Vilniuje – diskusija, kaip išvengti antisemitizmo ir ksenofobijos

Mokslininkai ir diplomatai ketvirtadienį Vilniuje diskutuoja apie istorinę Holokausto atmintį bei priemones, kaip mažinti antisemitizmo ir ksenofobijos apraiškas visuomenėje.

Lietuvos žydų bendruomenės rengiamoje konferencijoje „#AtmintisAtsakomybėAteitis“ Izraelio ambasados Lietuvoje pirmoji sekretorė Efrat Hochstetler (Efrat Hochštetler) pažymėjo, kad Europoje pastaruoju metu kyla antisemitizmo banga. Anot jos,  ES pagrindinių teisių agentūros duomenimis, apie trečdalį žydų svarsto palikti Europą dėl priešiškumo. Ji pažymėjo, kad dabartinis antisemitizmo epicentras kyla ne Europoje, o Artimuosiuose Rytuose. Anot jos, būtina identifikuoti ir kovoti su naujomis antisemitizmo ir antisionizmo apraiškomis elektroninėje erdvėje, ypač socialiniuose tinkluose.

„Yra daugybė pavyzdžių istorijoje, kuomet žydai buvo kaltinami siaubingais nusikaltimais ir konspiracijomis, kai kurie nauji pavyzdžiai yra tai, jog jie „bendradarbiauja su Islamo valstybe“, „kontroliuoja naująją Amerikos žiniasklaidą“, taip pat kad rugsėjo 11-osios teroro aktas buvo MOSSAD (Izraelio žvalgybos tarnybos – BNS) darbas (...). Istorija mums pateikia vertingą pamoką: kuomet neapykanta prieš žydus išplinta, ji tampa nesulaikoma. Ji persiduoda ir kitoms mažumų grupėms bei galiausiai sugriauną visuomenę iš vidaus“, – tikino diplomatė.

Jungtinių Valstijų ambasadorė Lietuvoje Anne Hall (En Hol) įvertino Lietuvos pažangą bendradarbiaujant su tautinėmis mažumomis bei indėlį skiriant kompensacijas žydų bendruomenei už nusavintą bendruomeninį turtą.

„Sveikinu Lietuvos pastangas remti savo žydų bendruomenę, taip pat ir žydų palikimą: „Geros valios“ fondas yra modelis kitoms valstybėms, kaip reikėtų tvarkytis su bendruomenės turto restitucija (...). Per daugybę metų, kuriuos praleidau Lietuvoje, matau progresą įtraukiant mažumų grupes į Lietuvos visuomenę“, – pažymėjo JAV ambasadorė.

Vokietijos ambasadorė Angelika Viets (Angelika Fyts) pažymėjo, kad atsakomybė už nacistinės Vokietijos nusikaltimus prieš žydus tapo „svarbia Vokietijos identiteto dalimi“ bei priminė Vokietijos po karo prisiimtą politinę atsakomybę.

„Todėl pažangos siekis neturi liautis, svarbu rasti būdą atminimui, kuris turėtų išliekamąjį efektą ateityje, siekiant išvengti dar vieno Holokausto“, – teigė ambasadorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

labai paprasta

labai paprasta portretas
cemodanas ,stotis ,Izraelis .

o kas

o kas portretas
o kas siandien kovoja su semitizmu kuris atvirai zemina kitas rases vadindami juos gojais isvertus i lietuviu kalba gyvuliais pilna jotube yrodymu bet su tuo niekas nekovoja kam neaisku is kur kyla antiseminizmas paskaitykit zydu maldaknyge talmudas zydai rekia kad tai netiesa ka ten raso tai tegul viesai zydu rabinai prie televizija atsizada jo gal tada ir anti semitizmas sumazes o siuo metu zemindami kitus nori sau pagarbos jau i ta nuotrauka pasiziurejus bloga darosi ir ne vien man

Šiaip

Šiaip portretas
Problema sprendžiama labai paprastai. Nėra žydų=nėra antisemitizmo. Lygiai tas pats ir su rasizmu ir ksenifobijom visokiom....
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių