Vilniuje laukia beprotiška kova dėl Seimo nario mandatų

Mažai kas drįstų kirsti lažybų, kas laimės 12 vienmandačių apygardų Vilniuje per Seimo rinkimus. LRT.lt portalo kalbinti politologai Mažvydas Jastramskis ir Algis Krupavičius vardija, kas turi daugiausia šansų patekti į antrą turą.

Kaip sako Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Algis Krupavičius, pastaruosiuose dvejuose parlamento rinkimuose Vilniuje aiškiai pirmavo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatai.

„Nors kalbama, kad būtent Kaunas yra TS-LKD tvirtovė, pastaruosiuose dvejuose rinkimuose ne mažesnė tvirtovė yra Vilnius tiek vienmandatėse apygardose, tiek daugiamandatėje. Iš dešimties apygardų TS-LKD kandidatai laimėjo septyniose, 2008-aisiais – aštuoniose. Paskutiniai tikrai prasti rinkimai šiai partijai buvo 2004-aisiais, kai tik trys jų kandidatai laimėjo mandatus Vilniuje“, – prisimena politologas.

Pastarieji dveji Seimo rinkimai parodė, kad nėra nė vienos kitos partijos, kuri galėtų sėkmingai konkuruoti su konservatoriais. Tik 2004-aisiais sužibėjo Liberalų ir centro sąjunga, laimėjusi 5 mandatus Vilniuje. Per šiemet vyksiančius Seimo rinkimus buvo galima tikėtis liberalų renesanso, tačiau, kaip teigia A. Krupavičius, po šią partiją purtančių skandalų Liberalų sąjūdžio korta – mušta, ir jų kandidatai nebus tie, kurie pretenduos laimėti mandatus.

Išskirtinis dalykas Vilniuje yra Lietuvos lenkų rinkimų akcija, kuri gan stipri vietos rinkimuose. „Jų kandidatai yra gana konkurencingi vienmandatėse apygardose, tačiau jiems nesiseka laimėti mandatų antrajame rinkimų rate. Pastaruosiuose dvejuose rinkimuose šią partiją aplenkdavo Darbo partija. LLRA bus tikrai svarbus veikėjas Vilniuje ir gaus balsų daugiamandatėje, tačiau jų kandidatų negalime nurašyti ir vienmandatėse. Senamiestyje, Naujamiestyje, Antakalnyje ar Žirmūnuose jie nebus konkurencingi, bet kitose apygardose gali būti“, – LRT.lt portalui kalbėjo A. Krupavičius.

Politologai A. Krupavičius ir M. Jastramkis siūlo atkreipti dėmesį ir į vieną populiariausių partijų – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą.

„Valstiečiai ir žalieji niekada nebuvo žinomi ir matomi Vilniuje. Vienintelis jų sėkmės veiksnys yra kandidatai – jų žinomumas ir patirtis. Be abejo, kaip politinė organizacija jie bus patrauklūs būsimuose rinkimuose, ir tai turėtų suteikti galimybių jų kandidatams vienmandatėse apygardose. Šioje vietoje galima rasti analogijų su 1992-aisiais ir LDDP. Tada beveik niekas neprognozavo, kad LDDP kandidatai gali būti konkurencingi Vilniuje, bet jie buvo ir laimėjo mandatų. Nors šių dienų masteliais jų populiarumas buvo gerokai didesnis nei LVŽS ar kitos partijos. Vienaip ar kitaip, sąrašo populiarumas turėtų pridėti balsų ir jų kandidatams vienmandatėse, bet ar pavyks laimėti vieną ar kitą mandatą – klausimas atviras“, – LRT.lt komentavo A. Krupavičius.

Pasak TSPMI dėstytojo M. Jastramskio, LVŽS kandidatai gali sumaišyti kortas dabartinėms partijomis tokiose apygardose kaip Paneriai, Senamiestis ar Šeškinė.

„Klausimas – ką jie kels vienmandatėse apygardose. Ramūnas Karbauskis sąrašo dešimtuką formuoja kviesdamas profesionalus arba žinomus žmones. Jei ras įdomesnių žmonių ir įkiš į tokias apygardas, kaip Senamiestis, kurios yra laimimos žinomesnių žmonių, visko gali būti“, –  tikino M. Jastramskis.

LRT.lt primena, kad praėjusių metų pabaigoje Vyriausioji rinkimų komisija perbraižė apygardų ribas – Vilnius rinks dviem Seimo nariais daugiau. Patvirtinus naujas apygardų ribas, Vilniuje vietoj esamų dešimties rinkimų apygardų sudaryta dvylika, papildomai įkuriant Verkių ir Panerių apygardas

Kandidatai ir šansai Vilniaus vienmandatėse apygardose:

Naujamiesčio rinkimų apygarda:

Tradiciškai šioje apygardoje dalyvaudavo ir laurus skindavo konservatorė Irena Degutienė. Pasak politologų, TS-LKD susiduria su labai rimtu iššūkiu, pakeitusi kandidatus. „Tradicinių pavardžių ir veidų rinkėjas nepamatys. Tai jiems gali kelti problemų, nes I. Degutienė yra gerai žinoma, ir ji pritraukdavo daug rinkėjų. Naujam kandidatui Žygimantui Pavilioniui reikės daug pastangų, bet labai tikėtina, kad jis bus antrame rinkimų rate. Neprastus šansus turi Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) kandidatas Faustas Latėnas ir Liberalų sąjūdžio kandidatas Virgilijus Alekna“, – sako A. Krupavičius.

M. Jastramskis taip pat prognozuoja, kad favoritas šioje apygardoje bus Ž. Pavilionis, o jam iššūkį gali mesti V. Alekna. „Bet reikia turėti omeny, kad LS populiarumas smuko, o tai gali atsiliepti. Be to, V. Alekna politikoje yra naujokas. Darbo partija Vilniuje ir Kaune neturės jokių šansų, tad iškart atmesčiau. F. Latėnas praėjusiuose rinkimuose pasirodė nelabai gerai, socdemams Vilniuje gana sudėtinga, be to, jų reitingai taip pat krinta“, –  LRT.lt kalbėjo M. Jastramskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vuka

Vuka portretas
Tai visiems gi turetu buti aisku, kokie gyviai verziasi prie lovio... :D Balsuoti tik uz tuos, kurie dar nera buve valdzioje. O tuos, kurie jau virs 20 metu trina kelnes ir sijonus i seimo kedes, reikia pasiusti i "uztarnauta" poilsi, be jokiu iseitiniu... Tegul pagyvena kaip visi, pakaks Lietuvos zmonems ant sprando sedeti ir valstybe zlugdyti.

Untokas

Untokas portretas
lai sportininkai ALEKNA,SAVICKAS,JOVAIŠA ir kiti dirba ką sugeba-moko jaunąją kartą,BET NE SEIME-iš jų bus tuščia vieta-tą parodė šiame seime sėdintis konservatorius krepšininkas JOVAIŠA-tai balsavimo MYGTUKŲ paspaudėjai,išpildantys partinių GRUPUOČIŲ nurodymus.Tokias ir panašias žvaigždes buvo subūrę VALINSKAS--kaip jie "dirbo" seime visi žinome,tad atsisakykime SPORTININKŲ ir PRAMOGŲ PASAULIO VEIKĖJŲ-kiekvienas specialistas turi dirbti KĄ SUGEBA,ir nedarykime iš jų IŠKAMŠŲ.

Manau

Manau portretas
Vilniuje laimės " Lietuvos sąrašas", kurio gretose ir bus ponia Maldeikienė. Daug balsų jie surinks ir visoje Lietuvoje
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių