Vilniaus valdžios konkursas dėl ikimokyklinukų maitinimo kelia abejonių

  • Teksto dydis:

Sostinės valdžia galimai neskaidriai organizuoja maisto tiekimo Vilniaus ikimokyklinėms įstaigoms konkursą

Vilniaus miesto tarybos nariai Violeta Podolskaitė ir Povilas Tamošauskas,  priklausantys Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijai, sunerimę dėl galimai neskaidraus konkurso, skirto organizuoti sostinės ikimokyklinių įstaigų vaikų maitinimą.

„Savivaldybės administracijos paskelbtos viešojo pirkimo konkurso sąlygos galimai pritaikytos dabar ikimokyklinėms įstaigoms maistą tiekiančiai įmonei UAB „Pontem”. Konkursas kelia abejonių ir Konkurencijos tarybai”, – teigia TS-LKD frakcijos narys P. Tamošauskas.

Savivaldybės Vaiko gerovės plėtros reikalų komisijos narės V. Podoskaitės teigimu, miesto valdžia neatsižvelgė į  Tarybos narių, Lietuvos tėvų forumo, LR Valstybės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovų siūlymus išskaidyti maisto produktų pirkimą į daugiau nei 20 dalių, siekiant geresnės kokybės maisto bei konkurencijos tarp tiekėjų. Vietoje to, konkurso sąlygose nurodyta, jog „Pirkimo objektas neskaidomas į dalis. Tiekėjai privalo siūlyti visa prekių apimtį.” Taigi, vienas ir tas pats tiekėjas galės tiekti ir mėsą, ir pieną, ir žuvį, ir kruopas, ir daržoves, ir t.t.

„Be to, konkurso sąlygose nustatyti reikalavimai, kurie riboja konkurentų atsiradimo galimybes, nes tiekėjas per paskutinius kelis metus turi būti įvykdęs bent vieną maisto prekių tiekimo sutartį, kurios vertė būtų ne mažesnė kaip 30 mln. Lt. be PVM. O kokybišką produkciją galintys tiekti smulkesni gamintojai ar ūkininkai išvis eleminuojami“, – sako P. Tamošauskas.

Vilniaus veterinarijos tarnyba š. m. vasario pradžioje atliko patikrinimus darželiuose, kuriems maisto produktus tiekia UAB „Pontem” įmonės. Atlikus laboratorinius tyrimus buvo nustatyti įvairūs pažeidimai, kai maisto produktai pristatomi kaip geresnės kokybės nei yra iš tikrųjų, taip pat juose rasta ir sveikatai pavojingų medžiagų.

„Tokiu būdu bendrovė „Pontem” taupo ir didina savo pelnus vaikų sveikatos sąskaita”, – tvirtina P. Tamošauskas.

Primename, kad TS-LKD frakcijos Vilniaus taryboje narės Rasa Baškienė ir Paulė Kuzmickienė kreipėsi į savivaldybės administracijos direktorių, ragindamos kuo skubiau spręsti maisto produktų tiekimo sostinės darželiams klausimą. Taip pat jos kreipėsi į Konkurencijos tarybą, prašydamos įvertinti, ar savivaldybės praėjusiais metais vykusiame maisto produktų darželiams pirkime nurodyti reikalavimai tiekėjui nėra pertekliniai ir dirbtinai ribojantys konkurenciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių