Vilniaus Žaliojo tilto skulptūrų nukėlimas – nuo kitos savaitės

  • Teksto dydis:

Sovietinių Vilniaus Žaliojo tilto skulptūrų nukėlimo darbus planuojama pradėti kitą savaitę, jie gali trukti iki dviejų savaičių, ketvirtadienį patvirtino savivaldybės atstovas.

Mero patarėjas ryšiams su žiniasklaida Aleksandras Zubriakovas BNS sakė, kad kitos savaitės pradžioje specialistai pradės darbus ant paties tilto.

„Pirmieji darbai, galiu patvirtinti, prasidės kitos savaitės pradžioje. Kada vyks pats nukėlimas - kol kas negalime pasakyti“, - sakė A.Zubriakovas.

Vykdant parengiamuosius darbus, skulptūroms nukelti savaitgalį bus gaminami specialūs rėmai.

Mero patarėjas taip pat patikino, kad nukeliant skulptūras bus „imamasi visų reikiamų saugumo priemonių“ užtikrinant sklandų darbų atlikimą.

Savivaldybės įmonės „Grinda“ atstovai yra sakę, kad vykdant nukėlimo darbus gali tekti laikinai apriboti eismą tiltu.

Specialistai ne kartą yra konstatavę, kad skulptūros yra avarinės būklės ir kelia pavojų praeiviams.

Kultūros paveldo departamentas yra davęs leidimą savivaldybei laikinai nukelti Žaliojo tilto skulptūras, kad jas būtų galima restauruoti, tačiau jos nėra išbrauktos iš Kultūros vertybių registro. Tik išbraukimas leistų skulptūrų ant tilto nebegrąžinti. Miesto valdžia apsispręsti, ar skulptūros bus restauruojamos, ketina vėliau.

Kadenciją baigusi Pirmoji nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba šiemet nusprendė palikti teisinę apsaugą sovietinėms skulptūroms. Naujos sudėties taryba ketiną šį klausimą dar kartą nagrinėti vasaros pabaigoje arba rudenį.

Keturios skulptūrų grupės, vaizduojančios kareivius, darbininkus, valstiečius ir studentus, ant Vilniaus Žaliojo tilto pastatytos 1952 metais.

Kritikai sako, kad skulptūros yra sovietinės propagandos dalis ir žeidžia žmones, kovojusius už Lietuvos išsivadavimą iš sovietų okupacijos. Pasisakantieji už jų išsaugojimą teigia, kad skulptūros turi likti kaip istorijos dalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fuga

Fuga portretas
Pasibaige antradienis, balvonai ne krust... Kiek dar temps? Greiciausiai cia "Trojos arklys", kazkas vis laukia... Visus isvesime i svaru vandeni!

Nesugalvokit ju uuzde atgal ir ne remontuoti

Nesugalvokit ju uuzde atgal ir ne remontuoti portretas
Nejaugi ir Vilniuje like lietuviu,, saunu kad jas nukeliat.. PASKUI IRASYKI I DOKUMENTUS KAD NUKELIMO METU JOS VISAI SUTRUPEJO IR RESTAURUOTI NERA PRASMES IR NERA KOO :)

na

na portretas
Ir toliau garsėjame kaip griovėjų tauta.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių