Mokslo muziejų turėti siekia tiek Vilnius, tiek Kaunas

  • Teksto dydis:

Tapti miestu, kuriame būtų įkurtas modernus Mokslo muziejus, siekia tiek Vilnius, tiek Kaunas: sostinėje penktadienį pasirašytas muziejaus steigimo ketinimų protokolas, Kaunas šiuo klausimu bendradarbiauja su estais ir yra numatęs tam sklypą.

Kaip BNS penktadienį sakė švietimo ir mokslo viceministrė Svetlana Kauzonienė, ministerija dar svarsto, kuriame iš dviejų miestų galėtų įsikurti Mokslo muziejus.

„Mes išsiuntėme raštą Kauno merui ir Vilniaus merui. Kadangi mes neapsisprendėme, kuriame mieste mes steigsime tą centrą, parašėme su užduotimi išanalizuoti savo situaciją mieste, panagrinėti galimybes pritraukti verslą“, – sakė viceministrė.

Abiejų miestų iki lapkričio 6 dienos prašoma pateikti savo Mokslo centro koncepciją.

Vilniuje pradėta burti šią viziją Vilniuje rengsianti darbo grupė. Kaip pranešė savivaldybė, konkreti galima vieta muziejui Vilniuje dar neparinkta, pirmiausiai buriamoje darbo grupėje bus išsigryninti svarbiausi kriterijai, kurie padės ieškant geriausios vietos Mokslo centrui: atstumas nuo centro ir mokslo įstaigų, patogus privažiavimas viešuoju transportu, galimybės sustoti iš visos Lietuvos atvyksiantiems moksleivių ekskursijų autobusams ir kiti.

„Subūrėme šviesiausias ir stipriausias mokslo ir inovatyvaus verslo pajėgas, kad Vilniuje atsirastų išskirtinis Lietuvoje, interaktyvus mokslo, technikos, edukacijos centras, kuris nebus vien mokslo pasiekimų muziejus, bet ir išskirtinė erdvė vaikams ateiti ir kurti, eksperimentuoti, pačiupinėti modernų mokslą, kuris sužadintų fantaziją, smalsumą“, – sakė R.Šimašius.

Per artimiausią mėnesį darbo grupė ketina sudaryti Mokslo centro koncepciją, o vėliau spręsti projekto finansavimo ir vietos klausimus. Norima pasitelkti viešojo ir privataus sektoriaus partnerystę.

Ketinimų protokolą įsteigti Mokslo centrą Vilniuje penktadienį pasirašė Vilniaus meras Remigijus Šimašius, Vilniaus Gedimino technikos universiteto Prorektorius Antanas Čenys, asociacijos „Santaros slėnis“ prezidentas prof. Vladas Bumelis, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis, Lietuvos inžinerinės pramonės asociacijos „Linpra“ direktorius Gintaras Vilda, Vilniaus universiteto Mokslo prorektorius prof. Rimantas Jankauskas, prof. Algis Piskarskas ir kiti.

Kauno miesto savivaldybė taip pat norėtų, kad mieste atsirastų toks muziejus ir rengia savo viziją. Buvęs švietimo ir mokslo ministras, dabar – visuomeninis Kauno mero patarėjas Dainius Pavalkis BNS penktadienį sakė, kad šiuo klausimu yra bendradarbiaujama su tokį muziejų Estijoje turinčiu Tartu miestu.

Pasak jo, Kaune šiam tikslui yra numatytas ir sklypas.

„Mūsų delegacija kitą savaitę važiuoja į Tartu išsiaiškinti niuansų apie finansavimą, išlaikymą, atsakomybę. Yra numatytas ir pakankamai įdomus žemės sklypas tai statybai Kaune – su geru susisiekimu su visomis autostradomis“, – BNS penktadienį sakė D.Pavalkis.

Tiesa, konkrečios šio sklypo vietos Kauno savivaldybė neatskleidžia.

Pasak jo, Kauno vadovai buvo susitikę su švietimo ir mokslo bei vidaus reikalų ministerijos atstovais ir savivaldybėje „iš principo yra priimtas politinis sprendimas imtis tokio projekto“, tačiau dar norima paskaičiuoti, kiek kainuotų tokio objekto išlaikymas ir kas galėtų tai finansuoti.

Jo teigimu, Kaune tokio objekto idėją palaiko ir universitetai, verslas.

„Jeigu jau yra noras, kad atsirastų kažkoks oficialus protokolas, tai mes jį parašysime. Bet nemanau, kad tai yra lemiamas dalykas“, – kalbėjo D.Pavalkis.

Švietimo ir mokslo ministerijos teigimu, radus partnerių versle, muziejus duris galėtų atverti 2018-2019 metais.

Kaip BNS yra sakiusi švietimo ir mokslo viceministrė Svetlana Kauzonienė, toks muziejus būtų viena efektyviausių priemonių ugdyti visuomenės mokslinę kultūrą ir mokslinį išprusimą, skatinti jaunimą domėtis mokslais ir rinktis tyrėjo profesiją.

Interaktyviame mokslo ir technologijų centre lankytojai galėtų susipažinti su žmonijos atradimais, išradimais, mokslo ir technologijų naujovėmis, jame būtų pristatomos inovatyvios Lietuvos įmonės.

Moksleiviams svarstoma įrengti modernias laboratorijas, sudaryti galimybę centre stažuotis mokytojams.

Projekto finansavimui norima pasitelkti viešojo ir privataus sektoriaus partnerystę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių