Vilniečiai keičia požiūrį į butus: vieno aukšto negana

  • Teksto dydis:

Vilniaus nekilnojamojo turto rinkoje sparčiai auga dviaukščių butų paklausa. Ieškodami komforto už mažesnę kainą, pirkėjai renkasi ne tik įprastinius kotedžus, bet ir nestandartinio išplanavimo butus su antresolėmis bei palėpėmis, taip pat - angliškojo „town house“ tipo dviaukščius butus.

Kodėl vis labiau populiarėja dviejų aukštų butai ir į ką atkreipti dėmesį renkantis tokį būstą?

Ieško komforto

Remiantis NT rinkos apžvalgomis, prieš trejus metus dviaukščių butų rinkoje buvo vos vienetai. Pagrindinė alternatyva ieškantiems gyvenamosios erdvės, suprojektuotos per du aukštus, buvo tuo metu Lietuvos NT rinkos inovacija pristatinėjami loftai. Dabar situacija gerokai pasikeitė: rinkoje atsirado daugiau dviaukščius butus siūlančių projektų, tokių kaip „Bendorėlių kotedžai“, „Bitėnų Oazė“, „Tower“ ar „Naujoji Anglija“. Pastarojoje gyvenvietėje greičiau nei per metus buvo parduoti visi 70 pirmojo etapo butų, dėl ko šį rudenį pradėtas antrasis angliškų butų statybų etapas.

Nekilnojamojo turto vystytojai dviaukščių butų bumą aiškina pakitusiomis pirkėjų preferencijomis: „Žmonės ieško komforto, bet nenori nutolti nuo miesto centro ir svarbiausių objektų – darželių, mokyklų, darbo. Dviaukščio buto paprastai dairosi tie pirkėjai, kurie standartiniuose vieno aukšto butų kvartaluose pasigenda privatumo ir nori funkcionaliau išnaudoti įsigyjamo būsto erdves.“ – teigia „Rewo“ NT projektų vadovė Ilma Stasiulytė.

Dviaukštis nelygu dviaukščiui

Nekilnojamojo turto specialistai skiria kelias dviaukščių butų kategorijas. Pagal populiarumą pirmauja angliško „town house“ tipo butai su pilnaverčiu dviejų aukštų išplanavimu. Pirmajame tokio buto aukšte dažniausiai formuojama virtuvė ir svetainė, o antrasis aukštas tampa poilsio zona, kurioje įrengiami miegamieji. Neretai tokio pobūdžio būstai yra įkurti uždarose ramesnėse gyvenvietėse, o jų papildomu privalumu tampa pirmajame aukšte įrengtos lauko terasos ar net nuosavi kiemai.

Jei privatumas, nuosavas kiemas ar automobilio parkavimo vieta nėra svarbiausi būsto kriterijai, pirkėjų akys dažnai krypsta į lofto kategorijos butus. Juose įsirengti antresolę ir taip padidinti bendrą gyvenamąjį plotą leidžia aukštos 4-5 metrų lubos. Lofto tipo dviaukščiai butai dažniau vilioja jaunesnio amžiaus pirkėjus, kuriems aktualu už kuo mažesnę galutinę kainą įsikurti pačiame miesto centre. Dar vienas būdas, kaip padidinti būsto erdvių funkcionalumą, – įsirengti antrą buto aukštą pastato palėpėje. Nors palėpės išplanavimas ir įrengimas reikalauja kūrybingumo ir nestandartinių sprendimų, palėpių šeimininkai pažymi ypatingą tokio būsto aurą bei laimėtus papildomus kvadratinius metrus, kuriuos galima skirti papildomoms miegamojo zonoms arba bent jau namų apyvokos daiktų sandėliavimui.

Mažiau prieškambarių, koridorių ir kaimynų

Pasak I. Stasiulytės, dviaukščių butų išplanavimas gali padėti taupyti erdvę, nes leidžia išvengti didelių prieškambarių ir koridorių, paprastai būdingų vieno aukšto butams. Galiausiai tai, kiek papildomo komforto suteiks dviaukštis butas, priklauso ne tik nuo išplanavimo ir realaus gyvenamojo ploto pirmajame ir antrajame aukšte, bet visų pirma – nuo atsakymų, ar dviaukštis butas yra kokybiškos statybos name, ar užtikrinta reali būsto gyventojų autonomija bei kokia yra dviaukščio buto kaimynystė. Kadangi dviejų aukštų butai dažniausiai įrengti viršutiniuose daugiaaukščių pastatų aukštuose arba uždarose riboto dydžio mažaaukštės statybos gyvenvietėse, jų šeimininkai turi dvigubai ar netgi trigubai mažiau kaimynų.

Didėjantis vilniečių dėmesys šiems kriterijams byloja, kad sostinėje įsitvirtina angliška dviaukščių būstų kultūra, pagal kurią NT pirkėjas perka ne kvadratinių metrų skaičių, o galutinę jų vertę ir gyvenimo kokybę naujajame bute.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pritariu

Pritariu portretas
Tai pats patogiausias ir geriausias sprendimas.Butas užima nedaug vietos- du miegamieji antrame aukšte ir nuosavas uždaras kiemelis.Sujungtu namu virtine patogi statyboms del komunikaciju irengimo.Tik nereikia tokiu dideliu langu ir didžiuliu kambariu.Užtenka jau tos gigantomanijos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių