Vilniaus vyriausiasis architektas: NŽT sprendimai atbaido investuotojus

  • Teksto dydis:

Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) sprendimas nutraukti valstybinės žemės sklypo, kuriame vietoj griaunamo Vilniaus „Žalgirio“ stadiono numatoma pastatyti tarptautinio tinklo „Marriott“ viešbutį ir verslo centrą, nuomos sutartį su verslininku Arvydu Avuliu, apsunkina planus pertvarkyti miestą, taip pat atbaido potencialius investuotojus, mano vyriausiasis Vilniaus architektas Mindaugas Pakalnis.

„Mes vertiname neigiamai, kadangi tokiu būdu yra sudaromos didžiulės kliūtys centrinių miesto dalių konversijai. Bet kuri gamykla, kuri šiuo metu veikia miesto centre, mes niekaip neskatinsime, kad ji išsikeltų į užmiestį ir mes vystytume ten kitokią veiklą. Tokių teritorijų yra labai daug, su tokia situacija jau susidūrė ir Kaunas, ir Klaipėda. Tai pirmas toks rimtas atvejis Vilniuje. Iš principo susiformuoja tokia situacija, kad esame labai pavojinga užsienio investicijoms šalis, nes nusipirkus nuomojamą turtą (iš valstybės – BNS), jį norint pakeisti, rekonstruoti, padaryti veiklą, bus kvestionuojama žemės nuoma“, - BNS sakė M.Pakalnis.

Tai pirmas toks rimtas atvejis Vilniuje. Iš principo susiformuoja tokia situacija, kad esame labai pavojinga užsienio investicijoms šalis, nes nusipirkus nuomojamą turtą, jį norint pakeisti, rekonstruoti, padaryti veiklą, bus kvestionuojama žemės nuoma.

NŽT pirmadienį pranešė, kad vykdydama Vilniaus apygardos prokuratūros reikalavimą, informavo sklypo savininkus apie sutarties nutraukimą - esą jis buvo išnuomotas ne aukciono būdu, todėl valstybinė žemė gali būti naudojama tik pagal jos naudojimo paskirtį - šiuo atveju sklypas privalėjo būti naudojamas tik stadiono veiklai.

Miesto architekto teigimu, susidariusi situacija su A.Avuliu ar jo kontroliuojamos bendrovės „Hanner“ atstovais kol kas neaptarta.

„Yra stadionas, yra jo savininkas, tai jis gali jį nugriauti. Kiek pamenu, 2010 metais buvo kalbama, kad bus griaunamas stadionas ir statoma futbolo arena. Buvo tokia šneka. Jie turi pilną teisę su savo turtu tvarkytis ir mes negalime neleisti nugriauti. Buvo patvirtintas detalus, kuriame buvo numatyta, kad toje vietoje atsiranda daugiafunkcis kompleksas, kurio sudėtyje bus dengta futbolo arena. Ir tuo pagrindu išduotas leidimas griauti, kadangi buvo ruošiamasi statyti naujus statinius. Šie planai buvo Ūkio banko investicinės grupės“, - aiškino M.Pakalnis.

Praėjusiais metais paaiškėjo, jog Vilniaus bendrajame plane išliekant reikalavimui, kad buvusio „Žalgirio“ stadiono teritorijoje turi būti pastatyta futbolo arena, gali įstrigti dalis „Hanner“ investicijų.

„Hanner“ valdybos pirmininkas A.Avulis pernai spalį BNS tvirtino, kad bendrojo plano sprendinius dėl futbolo arenos savivaldybė turėjo pakeisti gerokai anksčiau. Anot jo, 2013 metais Vyriausybės strateginis komitetas nusprendė atsisakyti ketinimų „Žalgirio“ stadiono teritorijoje statyti Nacionalinį stadioną ir šiuos planus nukreipė į Šeškinės mikrorajoną.

Remdamasi šiuo sprendimu 2014 metais Vilniaus miesto taryba, tuomet dar vadovaujama mero Artūro Zuoko, įpareigojo administracijos direktorių surengti bendrojo plano koregavimo procedūras.

„Dabar keičiame bendrąjį planą ir viskas tarybos valioje – metų pabaigoje paaiškės. Kol kas dar neturime sprendinių“, - sakė vyriausiasis Vilniaus architektas M.Pakalnis.

A.Avulio valdoma „Hanner“ šioje teritorijoje jau stato 20 mln eurų vertės 4 žvaigždučių „Marriott“ viešbutį bei šiemet planuoja pradėti verslo centro statybą. Visos investicijos į 8 hektarų teritoriją, iš kurių 6 hektarų sklypo nuomos sutartis nutraukta, turėjo siekti apie 200 mln. eurų.

Šiaulių bankas 2015 metų gegužę apleisto Vilniaus „Žalgirio“ stadiono kompleksą ir teritoriją aplink jį už 41 mln. eurų pardavė „Hanner“ įmonei „Promola“



NAUJAUSI KOMENTARAI

emigruos

emigruos portretas
ne tik vietiniai .........ir užsienio investicijoms galas ateis po tokių cirkų

jurgis

jurgis portretas
Stai kokia NZT galinga ,nes ji valdo informacija ir klupdo didziausius politikus,verslininkus,nes jie nieko negali .jei jie prabils bus riesta ir Patrijarkui .ir Algirgui ,Statykit 1 limona ,kad jie prabiltu ot BUTU linksmo

hau

hau portretas
Iš pateiktos informacijos neaišku, ar ta žemė privati, ar nuomojama.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių