Vilniuje vyks Pasaulinė specialiųjų operacijų pajėgų konferencija

  • Teksto dydis:

Spalio 13-14 d. parodų rūmuose „Litexpo“ vyks Pasaulinė specialiųjų operacijų pajėgų konferencija (Global SOF Symposium), į kurią atvyksta apie du šimtus gynybos ekspertų iš dvidešimties šalių.

Pasak organizatorių, tai unikali galimybė Lietuvai atrasti naujus būdus tobulinti savo gynybą, nekonvencinio karo metodus bei realiai įvertinti kylančias grėsmes šalies saugumui.

„Tai renginys, po kurio visi supras, kad Rusijos agresija yra ne juokai“, - taip konferenciją pristato  Jungtinių Valstijų nevyriausybinės organizacijos „Global SOF Foundation“ prezidentas, specialiųjų operacijų pajėgų atsargos karininkas pulkininkas Stu Bradinas.

Tai bus pirmoji Pasaulinė specialiųjų operacijų pajėgų konferencija už JAV ribų, kurią ši tarptautinė organizacija rengia kartu su savo partnere Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacija (LGSPA).

Tai reiškia, kad šįkart būtent Lietuva ir Baltijos šalys atsidurs pasaulio „gynybos protų“ -  dviejų šimtų ekspertų iš dvidešimties šalių - dėmesio centre. Tai taip pat didelis organizatorių pasitikėjimo savo partnere LGSPA įrodymas.

Pasak LGSPA direktoriaus Gintario Šatkaus, renginio metu Lietuva gaus itin vertingas pamokas, kaip stiprinti savo gynybą bei kovoti su šiandieninio pasaulio grėsmėmis.

„Tai svarbu, nes Lietuva anaiptol nėra toks ramus užutėkis, kaip kartais gali pasirodyti – tą aiškiai matėme po pastarųjų Rusijos veiksmų Ukrainoje. Jaustis saugiai galime tik turėdami savo sąjungininkų NATO paramą ir stiprias specialiųjų operacijų pajėgas, kurių vaidmuo šiais neramiais laikais tampa ypač svarbus“, - teigė G.Šatkus.

Žinia, specialiųjų operacijų pajėgos yra kruopščiai atrinktus aukščiausios kvalifikacijos profesionalus vienijantys, geriausia ginkluote aprūpinti kariuomenės junginiai, kurie vykdo specialiosios paskirties žvalgybines ir kovines operacijas bei užduotis. Lietuvos kariuomenės specialiosios pajėgos pradėjo formuotis 1995 metais, jų daliniai ne tik vykdo svarbias užduotis Lietuvoje, bet ir turi didelę kovinę patirtį – pavyzdžiui, dalyvauja NATO partnerių vadovaujamose tarptautinėse misijose už mūsų šalies ribų.

Į konferenciją Vilniuje atvyksta gausus būrys ekspertų, tarp kurių – daug aukšto rango Jungtinių Valstijų pareigūnų: JAV Specialiųjų operacijų vadavietės vado pavaduotojas, generolas leitenantas Jody Ostermanas, JAV Gynybos departamento sekretoriaus vykdomoji pavaduotoja specialiosioms operacijoms Theresa Whelan, JAV Valstybės departamento specialusis pasiuntinys ir koordinatorius Michaelas D.Lumpkinas, Jungtinių Valstijų Atstovų rūmų narys, Veteranų reikalų komiteto pirmininkas Jeffas Milleris.  Taip pat Vilniuje laukiama NATO Parlamentinės Asamblėjos generalinio sekretoriaus Davido Hobbso bei daugelio kitų svečių iš dvidešimties valstybių.

Diskusijas apie vietinius ir globalius gynybos ir saugumo iššūkius bei pasaulinį gynybos žemėlapį keičiančias naujas technologijas moderuos “The New York Times” žurnalistas, vienas iš Pulitzerio premijos laureatų Ericas Schmittas, TV kanalo “Fox News” žurnalistė Catherine Herridge bei kiti.

„Global SOF Foundation“ prezidentas S.Bradinas pabrėžia, kad šis renginys yra skirtas Lietuvai – subūrus aukščiausio rango ekspertus iš įvairių šalių kalbėti apie dalykus, kurie yra labai svarbūs tiek Baltijos šalių, tiek viso pasaulio saugumui.

„Gausus būrys pareigūnų ir ekspertų iš Jungtinių Valstijų čia atvyksta tam, kad pademonstruotų JAV paramą savo specialiųjų operacijų partneriams Lietuvoje”, - sako jis.

Renginio metu vyks ne tik aktyvios diskusijos, bet ir gynybos pramonės produkcijos paroda bei kontaktų mugė. Vilniuje savo naujausią karinę produkciją pristatys daugiau nei dvidešimt gamintojų, tarp kurių – ir visame pasaulyje žinomi vardai, tokie kaip „General Dynamics“ ar „Airbus“. Organizatoriai pabrėžia netaikantys tokios praktikos, kaip kiti parodų rengėjai, kai didžiulės ekspozicijų salės užpildomos įranga, kurios dažnu atveju niekam nereikia. Priešingai – kiekviena įmonė parodai atrinko tik tokią produkciją, kuri yra unikali ir labai reikalinga būtent specialiųjų operacijų pajėgoms.

Parodoje prisistatys ir Lietuvos kariuomenės specialiųjų operacijų pajėgos, o taip pat kelios Lietuvos įmonės. LGSPA narė „ASU Baltija“ parodos metu pristatys tikrą sraigtasparnio Mi-17 kabiną, kurioje bus sumontuota įmonės siūloma ir montuojama įranga: vaizdo stebėjimo sistema, paieškos prožektorius, šarvai apsaugai nuo šaulių ginkluotės, akustinė šūvio krypties nustatymo sistema, lengvos ginkluotės tvirtinimo įranga. Taip pat bus pristatomos ir kitos sraigtasparnio modernizavimo, kurias atlieka įmonė, galimybės.

„Ši įranga plačiai naudojama specialiųjų operacijų pajėgose misijų metu: objektų paieškai ir jų evakuacijai, žmonių gelbėjimo operacijoms, sekimui iš oro, sraigtasparnio ir jos įgulos apsaugai nuo priešo ginkluotės“, - pasakojo „ASU Baltija“ gen.direktorius Linas Elijošius.

Tuo tarpu Lietuvos mokslinė-gamybinė įmonė „LiTak-Tak“ ketina pristatyti naujausius karinių radarų bei priešlėktuvinės sistemos gamybos ir modernizavimo sprendimus, ši įmonė taip pat priklauso LGSPA.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių