Vilnių papuoš dar vienas garsaus JAV architekto projektas

  • Teksto dydis:

Pasaulyje žinomo JAV architekto Danielio Libeskindo projektuojamas komercinis kompleksas Vilniuje, dešiniajame Neries krante, turėtų būti pastatytas 2018-aisiais. Investuotojai tvirtina pasiryžę įgyvendinti architekto projektą, nors savivaldybės atstovai pripažįsta, jog dėl tokio aukščio pastato turės būti keičiamas bendrasis miesto planas.

„Šiuo metu esame sutarties pasirašymo stadijoje. Projektas techniškai sudėtingas, sudėtingesnis nei dauguma konkurse siūlytų. Tačiau tikimės jį įgyvendinti", - antradienį BNS sakė investicijų bendrovės „Lords LB Asset Management“ investicijų valdytojas Marius Žemaitis.

Jis negalėjo pasakyti, kada tiksliai bus pasirašyta sutartis su D. Libeskindu ir prasidės projektavimo darbai,

„Kol kas negaliu įvardyti konkrečių datų. Plačiau apie terminus mes galėsime pakomentuoti, kai būsime detaliai suplanavę projekto etapus. Tas galėtų įvykti po vasaros“, - sakė M. Žemaitis.

Preliminarus pastato aukštis D. Libeskindo projekte yra 18 aukštų, o pagal galiojančius teritorijų planavimo dokumentus šioje Konstitucijos prospekto dalyje galima statyti iki 9 aukštų pastatą.

Vilniaus miesto savivaldybės Plėtros departamento vadovas Mindaugas Pakalnis BNS sakė, kad savivaldybė projektą palaiko, tačiau norint statyti tokio aukščio pastatą, kaip suprojektavo D. Libeskindas, turės būti keičiamas miesto bendrasis planas.

„Pagal dabartinį reglamentą tokio aukščio pastato statyti čia negalima. Tam, kad jį realizuoti, turės būti padarytas pirmiausia bendrojo plano pakeitimas. Norint šį objektą šioje teritorijoje realizuoti, reikalinga aukštybinių pastatų zona. Tam reikės atitinkamų procedūrų. Tai viena iš tų sąlygų, kodėl buvo rengiamas konkursas ir kuriama išskirtinė architektūra, kad apskritai ji čia galėtų atsirasti. Ši vieta miestui pernelyg brangi ir reikšminga“, - BNS sakė jis.

M. Pakalnis sutiko, kad investuotojo planai įgyvendinti projektą priklausys nuo savivaldybės ir jos sprendimų.

D. Libeskindas tikisi, jog pastatas iškils 2018 metais.

„Kai nusprendžiau dalyvauti konkurse, tai nebuvo tik konkursas. Šią vietą žinau daugelį metų, ne kartą teko eiti per šią teritoriją ir Baltąjį tiltą. Kai nusprendžiau kurti projektą, pradėjau svarstyti, kaip sukurti ne tik patį pastatą, bet ir jo jungtį su kontekstu. Tai dinamiškas XXI amžiaus pastatas, ne tiesiog eilinė dėžė, paimta iš kažkur kitur ir atgabenta į Vilnių. Jo kompozicija labai kruopščiai atsižvelgia į aplinkinius pastatus: tiek senus, tiek modernius. Tai taip pat tvarus pastatas su moderniomis efektyviomis technologijomis. Tikiuosi, kad jis iškils 2018 metais. Liko nedaug laiko, bet tikiuosi, kad tai pavyks padaryti“, - spaudos konferencijoje pristatydamas projektą, teigė jis.

Tuo tarpu sostinės meras R. Šimašius sakė, jog savivaldybė dar turi pageidavimų, kaip turi būti tobulinamas projektas.

„Pastato projektas, kuris buvo išrinktas, nepalieka abejingų. Iš miesto pusės, mums dar aktualu kai kurie dalykai tobulinant projektą ir siekiant jo realizavimo, - pirmiausia, kad žmonės nuo Baltojo tilto iki Europos aikštės galėtų sklandžiai ateiti ir tai būtų kviečianti arterija. Taip pat, kad senuoju keliu nuo Žaliojo tilto per Konstitucijos prospektą būtų galima praeiti. Akivaizdu, kad tokio įvažiavimo, kaip dabar, neturėtų būti, nes dar vienos sankryžos Konstitucijos prospekte nereikia“, - spaudos konferencijoje sakė jis.

D. Libeskindas praėjusią savaitę laimėjo „Lords LB Asset Management“ rengtą tarptautinį architektūros konkursą naujam 40 mln. eurų vertės komerciniam kompleksui. Čia numatoma pastatyti A klasės 18,6 tūkst. kv. metrų ploto biurų ir viešbučio kompleksą.

D. Libeskindas Vilniuje taip pat projektuoja Modernaus meno centrą, kuris iškils buvusio kino teatro „Lietuva“ vietoje, bei sukūrė Liepkalnio aktyvaus laisvalaikio centro „Vilnius Beacon“ viziją.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Vilnius pagaliau tampa moderniu miestu. Aciu Dievui ir Merui nebestato rastiniu namu drozinetom langinem. P.Meta, gal kelkites gyvent i kaima?

joo

joo portretas
o labiausiai Vilnių puošia sulūžę šaligatviai ir automobiliai ant vejų.Visad sakiau, kad didžiausia Vilniaus bėda ta, kad JO merai- NE VILNIEČIAI...

Paulius Gritenas

Paulius Gritenas portretas
superku jaunu vyru peniu nuotraukas kuo jaunesniu tuo brangiau mokesiu mane susiraskit faceboke
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių