Žemė palei Nerį grįžo vilniečiams: įrengtas pėsčiųjų ir dviračių takas

Kelis dešimtmečius savavališkai užimta Žvėryno žemė palei Nerį antradienį sugrąžinta vilniečiams - išlaisvintoje pakrantėje driekiasi naujas pėsčiųjų ir dviračių takas „Birutės vingis“.

Prieš kelerius metus sostinės savivaldybė, projektuodama naujus dviračių ir pėsčiųjų takus palei atnaujinamą Neries krantinę, susidūrė su itin įžūliais atvejais - unikalaus kraštovaizdžio Žvėryno rajone paupio teritorijos savavališkai užimtos, valstybinės žemės sklypuose tvarkomasi lyg savo kieme: nuo praeivių apželdintos tankios tvoros, įsirengtas apšvietimas, nepalikta praėjimų prie upės, auginami vaismedžiai ir daržovės. Šiandien ta pati teritorija atrodo nebeatpažįstamai.

Atvertoje krantinėje driekiasi naujas apie 2 km ilgio raudono asfalto dviračių takas nuo Upės g. 21 iki pat Vingio parko tilto. Dalis pėsčiųjų takų paklota iš trinkelių, o pietinėje Žvėryno dalyje (nuo Vytauto g. 1 iki Birutės gatvės) - parko danga. Per metus čia buvo nutiesti ne vien pėsčiųjų ir dviračių takai, įrengti ir nauji suoliukai, šiukšliadėžės, vaikų žaidimo ir sporto treniruoklių aikštelės, apšvietimas.

Teritorijoje stengtasi išsaugoti esamus vertingus želdinius, bet pasodinta naujų: žaliuoja daugiau kaip šimtas kalninių pušų, kukmedžių, kalninių serbentų, lanksvų ir kitų dekoratyvių krūmų.

Po atrakcijų kupino dviračių tako atidarymo miesto meras pakvietė visus dalyvauti dviračių iškyloje. Ne vienas vilnietis antradienio pietus biure pasirinko iškeisti į iškylą Žvėryne prie Neries. Atsivežę užkandžių bei pledų ir patys įsitikino, kokią jaukią atmosferą mieste gali sukurti griūvančios nelegalios sienos. Nuo šios dienos čia kiekvienas vilnietis turi turėti teisę ateiti pasivaikščioti, pasivažinėti dviračiais ir surengti iškylą.

Pernai sostinėje įrengta ir atnaujinta daugiau kaip 12 km dviračių takų, o šių metų planai dar ambicingesni - tiesiama daugiau kaip 30 km infrastruktūros visame mieste. Vykstant aktyviai dviračių takų plėtrai, pagalvota ir apie patogų dviračių saugojimą, tad visame mieste įrenginėjami 1500 naujų stovų, prie kurių galima saugiai prirakinti dviračius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha

cha portretas
galetu ir toliau uz tilto link lazdynu atnaujinti taka,ten ir grazios vietos...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių