Vilnius sveikina Sakartvelą: tiltai ir Trys kryžiai nušvito raudonai

  • Teksto dydis:

Gegužės 26-oji Sakartvelui šįmet labai ypatinga. Lygiai prieš šimtą metų savo dvasia Lietuvai artima valstybė atgavo Nepriklausomybę, rašoma pranešime.

Vilnius tęsia gražią tradiciją – ypatingas progas švenčiančias bičiuliškas šalis pasveikina įspūdingai apšviesdamas gražiausius sostinės tiltus ir Trijų Kryžių paminklą. Mindaugo, Žaliasis ir Baltasis tiltai simboliškai nušvito Sakartvelo vėliavos spalva – raudonai.   

„Ypatingai smagu pasveikinti draugišką Sakartvelo su gražiu 100-mečiu jubiliejumi, kurį ir mes patys taip neseniai atšventėme. Linkiu Sakartvelo žmonėms kad šventė, kaip ir Vilniuje, suvienytų tūkstančius meile savo šaliai plakančių širdžių. Didžiuojamės ilgamete miestų giminyste ir taip simboliška, kad Vilniuje turime Tbilisio skverą, o Tbilisyje – Vilniaus. Tikime, kad vilniečių ir draugų iš Sakartvelo bičiulystė kartu pasitiks dar ne vieną laisvą ir nepriklausomą šimtmetį“, – sveikina Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Pernai Vilnius originaliai pasveikino Sakartvelo žmones su galimybe laisvai keliauti po Europą – daugiau kaip 130 svečių pirmą kartą atskridusius iš Kutaisio į Lietuvos sostinę be vizų Vilniaus oro uoste pasitiko maloni staigmena – dainos ir vaišės. Bevizis režimas tik dar labiau suartino abi šalis.

Vilniaus ir Tbilisio susigiminiavimo sutartis buvo pasirašyta dar 2009 m. Tais pačiais metais Sakartvelo sostinėje Tbilisyje buvo atidarytas Vilniaus skveras, kuriame įrengta vaikų žaidimų aikštelė, fontanas. Skvere yra ir unikali siena, primenanti Vilniuje esančią Literatų gatvėje. Vilniaus skvere Tbilisyje taip pat galima rasti dovaną nuo vilniečių – skulptoriaus Gitenio Umbraso „Stebuklų plytelę“. 2015 m. Vilniuje, ties A. Mickevičiaus ir Kęstučio gatvių sankryža buvo įkurtas Tbilisio skveras. Skvere įrengti suoliukai su Tbilisio inicialais, atidengtas paminklinis akmuo.

Sakartvelo Respublikos Nepriklausomybės diena švenčiama gegužės 26-ąją, nes 1918 m. tądien buvo paskelbtas Nepriklausomybės aktas.

Vilnius sveikina šių metų gegužę Valstybinė lietuvių kalbos komisija nutarė, kad greta lietuvių kalboje anksčiau įprasto vartoti šalies pavadinimo Gruzija, gali būti vartojamas autentiškas pavadinimas – Sakartvelas.

Vilnius myli Sakartvelą!



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
kur musu valstybingumo simbolis Gedimino bokstas gal jau nugriuvo ar briuselio litvaku nurodymu toliau griauti?.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių