Vilniuje pradedamos tvarkyti Senosios Užupio žydų kapinės

  • Teksto dydis:

Vilniaus savivaldybė pradeda tvarkyti senąsias žydų kapines Užupyje. Artimiausiu metu planuojama sutvarkyti aplinką, o kitąmet - memorialą.

Vilniaus savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Mikalauskienė BNS sakė, kad pernai 7,7 ha ploto sklypas Vilniaus Olandų gatvėje įregistruotas kaip Užupio žydų kapinės, o liepos viduryje su rangovais pasirašyta sutartis dėl šių ir kitų miesto kapinių priežiūros.

„Tai yra šienavimo darbai, menkaverčių krūmų iškirtimas - šiuos darbus planuojame atlikti artimiausiu metu. Taip pat spręsime ateityje, planuosime lėšas galbūt kitų metų biudžete - jei norime tęsti memorialą iš akmenų, reikia parengti projektą, jį suderinti ir tik tada įrenginėti“, - sakė I.Mikalauskienė.

Savivaldybės planus atnaujinti prieš dešimtmetį statytą atminimo memorialą prie Olandų laidojimo namų, panaudojant iš įvairių kitų vietų surinktus antkapinius akmenis, teigiamai įvertino ir Lietuvos žydų bendruomenė, atsiuntusi padėką savivaldybės, Vyriausybės kanceliarijos, Kultūros minsiterijos bei Pavilnių regioninio parko atstovams.

„Tikime, kad šios pastangos užtikrins tolimesnius kapinių tvarkymo darbus, kuriuos atlikus bus užtikrinta kapinėse palaidotų vilniečių palaikų ramybė, o miesto bendruomenė galės didžiuotis dar vienu puikiai sutvarkytu ir gyventojų bei turistų lankomu kultūros paveldo objektu“, - rašoma bendruomenės rašte.

Žydų bendruomenė šiuo metu pati administruoja Sudervės žydų kapines, kuriose dar šiuo metu laidojami žmonės, Vilniaus savivaldybė prižiūri memorialus prie buvusių Sporto rūmų, Subačiaus gatvėje. Vyriausybė šiuo metu derasi dėl Sporto rūmų įsigijimo bei, suderinusi planus su Lietuvos ir tarptautine žydų bendruomene, ateityje ketina įamžinti čia palaidotų žydų atminimą.

Tuo metu memorialas Paneriuose pernai buvo perduotas Kultūros ministerijai - Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus iki metų pabaigos ketina baigti procedūras dėl memorialo sutvarkymo.

Lietuvos žydų bendruomenės duomenimis, senosios žydų kapinės Užupyje, Olandų gatvėje veikė nuo 1828 iki 1940 metų, čia buvo palaidota apie 70 tūkst. žydų. Kapinės buvo sunaikintos sovietmečiu 1961-1963 metais ir tik kai kurių kultūros veikėjų, rašytojų ir kitų svarbių asmenų palaikai buvo perlaidoti į naująsias Sudervės kapines. Iš ten stovėjusių paminklinių antkapių buvo sumūryti laiptai į Tauro kalną, į Vingio parką ir  į Klinikų ligoninę ir daugelyje kitų vietų buvo galim rasti akmenų su žydiškais užrašais. 1990 metais laiptai į Tauro kalną ir daugelis kitų statinių buvo išardyti, o 1992-aisiais architektas Jaunutis Makariūnas Užupyje  iš memorialinių akmenų pastatė paminklą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių