Vilniečių apklausa: apie 60 proc. kelių priežiūrą įvertino teigiamai

  • Teksto dydis:

Vilniaus miesto gatvėse kiekvieną dieną dalyvauja apie 500 tūkst. eismo dalyvių. „Grinda“ siekia užtikrinti nepertraukiamą transporto judėjimą Vilniaus mieste žiemą ir vasarą, bet kuriuo paros metu – ne tik valo sniegą, remontuoja gatves, bet ir nedelsiant šalina kliūtis važiuojamojoje kelio dalyje.

Įmonės užsakymu baigiantis žiemai buvo atlikta Vilniaus gyventojų apklausa, kuri tyrė vilniečių nuomonę apie sostinės gatvių priežiūrą žiemą. Rinkos tyrimų bendrovė „Eurotela“ atsitiktinės atrankos būdu apklausė 1041 Vilniaus gyventoją. 58 proc. respondentų gatvių valymą šio sezono metu vertina teigiamai, t. y. 7-10 balų iš 10 galimų.

„Absoliuti dauguma apklaustųjų mano, jog praėjusią žiemą kelių priežiūra Vilniuje buvo vykdoma geriau nei pernai ir ženkliai geriau nei kituose Lietuvos miestuose. Taip pat atkreipiame dėmesį į tai, kad eismo sąlygos žiemą gali kisti itin greitai, o išbarstyta druska pradeda tirpdyti sniegą ar ledą tik po tam tikro laiko ir esant trinčiai“, - sako Kęstutis Vaicekiūtis.

Dėl temperatūrų svyravimų šis sezonas sostinės kelininkams buvo išties įtemptas: atsižvelgiant į orų prognozes, gatvės buvo barstomos dar prieš numatomą snygį ar staigų atšalimą, visą parą budėjo apie 50 sniego valymo įrenginių. Praėjusią žiemą temperatūra keitėsi iš teigiamos į neigiamą ir atvirkščiai daugiau nei 60 kartų.

Šią žiemą bendrovė „Grinda“ Vilniaus gatvėse išbarstė apie 19 tūkst. t druskos – tokio kiekio druskos vagonų sąstatas nusidriektų beveik 4 km – nuo Katedros aikštės iki Antakalnio g. transporto žiedo. Periferinės gatvės buvo barstomos smėliu – jo išbarstyta 9 tūkst. kub. m. Per sezoną sostinės kelininkų specialusis transportas nuvažiavo apie 260 tūkst. km - kitaip tariant, 8 kartus aplink Žemės rutulį. „Skaičiuojame, kad žiemos sezono metu eismo saugumu mieste kasdien rūpindavosi daugiau nei pusantro šimto įmonės darbuotojų – informacijos valdymo centro darbuotojai, sniego valymo technikos vairuotojai, druskų mišinius ruošiantys operatoriai, budintys mechanikai“, - teigia bendrovės „Grinda“ vadovas K. Vaicekiūtis.

Klimato sąlygos lemia duobių atsiradimą gatvėse

Dažna orų kaita lemia ir tai, kad žiemos sezono metu važiuojamojoje kelio dalyje atsiveria duobės. Skaičiuojama, kad vien tik bendrovė „Grinda“ Vilniaus miesto gatvėse šiemet užtaisė daugiau nei 3 tūkst. duobių. „Kitaip organizuojame darbus - įsigijome mobilų asfalto gamybos įrenginį „Bagela“, kuris leido žiemą atsivėrusias duobes užtaisyti karšto asfalto mišiniu, gatvių remontas vykdomas keliomis pamainomis“, – paaiškina K. Vaicekiūtis.

Sostinės kelininkų darbą itin palengvino ir aktyvus miesto vairuotojų įsitraukimas. Jie, pranešdami duobių lokacijas išmaniąja „Waze“ programėle ar visą parą veikiančiu telefonu 1355, padėjo efektyviai planuoti įmonės darbuotojų maršrutus ir darbus vykdyti greičiau.

Avarinių situacijų likvidavimas

Bendrovė „Grinda“ visą parą veikiančiu telefonu 1355 gauna ir pranešimus apie avarines situacijas ar atsiradusias kliūtis Vilniaus miesto gatvėse. Skaičiuojama, kad nuo lapkričio iki kovo įmonės darbuotojai lokalizavo 800 grėsmių eismo saugumui: 224 kartus buvo uždaryti atsivėrę šuliniai ar pakeisti lūžę, 203 kartus šalinamos įvairios kliūtys ir surenkami pamesti daiktai, 124 kartus teko paimti gatvės nespėjusius perbėgti gyvūnus, 184 kartus buvo tvarkoma aplinka po eismo įvykių, 40 kartų vykta šalinti ant važiuojamosios kelio dalies užvirtusius medžius ar šakas, 22 kartus teko nusiurbinėti susikaupusį vandenį važiuojamojoje kelio dalyje, kuris trukdė saugiam eismui.


Šiame straipsnyje: grindaVilniusKelių priežiūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

mnb

mnb portretas
kam tas melas, matyt apklausė pėsčiuosius, Vilniaus gatvėmis važiuoti tai tas pats kaip ir bekele.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių