Vilniečiai gyvybe nusprendė nerizikuoti

Griūvantis Panerių g. 15 namas pagaliau bus prikeltas naujam gyvenimui – po pusmečio ginčų gyventojai sutiko gelbėti savo būstą. Darbai bus suskirstyti etapais, o paramą žada ir Aplinkos ministerija, ir Vilniaus savivaldybė.

Įtikino daugumą

Nuo birželio trunkantis chaosas, kai nugriuvus Panerių g. 15 balkonui ir žuvus vienai jo gyventojai namas buvo paskelbtas esantis avarinės būklės, atrodo, baigsis jau netrukus: didžioji dalis gyventojų sutiko su jau trečiąkart rengiamu pasiūlymu skubiai remontuoti pastatą. Tokiam sprendimui pritarė devyni būstų savininkai iš 15.

Vienas namo gyventojų Nikolajus Demčenkovas sakė, kad gyventojai pagaliau nusileido, nes su naująja darbų vykdytoja, bendrove "Unikals", ir namą administruojančio "Naujamiečio būsto" atstovais susitarta darbus vykdyti etapais, tad ir mokėjimai bus išdėstyti dalimis. Taip pat nutarta, jog atlikus būtinus avarinės būklės namo tvarkymo darbus bus bandoma gauti papildomų pinigų įtraukiant pastatą į renovacijos programą.

"Praėjusį penktadienį buvo gyventojų susirinkimas, buvo visų įstaigų atstovai, gyventojai, susitarėme. O pagrindinės problemos anksčiau kilo dėl didelės sąmatos, dėl to, kad buvo numatytas trumpas atsiskaitymo laikotarpis. Dabar parašyta, kad su kiekvienu namo gyventoju bus vedamos atskiros derybos, o iki Naujųjų metų bus atlikti trys esminiai darbai: pašalinti balkonai, galerijos, sutvarkyti rūsiai. Pažadėta, kad namas bus įtrauktas į antrąjį renovacijos etapą, tada už dyką projektą parengs. Savivaldybė taip pat kurs paramos fondą. Žodžiu, sąlygos tikrai palankios", – džiaugėsi N.Demčenkovas.

Pralaužė ledus kitiems

Kaip jau anksčiau "Vilniaus dienai" sakė savivaldybės Energetikos ir būsto skyriaus vedėjas Kęstutis Karosas, specialaus fondo parama galėtų siekti apie penktadalį visos reikiamos sumos. Be to, savivaldybė žada prie remonto prisidėti ir tiesiogiai, nes dalis patalpų priklauso miestui. K.Karoso teigimu, savivaldybės dalis galėtų siekti dar apie 15 proc. visos sumos.

N.Demčenkovas tvirtina, kad nors dauguma gyventojų – pensininkai, galimybių atrasti pinigų visada įmanoma. Jis pripažįsta, kad dirbantiems žmonėms, kaip jam, tai yra paprasčiau, tačiau "Naujamiesčio būstas" esą pažadėjo, kad kiekvienam gyventojui bus pasiūlytos lanksčios mokėjimo sąlygos.

"Manau, bus viskas gerai, – buvo ir iš Seimo žmonių, ir iš kitų institucijų. Pradžioje situacija buvo beviltiška, visiems buvo šokas, kad reikės iškart sumokėti pusę milijono. Dabar tikrai viskas kitaip. Taip, mes esame pionieriai, išjudinome tą sistemą – visi supranta, kad panašių problemų kils ir kitiems žmonėms Vilniuje, kad būtinas ir specialus fondas, kad reikia ir gyventojams kaupimo fondo neatidėliotiniems darbams. Visi suprato, jog tokių pinigų iš niekur staiga nepaimsi. O anksčiau visos įstaigos slėpėsi, kišo galvas į smėlį, buvo tylu ramu", – prisiminė pašnekovas.

Aptvarkys iki Naujųjų metų

"Naujamiesčio būsto" direktorė Aurelija Dapkūnienė pozityviai įvertino gyventojų supratingumą, kad lėšų namo remontui reikės skirti ir jiems patiems, taip pat pripažino ir kitų institucijų indėlį.

"Be abejo, prisidėjo ir kitos institucijos: Aplinkos ministerija ketina įtraukti namą į renovacijos programą, nors jis ir neturi centrinio šildymo, o tokie namai nebuvo niekada tinkami programai. Tad stogo, sienų šiltinimo darbus ketiname atlikti per renovaciją, bet ar tos priemonės tiks, paaiškės tik parengus investicinį projektą. Kadangi jis rengiamas nemokamai, tai užtruks.

Planuojame, kad kovo mėnesį turėsime sprendimą, – jei netiks renovacija, gyventojai turės ieškoti kitų galimybių. O šiemet bus atliekami neatidėliotini darbai, kuriems gyventojai davė pritarimą", – informavo A.Dapkūnienė.

Ji patvirtino, kad gyventojams greičiausiai už darbus reikės atsiskaityti per 3–6 mėnesius, tačiau esą visi kviečiami pasirašyti susitarimą mokėjimus išdėstyti per ilgesnį laiką.

Darbai turėtų prasidėti kitą savaitę ir baigtis iki Naujųjų metų. A.Dapkūnienė taip pat išreiškė viltį, kad savivaldybės taryba žadėtą paramą darbams patvirtins kuo skubiau. Nors tai esą darbams įtakos neturės, nes parama skiriama tik žinant bendrą sąmatą, t. y. darbams jau įvykus: "Viskas priklausys nuo to, kuriame posėdyje tai bus nagrinėjama. Bet, manau, visai tikėtina, kad tam bus pritarta dar šiemet."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių