VU studentai JAV gins prestižinio sintetinės biologijos konkurso auksą

  • Teksto dydis:

Vilniaus universiteto (VU) studentų komanda šiandien Bostone (JAV) prasidedančiame prestižiniame sintetinės biologijos konkurse „iGEM“ (angl. International Genetically Engineered Machine competition) pristatys savo sukurtą žarnyno bakterijų programavimo metodą.

Antrą kartą Lietuvai atstovaujanti komanda tikisi, jog jų sukurta metodika palengvins įgimta liga – fenilketunorija (PKU) – sergančių vaikų gyvenimą.

Pernai „iGEM“ konkurse pirmą kartą dalyvavusi VU studentų komanda pelnė aukso medalius už projektą „ColiClock“, sprendžiantį bakterijų senėjimo procesus. Pasak „Vilnius iGEM“ nario Karolio Šablausko, prieš metus vykusio starto sėkmė ne tik palengvino potencialių rėmėjų paiešką, bet ir suteikė galimybę papildyti komandos gretas.

Šiemet VU komanda nusitaikė į konkurencingiausią „iGEM“ kategoriją – mediciną. Anot K. Šablausko, nutarta ieškoti sprendimo, palengvinančio PKU sergančių vaikų mitybą. Norint išvengti sunkių sveikatos sutrikimų, sergantiesiems šia įgimta liga būtina visą gyvenimą laikytis specialiai subalansuotos dietos, kuri ne tik labai apriboja maisto galimybes, bet yra ir labai brangi:

„Be to, Lietuvoje yra sukaupta didžiulė šios ligos gydymo patirtis. Dar 1975 m. Lietuva pirmoji tuometinėje Sovietų Sąjungoje įvedė visuotinę naujagimių tikrinimo programą dėl fenilketonurijos, kuri tęsiama ir dabar. Pradėję darbus JGMC laboratorijoje supratome, kad mūsų pasirinktas problemos sprendimo būdas Lietuvoje dar nebuvo tirtas, todėl nemažo kiekio techninės informacijos teko ieškoti patiems.“

Pasak VU mediciną studijuojančio K. Šablausko, komandos atlikti bakterijų programavimo metodo tyrimai atveria kelią įvairioms gydomosioms  priemonėms, kurios reaguoja į įvairius aplinkos pokyčius: „Tarkime, esant galvos skausmui išgeriate tabletę nuo skausmo, tačiau kartais sunku įvertinti kokio stiprumo tabletės reikia iš tikrųjų – kiek reikia veikliosios medžiagos. Bakterijų programavimo metodas leidžia sukurti sistemą, kuri pati reaguoja į tam tikrus pokyčius ir išskiria reikiamą vaisto kiekį.“

Nors konkurse dalyvauja beveik 300 komandų iš viso pasaulio, konkurencijos VU atstovai teigia nebijantys. „Lietuvoje turime visas technologines galimybes varžytis su geriausių pasaulio universitetų atstovais – Jungtinio gyvybės mokslų centro laboratorijose, kuriose dirbome, yra moderniausia technika, o „Thermo Fisher Scientific“ mus aprūpino visais tyrimams reikalingais reagentais. Svarbiausia – geros idėjos ir užsispyrimas, kurio mums netrūksta“, – teigė K. Šablauskas.

„iGEM“ konkursas yra kasmetinis tarptautinis sintetinės biologijos renginys, skatinantis jaunųjų mokslininkų inovatyvumą, iniciatyvumą bei verslumą. Konkurso metu komandų pristatytos idėjos dažnai yra pritaikomos praktikoje sprendžiant aktualias aplinkosaugos, medicinos, gamybos ir kitas problemas. Kaip ir pernai VU studentų komandą globoja VU Biotechnologijų instituto mokslininkas, „Warren Alpert” premijos laureatas prof. Virginijus Šikšnys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių