VU studentų darbai padės kovoti su internetiniais įsilaužėliais

  • Teksto dydis:

Vilniaus universiteto studentai buvo apdovanoti vardinėmis telekomunikacijų bendrovės „Tele2“ stipendijomis už baigiamuosius mokslo ir technologijų srities darbus.

Bakalauro studijas baigę Fizikos fakulteto telekomunikacijų fizikos studentai sėkmingai apgynė darbus, kurie padės kovoti su kompiuteriniais nusikaltėliais, ir pristatė pramonėje analogų neturinčias polimerines stakles.

Šiemet „Tele2“ stipendijos skirtos Andriui Lengvinui ir Ernestui Zdaniauskiui. A. Lengvinas buvo įvertintas už darbą „Netiesinės dinamikos metodų taikymas DDoS atakų aptikimui“, E. Zdaniauskis – už bakalauro darbo metu suprojektuotas ir pagamintas polimerų liejimo stakles.

„Studentus motyvuoja ne tik įdomios studijos, bet ir savo idėjų įgyvendinimas, todėl galimybė gauti stipendiją suteikia daugiau motyvacijos mokytis ir būti įvertintiems“, – sakė VU rektorius prof. Artūras Žukauskas.

„Mūsų, kaip ir Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto, uždavinys yra inovacijų diegimas ir naujų technologijų kūrimas telekomunikacijų srityje. Bendradarbiaujame ir dirbame kartu su Vilniaus universitetu, kad ateityje žmonės turėtų galimybes naudotis dar pažangesnėmis technologijomis ir naujomis paslaugomis“, – sakė Petras Masiulis, „Tele2“ generalinis direktorius.

E. Zdaniauskis siekė sukurti peilį, kurio rankena individualiai prisitaiko prie žmogaus rankos. Prisitaikanti rankena yra saugesnė, mažiau vargina ranką, o svarbiausia – yra ypač patogi. Norint įgyvendinti šią verslo idėją reikia staklių, kuriomis būtų galima perdirbti polimero granules į rankeną. E. Zdaniauskiui nepavyko rasti tinkamų staklių, taip gimė idėja pirma sukurti stakles, o tada gaminti peilius. Ernestas sukūrė inovatyvias stakles, kokių rinkoje apskritai nėra. Studento sukurti patobulinimai leidžia gaminti mažesnių matmenų stakles, kurių elektros energijos suvartojimas yra mažesnis, o liejimo formos pigesnės, palyginti su rinkoje siūlomomis staklėmis.

A. Lengvino darbo tikslas buvo ištirti statistinių DDoS atakų aptikimo metodų taikymo galimybes ir jų patikimumą. DoS ir DDoS atakų tikslas yra pakenkti aukos darbui arba jį visiškai sutrikdyti. Tai pasiekiama apkraunant įrangą ar ryšio kanalą didelio intensyvumo srautu. Šis srautas apkrauna aukos įrangos procesorių ir interneto pralaidą. Priklausomai nuo atakos intensyvumo ir aukos įrangos skaičiavimų resursų, atakos metu gali tapti neįmanoma naudotis aukos įranga arba prie jos nebus galima net prisijungti. Internetiniai nusikaltėliai neapsiriboja vien paslaugų blokavimu − DDoS atakas dažnai panaudoja kitai veiklai maskuoti. Puolėjas pradeda DDoS ataką, norėdamas nuslėpti savo tikrąjį tikslą, pavyzdžiui, įsilaužimą arba duomenų vagystę, t. y. vykdydamas DDoS ataką nusikaltėlis gali nepastebėtas įsilaužti į sistemą.

VU ir „Tele2“ 2015 m. pasirašė paramos sutartį, kuria siekiama skatinti gabius studentus. Įsteigtas vardinių stipendijų fondas trejų metų laikotarpiui, iš kurio kasmet teikiamos dvi 500 EUR dydžio stipendijos. Viena stipendija skiriama telekomunikacijų, kita – M2M (Machine-to-machine) technologijų srityje. Bendradarbiaujant Vilniaus universiteto Fizikos fakultetui ir „Tele2“ 2015 m. sausį atidaryta Telekomunikacijų mokslo centro M2M (Machine-to-machine) laboratorija.

Naujoji laboratorija studentams atveria daugiau galimybių mokytis naujausių informacinių technologijų ir kurti inovatyvius technologijų plėtros projektus, kurie ateityje gali peraugti į rimtus verslo planus.

M2M technologija leidžia įrenginiams „kalbėtis“ per nuotolį. Duomenų perdavimo technologijos tiesiogine prasme nuolat ar tam tikrais laiko intervalais perduoda įvairios apimties duomenų srautus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DJ

DJ portretas
Reikia interneto pastovios enskripcijos, su mažiausiai 512 bitų kodu kuris keisis kiekvieną sekundę ir bus nenulaužiamas !.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių