos namuose dabar laisvės atėmimo bausmę už įvairius sunkius ir labai sunkius nusikaltimus atliekantis Laimonas Lapinskas. Pastarasis vadovavo gaujai, kuri vertėsi turto prievartavimu bei savavaldžiavimu, išsinuomotuose butuose bei garažuose laikė bei platino didelius kiekius narkotinių medžiagų - heroiną, kanapių dervą, metamfetaminą. Grupuotė taip pat neteisėtai įgijo ir laikė įvairaus kalibro šautuvus, pistoletus bei sprogstamąsias medžiagas. Šiai grupuotei buvo inkriminuotos dvi žmogžudystės.

Vienos žiauriausių Vilniuje 2002-2005 metais veikusios gaujos vadeiva L.Lapinskas 2008-ųjų birželį buvo nuteistas kalėti 20 metų.

Penktadienį paskelbtu nuosprendžiu už valstybės tarnautojo kurstymą piktnaudžiauti jam skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė, o galutinė bausmė, atsižvelgiant į bausmes už ankstesnius nusikaltimus - 11 metų. L.Lapinskas nelaisvėje laikomas jau dešimt metų - jis buvo sulaikytas 2005-siais. Vyras jau anksčiau siekė lygtinio paleidimo, dėl šios procedūros bylinėjosi su kalėjimu. Jo artimieji, draugai ir advokatas piktinosi, kad nauju apygardos teismo nuosprendžiu siekiama užkirsti kelią nuteistojo lygtiniam paleidimui.

Teismas nuosprendyje konstatavo, kad telefonus nuteistiesiems perdavusio T.Tamošiūno veiksmais buvo diskredituotas įkalinimo įstaigos autoritetas, pažemintas statutinio pareigūno vardas.

„Įvykis sukėlė rezonansą, jį plačiai aprašė žiniasklaida, buvo suformuota nuomonė, kad įtakingi nusikalstamo pasaulio atstovai net kalėjime gali gyventi nevaržomai“ -  sakė teisėja Jolanta Čepukėnienė.

Teisėjos paklausti, ar suprato nuosprendį, L.Lapinskas ir S.Dičmonas pareiškė, kad nuosprendį išgirdo, tačiau jį buvo sunku suprasti ir teiravosi, „kodėl nepasodinote Tamošiūno“.

Būrio konvojaus pareigūnų saugomi L.Lapinskas ir S.Dičmonas teisėjai skaitant nuosprendį šypsojosi. S.Dičmonas kramtė gumą.

Teismas nustatė, kad L.Lapinskas 2011 metų rugsėjį Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime perdavė T.Tamošiūnui raštelį, prašydamas perduoti jam mobilųjį telefoną ir SIM kortelę, o už tai pažadėjo 600 litų (daugiau nei 173 eurų) atlygį. Prižiūrėtojui buvo nurodyta, kad dėl perduodamų daiktų reikia paskambinti nuteistajam S.Dičmonui, tuo metu kalėjusiam Pravieniškėse.

S.Dičmonas, sužinojęs, jog L.Lapinskui ketinama perduoti mobilųjį telefoną ir SIM kortelę, nurodė T.Tamošiūnui minėtus daiktus paimti iš jo žmonos. T.Tamošiūnas šiuos daiktus perdavė vienam iš suimtųjų, po kurio laiko, pasinaudodamas Ūkio aptarnavimo skyriaus sandėlininku, iš vienos kameros perdavė į kitą kamerą, kurioje dienas leido L.Lapinskas. Beveik po mėnesio T.Tamošiūnas dar kartą perdavė mobilųjį telefoną ir SIM kortelę.

S.Dičmonas, kaip ir L.Lapinskas, nuteistas už valstybės tarnautojo kurstymą piktnaudžiauti tarnybine padėtimi. Jam skirta su ankstesniais nuosprendžiais subendrinta 19 metų laisvės atėmimo bausmė.

„Teismas, vertindamas kalėjimo prižiūrėtojo elgesį, pažymi, kad statutiniams pareigūnams yra keliami specialūs reikalavimai, jų elgesys ir pareigų vykdymas turi būti nepriekaištingas ir keliantis pasitikėjimą visuomenei. Teismas pažymi, kad už tokius nusikaltimus negali būti taikoma tik drausminė ar administracinė atsakomybė, nes bausmės vykdymą užtikrinančios institucijos pareigūnai užtikrina griežtas suimtųjų ir nuteistųjų laikymo sąlygas. Be to, sudaromos prielaidos kitiems asmenims atlikti neteisėtus veiksmus“, - rašoma teismo pranešime.

Šis nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

www

www  portretas
visur europos kaleimuose leidziama 5 min pokalbio su artimaisiais 1 syk savaitei o lietuvos elitiniai runkeliai daro nkvd ar hitlerini konclageri. Juos pacius reikia sodinti uz siuos veiksmus nieko bendro neturincius su zmoniskumu o paskui klausia is kur tiek pykcio ir neapykantos nors jiems jau taspat nes jie neturi ir neturejo zmoniskumo nes netas genas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių