VU dekanas apie teisme dirbusio profesoriaus priekabiavimą: labai netikėta

Vilniaus universiteto (VU) Filosofijos fakulteto dekanas Arūnas Poviliūnas sako esąs nustebintas informacijos apie nustatytą filosofijos profesoriaus Skirmanto Jankausko seksualinį priekabiavimą jo kitoje darbovietėje Lietuvos Aukščiausiajame Teisme.

A. Poviliūnas BNS antradienį sakė nieko nežinojęs apie VU visu etatu dirbančio S. Jankausko antrą darbovietę LAT IT skyriaus vedėjo pareigose.

„Tikrai nieko nesu girdėjęs, nieko, jokių formalių nieko nesu gavęs. Čia man kaip perkūnas iš giedro dangaus. Esu kiek nuščiuvęs, dabar nežinau ką daryti. (...) Man taip netikėta“, - BNS sakė A. Poviliūnas.

LAT komisija nutarė, kad teismo darbuotojas seksualiai priekabiavo prie kolegės, todėl jam turėtų būti skirtas griežtas papeikimas. Tačiau vyrui pačiam išėjus iš darbo tarnybinė nuobauda realiai paskirta nebus.

Dekanas tikino universitete nesulaukęs nei oficialių nei neoficialių skundų apie galimą nederamą profesoriaus S. Jankausko elgesį.

„Mes tokios prevencijos kaip ir ėmėmės, yra pasitikėjimo telefonas, kad jeigu, neduok Dieve, tokie dalykai atsitinka, kad žmogus nesijaustų jau toks vienišas ir atskirtas, kad turėtų kažkur kreiptis pagalbos. Turime psichologinį konsultavimo centrą fakultete, ten ir konsultuoja studentu. Nes mūsų fakultete yra ir psichologai, ir socialinis darbas. Nesame nepasiruošę šitam reikalui, žinom, kad šitie dalykai vyksta, bet dabar galvosiu, ką reikės daryti“, - svarstė A. Poviliūnas.

LAT pirmininkas Rimvydas Norkus ir atstovė spaudai Dovilė Bružaitė atsisakė nurodyti prie kolegės priekabiavusio tarnautojo tapatybę, nes šis, jų teigimu, nėra viešas asmuo.

Šaltiniai BNS patvirtino, kad tyrimas vykdytas dėl teismo Informacinių technologijų (IT) skyriui vadovavusio S. Jankausko.

VU Filosofijos fakulteto dekanui žinia apie antrą S. Jankausko darbovietę taip pat buvo staigmena.

„Jis Vilniaus universitete dirbo pilnu etatu, jau labai seniai, kai baigė doktorantūrą, tai jis jau dirbo, o jis yra toks subrendęs profesorius. Dirba jau kokie trys dešimtmečiai tai tikrai. Jis dirbo kai dar Brežnevas buvo gyvas“, - kalbėjo A. Povilliūnas.

„Ne, aš neturėjau informacijos“, - pridūrė dekanas, paklaustas, ar žinojo apie profesoriaus S. Jankausko antrąjį darbą visu etatu LAT.

„Aš nesu Darbo kodekso specialistas, bet, kaip suprantu, pusantro etato galima dirbti daugiausia. Tai kaip jis įsigudrino šitą dalyką daryti, tai aš nežinau. Matote, pas mus kaip yra – yra atestacija, yra valandos, jisai dėsto ir jisai išpildo savo krūvį, atlieka savo akademinę produkciją, neseniai dar knygą parašė, tai jis normaliai funkcionuoja kaip profesorius. Tai dabar mums ir nekyla klausimas, ar jis dar kažkur dirba, nedirba, nes visą laiką buvo, kad jis pas mus dirbo. O kaip tenai anapus daro, tai čia turėtų Darbo inspekcija gaudyti ar „Sodra“ galėtų matyti tokius dalykus, aš nežinau. Nes mes negalim sugaudyti, ką daro žmogus anapus universiteto, - kalbėjo A. Poviliūnas.

LAT atstovė spaudai Dovilė Bružaitė BNS antradienį informavo, kad seksualiai priekabiavusiu pripažintas teismo darbuotojas LAT dirba nuo 1991 metų, o skyriaus vadovu dirbo nuo 2010 metų.

LAT atstovė atsisakė atsakyti į BNS klausimą, ar LAT vadovybei buvo žinoma apie IT skyriaus vedėjo darbą VU visu etatu ir kaip šie darbai buvo derinami.

Kaip skelbė portalas delfi.lt, priekabiavimą Aukščiausiajame Teisme teigė patyrusi teisėjo padėjėja. Pareiškimą dėl to teismo vadovybei parašė jos tiesioginė vadovė.

Vykstant vidiniam tyrimui, speciali komisija kreipėsi į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą, kad ši pakonsultuotų, ar S. Jankausko veiksmai laikytini priekabiavimu.

Patikrinimas dėl tarnautojo veiksmų vyko nuo balandžio pradžios. Prie kolegės priekabiavęs S. Jankauskas iš darbo LAT išėjo birželio 29 dieną dar nesibaigus tyrimui.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

anis yra propesoras chalturina trim etatais

anis  yra  propesoras  chalturina  trim  etatais portretas
dar ir teisme , anis yr visu mokslu Pilosopas net ir knyga savo kliedesiu parases..... anis nepakaltinamas ,anis turi draugu teisme......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių