Avariją sukėlęs pėsčiasis galiausiai išteisintas

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos teismas išteisino Karolį Rekašių, kuris žemesnės instancijos teismo nuosprendžiu buvo pripažintas kaltu dėl avarijos sukėlimo, kai eidamas dviračių taku susidūrė su dviratininku. Dviratininkas patyrė sužalojimus.

Tai beprecedentė byla Lietuvoje – iki tol nė vienas pėsčiasis nebuvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn dėl avarijos sukėlimo, BNS sakė teismo atstovė Raimonda Jagminaitė.

Vilniaus apygardos teismo vertinimu, byloje nurodytos aplinkybės patvirtina apelianto versiją, kad dviratininkas prasilenkdamas galėjo užkliūti už rankinės rankenos bei tuo pačiu patvirtina nukentėjusįjį R. K. nebuvus tokį atidų, kaip reikalauja Kelių eismo taisyklių 9 punktas. Ir pats nukentėjusysis R. K. neatmetė galimybės, kad galėjo užkliūti už apelianto nešamos rankinės rankenos.

Teisėjų kolegija, įvertinusi byloje surinktus įrodymus, padarė išvadą, kad pirmosios instancijos teismas, įvertinęs byloje nustatytas faktines bylos aplinkybes, netinkamai nustatė jų priežastinį ryšį su kilusiomis pasekmėmis. Teismas teigia, kad K. Rekašiaus padarytas pažeidimas – ėjimas dviračių taku, kuriuo eiti pėstiesiems yra draudžiama, nenustačius priežastinio ryšio su jam inkriminuojamomis pasekmėmis, nesukelia baudžiamosios atsakomybės.

Vilniaus miesto apylinkės teismas pernai spalio mėnesį nuosprendžiu Vilniuje studijuojanti Kretingos gyventoją buvo pripažinęs kaltu ir paskyręs 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, kuri atidėta 1 metams, įpareigojant pastarąjį visą bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpį toliau mokytis arba pradėti dirbti, arba registruotis darbo biržoje. Taip pat iš jo buvo priteista 2000 eurų nukentėjusiojo R. K. naudai neturtinei žalai priteisti.

Išteisindamas pėsčiąjį teismas ieškinį, dėl neturtinės žalos atlyginimo, paliko nenagrinėtu.

Patyrė sunkias traumas

Eismo nelaimė įvyko 2016 metų rugsėjo 1-ąją Baltupių rajone. Su pėsčiuoju dviračių take susidūręs dviratininkas susilaužė šonkaulius ir patyrė kitas sunkias traumas.

K. Rekašiui buvo pareikšti įtarimai dėl transporto eismo tvarkos ar saugumo taisyklių pažeidimo. Įstatymas tam, kas nevairuodamas transporto priemonės pažeidė transporto eismo tvarkos ar saugumo taisykles, jeigu dėl to žuvo žmogus arba buvo sunkiai sutrikdyta žmogaus sveikata, baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Asmuo atsako pagal šį straipsnį tik tais atvejais, kai jame numatytos veikos padarytos dėl neatsargumo.

Apygardos teismo nuosprendis įsiteisėja nuo jo paskelbimo dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių