Vilniuje pradedamas maudynių sezonas

  • Teksto dydis:

Atšilę orai vilniečius vilioja į upių ir ežerų pakrantes. Nors oficialiai maudymosi sezonas prasidės tik birželio 1-ąją, gelbėtojai jau budi sutvarkytuose Valakupių, Žirmūnų, Salotės ir Žaliųjų ežerų paplūdimiuose, rašoma pranešime spaudai.

Atnaujinti visi Vilniaus paplūdimiai

Vilniečių pamėgtame Žaliųjų ežerų paplūdimyje rekonstruoti visi trys mediniai lieptai. Pernai buvo suremontuotas vienas avarinės būklės lieptas, šiemet atnaujinti ir kiti du. Lieptų remonto darbai prasidėjo dar lapkritį: nuardytos senos, sutrūnijusios lentos, o pavasarį paklotos naujos giluminiu-vakuuminiu būdu impregnuotos medienos lentos, pakeistos pagrindinės tiltą laikančios sijos. Darbus atlikusios įmonės darbuotojai sutvirtino lieptų turėklus, mat kai kurie poilsiautojai mėgsta šokinėti į vandenį ant jų pasilypėję. Iš vandens išlipti taip pat bus patogiau – įrengtos 3 kopėčios. Mažiesiems Žaliųjų ežerų poilsiavietės lankytojams įrengta nauja saugi uždaro tipo vaikų maudykla, pagaminta nauja smėlio dėžė, rekonstruotos senosios žaidimo aikštelės.

Žirmūnų paplūdimyje perdažyta ir sumontuota pontoninė prieplauka, rekonstruotos seno pavyzdžio vaikų žaidimo aikštelės. Paplūdimyje veikia geriamo vandens fontanėliai, dušas. Tinklinio gerbėjai džiaugsis Tarptautinės tinklinio federacijos patvirtintus standartus atitinkančia paplūdimio tinklinio aikštele, įrengta pagal programą „Dovana Vilniui“.

Valakupių I ir II paplūdimiuose įrengtas gelbėjimo postas (stoginė), bendrovės darbuotojai pakeitė 14 suoliukų prie persirengimo kabinų. Atsinaujino ir Salotės paplūdimys. Čia sumontuotos ir perdažytos pontoninės prieplaukos, veikia geriamo vandens fontanėlis, atnaujintas pliažo ir tinklinio aikštelių smėlis.

Besimaudančiųjų saugumu rūpinsis 17 gelbėtojų

Siekiant užtikrinti poilsiautojų saugumą, maudymosi sezono metu paplūdimiuose kasdien nuo 8 val. iki 20 val. budės gelbėtojai, aprūpinti valtimis, gelbėjimosi ratais ir liemenėmis bei pirmosios medicininės pagalbos teikimui reikalingomis priemonėmis. Paplūdimiuose pasikeisdami dirbs 17 raudonais marškinėliais su užrašu „Gelbėtojas“ vilkinčių asmenų.

Žaliųjų ežerų gelbėtojai įsikurs laikinai pastatytame vagonėlyje, tačiau šiuo metu rengiamas bendras Žaliųjų ežerų poilsiavietės gelbėjimo stoties ir Vilniaus miesto sporto centro irklavimo bazės projektas. Planuojama, kad jau kitais metais gelbėtojai ir irkluotojai įsikurs moderniose 160 kv. metrų patalpose.

Pasirūpinta ir paplūdimių švara

Apie vandens ir oro temperatūrą, apie maudyklų kokybę kiekviename paplūdimyje informuos europinio standarto maudyklų vandens kokybės stendai. Vandens mikrobiologinius tyrimus kas dvi savaitės – ne mažiau nei 8 kartus per sezoną – atliks Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. Vandens kokybė bus tikrinama ne tik 5 oficialiuose sostinės paplūdimiuose, bet ir vilniečių pamėgtuose Tapelių bei Balžio ežeruose.

Poilsiautojų patogumui paplūdimiuose pastatyta net 60 betoninių šiukšliadėžių, dar 15 medinių įrengta ant Žaliųjų ežerų lieptų. Tikimasi, kad besiilsintys tausos aplinką ir atliekas rūšiuos, kaip tai daro pastaruosius kelerius metus. Šalia 11 buitinių atliekų konteinerių bus pastatyta 15 konteinerių stiklo, plastiko ir popieriaus atliekoms, o šiukšlės bus išvežamos 2 kartus per savaitę.

Maudynių sezonas Lietuvoje prasideda birželio 1 d. ir tęsis iki rugsėjo 15 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių