Vilniečiai su architektais aptarė būsimo Fabijoniškių baseino projektą

  • Teksto dydis:

Šįvakar savivaldybėje įvyko mažojo 25 m plaukimo baseino Salomėjos Nėries gatvėje projektinių siūlymų viešas aptarimas su vilniečiais.  Prie Vilniaus Abraomo Kulviečio klasikinės gimnazijos planuojamame statyti 8 takelių, 25 metrų ilgio plaukimo baseine numatyta įrengti ir pirčių zoną, treniruoklių, sporto sales, taip pat 100 vietų žiūrovų tribūną, persirengimo erdves 140 lankytojų, šalia baseino ir automobilių statymo aikštelę.

„Naujo baseino Fabijoniškėse laukia visi – ir plaukimo mėgėjai, ir profesionalai. Pagrindinė mūsų užduotis projektuotojams – baseino funkcionalumas, paprastumas, todėl  projektas buvo rengiamas bendradarbiaujant su Lietuvos plaukimo federacija.  Baseine veiks ir treniruočių salės, pirčių zona. Antrajame aukšte numatytos sporto salės galės būti išnuomotos. Viskas centre pirmiausia orientuota į kokybiškų sveikatinimo paslaugų teikimą. Džiugu, kad pastačius naują baseiną galima bus pritraukti daugiau jaunimo ir plaukimo entuziastų“, – sako Vilniaus mero pavaduotojas Linas Kvedaravičius.

Aptarime dalyvavęs Lietuvos plaukimo federacijos viceprezidentas Gintautas Bartkus, kartu su sportininkais susipažinęs su projektiniais siūlymais,  teigiamai įvertino baseino funkcionalumą ir pastato turinį: jame numatyta viskas, ko reikia plaukimo sportui ir vaikų, jaunimo dienos užimtumui. Yra numatyta visa, kas reikalinga sportininkams. Pasak G. Bartkaus, dėl baseine besitreniruosiančių vaikų, labai reiktų pakeliamo basieno dugno.

Lietuvos žmonių su negalia sąjungos atstovė Ramunė Šidlauskaitė pateikė nemažai vertingų siūlymų patobulinti projektą taip, kad baseinas taptų dar patogesnis neįgaliesiems:  baseine  turi būti ne tik numatytas liftas, įvažiavimai ar atskiros persirengimo erdvės lankytojams su neįgaliųjų vežimėliais, bet ir tam pritaikytos vietos žiūrovų tribūnose,  taip pat siūloma atsisakyti slenksčių, kurie trukdo patekti į pirčių zoną, mobilųjį  keltuvą į vandenį pakeisti stacionariu. Pasak projekto rengėjų, visos pastabos bus apsvarstytos, o rengiant siūlymus buvo bendradarbiaujama ir su žmonių su negalia VšĮ „Aplinka visiems“ atstovais.

Daug diskusijų interneto erdvėje dar iki viešo aptarimo sukėlęs pastato fasadas ir spalviniai sprendiniai architektų buvo apibūdinti kaip lakoniška architektūrinė kalba. Sprendinys – ekonomika (A energetinio naudingumo klasės pastatas) ir estetinis charakteris. Minimaliu medžiagų faktūrų ir spalvų panaudojimu siūloma suderinti paprastumą, vizualinį aiškumą, kas padeda išreikšti pastato monumentalumą, demokratiškumą ir suteikia laisvo prieinamumo įspūdį. Pasak projektuotojų, betoninio luito tūris pasauly dažnai naudojama, optimali medžiaga, išsprendžianti daugybę klausimų. Aptarime dalyvavęs aktyvus vilnietis pastebėjo, kad mūsų aplinkoje labai trūksta vienalyčio minimalizmo, o šis baseino projektas – „monumentalus ir švarus,  geros architektūros sprendimas, kuris neabejotinai bus ateityje apdovanotas“.

Išklausius ir aptarus siūlymus ir pastabas, patobulintą projektą ekspertizei  tikimasi pateikti per lapkričio mėnesio pabaigoje, o baseino statybas pradėti  kitą pavasarį.

Vilniuje suplanuoti du nauji baseinai - daugiafunkcis Lazdynų sveikatinimo centras, kurio rangos konkursui jau ruošiamasi,  ir mažasis (25 m) baseinas Fabijoniškėse.

Susipažinti su Fabijoniškių baseino projektu kviečiame čia: http://www.vilnius.lt/index.php?1158144798



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių