Vilniaus vicemeras: nelegalūs statiniai tabore bus griaunami vos išsikėlus šeimai

  • Teksto dydis:

Nelegalūs statiniai Vilniaus romų tabore bus griaunami iškart, vos tik iš jo išsikels šeima - tam savivaldybė yra numačiusi paramą, sako Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas.

„Namai, kaip ir numato teismo sprendimai, bus griaunami, tiesiog yra susitarta su romų bendruomene, kad kai viena šeima išsikelia iš taboro, vienas statinys bus nugriaunamas, kad nebūtų  tam tikrų piktnaudžiavimų, savivaldybės terorizavimo, kad vieni išsikėlė, o kiti įsikėlė į tuos nelegalius pastatus vėl ir vėl žmogaus teisių gynėjai sako, kad jų negalime judinti“, - žurnalistams pirmadienį sakė G.Paluckas.

Beveik aštuonis mėnesius savivaldybės rengtoje romų integracijos programoje, dėl kurios antradienį turėtų apsispręsti taryba, numatyta, kad tabore nuolat darbuosis du socialiniai darbuotojai. Kaip sako G.Paluckas, jie  taip pat galės informuoti apie bet kokias pradėtas naujas nelegalias statybas, tad „pastatyti per naktį, bus labai sudėtinga“.

Parengtame plane numatoma kviesti romus užsiregistruoti į socialinio būsto eilę. Vis dėlto jis pripažino, kad vidutiniškai pirmumo kriterijų neturinti šeima socialinio būsto laukia nuo 7 iki 10 metų. Todėl svarstomas kitas variantas - išsikeliantiems romams suteikti piniginę paramą būsto nuomai.

Pasak jo, persikelti romams padės jau sėkmingai pritapusios šeimos  - išsikeliantiems iš taboro bus taip pat padedama įgyti profesinę kvalifikaciją, susirasti darbą, netgi elementarių gyvenimo įgūdžių, kaip, pavyzdžiui, mokėti komunalinius mokesčius.

„Mūsų tikslas - per trejus metus iš taboro iškelti 40 šeimų ir visus 94 mokyklinio amžiaus vaikus. Šiuo metu jau turime 9 šeimas, kurios laukia eilėje, visi kiti irgi rodo entuziazmą, bet jie žiūri į tai atsargiai: ar nebus tai dar kartą tušti savivaldybės pažadai, ar bus pradėta programa įgyvendinti“, - pridūrė jis.

Jis kartu sutiko, kad dėl stiprių stereotipų bus sunku įtikinti žmones nuomoti būstą kitaip gyventi norintiems romams.

Programoje numatyta prie taboro sulaikomus nuo narkotikų priklausomus asmenis kartu su policija nukreipti į reabilitacijos programas. Tam trims metams numatyta apie 100 tūkst. eurų, kurių galėtų užtekti apie 200 narkomanų pirminei reabilitacijai.

„Nuoširdžiai tikimės, kad pavyks susitarti ir su privačiais būsto nuomotojais ir tos romų šeimos bus įsileistos į visuomenę ir bendromis pastangomis mums pavyks užtikrinti, kad jie integruosis, kad kriminalinė veikla nepersikels iš Vilniaus taboro į kitas vietas“, - kalbėjo R.Paluckas.

Programos įgyvendinimui iš savivaldybės, valstybės biudžetų ir kitų šaltinių anksčiau buvo numatyta 0,7 mln. eurų, tačiau suma dar gali keistis.

2011 metų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyveno apie 2100 romų. Vilniaus taboras yra didžiausia koncentruotai romų tautybės asmenų gyvenama vieta Baltijos šalyse. Šiuo metu Vilniaus romų tabore gyvena iki 400 asmenų, apie 100 jų - vaikai. Pernai policijai suintensyvinus reidus tabore, vien rugpjūčio - spalio mėnesiais sulaikyta per 1,7 tūkst. narkotikų vartotojų ir per 100 prekeivių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių