Vilniuje atgyja Umiastovskių rūmai

Vilniuje atgyja buvusių grafų Umiastovskių rūmai. Sostinės gyventojų Vilniaus klubas į rūmus jau investavo apie 300 tūkst. eurų.

Prieš septynerius metus Vilniaus klubui panaudos sutartimi atiduoti grafų Umiastovskių rūmai tvarkomi klubo narių, vilniečių, lėšomis. Iš pradžių skaičiavę, kad rūmus restauruos per ketverius metus, šiandien Vilniaus klubo nariai sako, kad tai užtruks gerokai ilgiau. Sutvarkytas rūmų stogas, įrengtas šildymas, konservuoti išlikę lipdiniai, restauruoti senieji langai.

„Šiai dienai praktiškai, kalbant senaisiais pinigais, tai yra litais, tai iki 2014 metų gruodžio pabaigos investuota apie 1 mln. litų“, – teigė Vilniaus klubo narė Rita Bartkevičienė.

Vilniaus klubo nariai sako, kad rūmai buvę ištaigingi, todėl norima juos atkurti tokius, kokie buvo. Grafai kambarius buvo įrengę skirtingais stiliais – kinišku, prancūzišku, ar bizantišku. Tačiau sunku rasti ikonografinės medžiagos.

„Pats žydėjimas rūmų yra XX amžiaus pradžia, kuomet čia apsigyvena grafai Umiastovskiai, ponas Vladislavas ir Janina. Kadangi tai buvo labai išprusę ir išsilavinę žmonės, pirmąją rekonstrukciją padarė 1915 metais, ir kiekviena erdvė buvo skirtingai dekoruota, skirtingo stiliaus. Į ją kreipiamas ypatingas dėmesys ir šiandien, tai, ką jūs matote, tikrai nepavadinsiu anų metų savininkų idėjos realizavimu. Vien tam, kad mes pasiruoštumėme ir parengtume projektus, dar reikia padaryti labai daug darbų“, – aiškino R. Bartkevičienė.

Mecenatystės centru rūmus ketinantys paversti jų valdytojai teigia, kad pirmiausia pinigus skiria tam, jog juose galėtų saugiai rengti parodas, knygų pristatymus, koncertus. Esą buvę rūmų savininkai – grafai UmiastovskiaI garsėjo labdara, ir Vilniaus klubas nori tęsti šią tradiciją.

Vilniaus aristokratas, grafas V. Umiastovskis XIX amžiaus pabaigoje vedė išsilavinusią gražuolę Varšuvos grafaitę Janiną Ostrorugą-Sadovską. Energingoji rūmų šeimininkė rengdavo pobūvius, į kuriuos susirinkdavo 500 žmonių. Tarpukariu čia vykdavo slapti lietuviški vakarėliai.  Sovietams užėmus Vilnių į Rusiją iš Umiastovskių rūmų buvo Išvežta 33 sunkvežimiai baldų, vazų, kilimų ir veidrodžių. Išvežta ir vertinga paveikslų kolekcija. Išlikę šviestuvai vėliau buvo perkelti į restauruotus Verkių rūmus.

Vilniaus klubas teigia, kad pinigų restauracijai kreipsis į struktūrinius fondus. O kol kas ir toliau konservuos rūmus savo lėšomis. Pavyzdžiui, penktadienį klubas rengia aukcioną, kuriame bus galima įsigyti žinomų menininkų darbų. Kūrinių autoriai darbus paaukojo aukcionui, kad pinigai, gauti už paveikslus, būtų skirti rūmams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

šiap jau

šiap jau portretas
Yra kita savininkė - Umiatovska, ji žymiai iš senesnių laikų, vardas Barbora. O 1915 m. realijos visiškai nieko nereiškia, visas Vilnius 16 amžiuje buvo praskolintas - kiekvienas pastatas buvo įkeistas, įskaitant net kai kuriuos bažnytinius pastatus. Taip, kad postringauti apie 20 a. pradžios savininkus juokinga - visi tie namai, dvariukai turi kitą savininką.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių