Vilniečių šiukšlės vėl keliaus į Kazokiškių sąvartyną

  • Teksto dydis:

Vilniaus apskrityje stringant atliekų surinkimui, apskrities atliekų tvarkymo centras leido atliekų rūšiavimo gamykloje Vilniuje susikaupusias komunalines atliekas iki rugsėjo 18 dienos vežti į Kazokiškių sąvartyną.

Jei situacija užsitęs, leidimas vežti į sąvartyną bus pratęstas, sako Vilniaus vicemeras.

„Šeštadienį buvo nurodyta visoms bendrovėms, dirbančioms regione, atliekas vežti į Kazokiškių sąvartyną būtent tuo laikotarpiu, kai „Energesman“ negali priimti atliekų. Vienintelis „Ecoservice“ nevežė atliekų į sąvartyną. Suvežė mašinas prie „Energesman“ vartų. Reikia suprasti, dėl ko susidarė ši situacija - taip yra todėl, kad Lietuvoje dar neveikia deginimo gamyklos, kur būtų galima sudeginti kietąjį kurą“, - žurnalistams pirmadienį sakė Linas Kvedaravičius.

Anot jo, „Ecoservice“ šiukšliavežių eilės prie „Energesman“ gamyklos pirmadienį ryte buvo tik „parodomoji akcija“.

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas sako taip pat pasirašysiantis įsakymą ir leis laikinai saugoti Kazokiškių sąvartyne šalia Vievio. Kuras ten būtų laikomas, kol Vilniuje bus pastatyta „Lietuvos energijos“ termofikacijos elektrinė.

„Bus rasta vieta, kur galima laikinai saugoti tą kiekį atliekų. Sprendimas bus pusmečiui - tikriausiai pasiūlysime saugoti Kazokiškių sąvartyne, bet dar nėra galutinio sprendimo. Ten galės saugoti kietąjį kurą, kol bus pastatyti deginimo įrenginiai“, - BNS sakė K.Trečiokas.

Anot jo, per tą laiką bus galima sutvarkyti poveikio aplinkai vertinimą, kad Kazokiškių sąvartyne kietąjį kurą būtų galima saugoti ilgiau nei pusmetį. Be to, per pusmetį sąvartyno teritorijoje numatoma įrengti būtent kietajam kurui skirtą saugojimo aikštelę.

Šiuo metu Vilniaus atliekų rūšiavimo gamykloje yra sukaupta apie 15 tūkst. tonų kietojo kuro, skirto deginti termofikacinėse elektrinėse. Dabar jo negalima vežti į sąvartynus ar saugoti kitur.

Gamyklos operatorės bendrovės „Energesman“ vadovas Donatas Majus BNS pirmadienį teigė, kad problemą laikinai išspręstų kietojo kuro saugojimas ne gamyklos teritorijoje, o ateityje - kogeneracinės elektrinės.

Atliekų tvarkymo bendrovės „Ecoservice“ vadovas Vytautas Makauskas teigė, kad gali sutrikti atliekų surinkimas Vilniaus apskrityje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių