Sostinės valdžia ruošia šimtamilijoninę pretenziją koncernui „Veolia“

Vilniaus valdžia šią savaitę, baigiantis ilgalaikei miesto šilumos ūkio nuomos sutarčiai, ketina pateikti mažiausiai 100 mln. eurų vertės pretenziją Prancūzijos koncernui „Veolia“ ir jo valdomai ūkį nuomojusiai „Vilniaus energijai“, prašant atlyginti per 15 metų miesto šilumos ūkiui padarytą žalą.

Jei pretenzija būtų atmesta, Vilniaus savivaldybė ir jos valdoma bendrovė Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) inicijuos ginčą Stokholmo arbitraže.

„Aš manau, kad bendra pretenzijos suma gali siekti 100 mln. eurų. Pretenzija bus skirta „Vilniaus energijai“ ir „Veolia“ kaip sutarties laiduotojai. Tam buvo ruošiamasi, ir tai turėtų būti baigta šią savaitę (...). Šią savaitę turėtų įvykti (pretenzijos pateikimas - BNS)“, - BNS sakė Vilniaus tarybos narys ir Vilniaus šilumos tinklų stebėtojų tarybos pirmininkas Arvydas Sekmokas.

Anot jo, pretenzijoje bus suskaičiuota, kiek „Veolia“ ir „Vilniaus energija“ turėtų grąžinti lėšų, per 15 metų sumažėjus šilumos ūkio turto vertei bei kiek ji yra skolinga miestui nepagrįstai gauto pelno.

Bendra pretenzijos suma gali siekti 100 mln. eurų. Pretenzija bus skirta „Vilniaus energijai“ ir „Veolia“ kaip sutarties laiduotojai. Tam buvo ruošiamasi, ir tai turėtų būti baigta šią savaitę.

„Remiantis šilumos ūkio turto vertinimu, matytume, ar turto vertė yra sumažėjusi, palyginti su tuo laikotarpiu, kai buvo išnuomotas turtas. Jeigu vertė yra sumažėjusi, tai būtų pagrindas ieškiniui, kad būtų atlygintas tas skirtumas už turto vertės sumažėjimą. Be to, miestui turi būti atlyginta 24 mln. eurų permoka, iš kurių jau 6 mln. eurų yra kompensuojama. Taip pat turi būti atlyginta permoka už Imbraso (buvusio mero Juozo Imbraso - BNS) bylą. Šios trys dalys turi būti atlygintos“, - BNS sakė A.Sekmokas.

Nepriklausomą šilumos ūkio turto techninės būklės vertinimą atliko Stokholmo arbitražo paskirta Vokietijos konsultacijų bendrovė „Gopa“.

VŠT atstovė spaudai Edita Sirutienė BNS teigė, jog „Gopa“ savo išvadas turėtų pateikti šią savaitę - remdamasi jomis, VŠT, pasak E.Sirutienės, spręs, ar teikti pretenziją „Veolia“.

VŠT anksčiau yra teigusi, kad daugiau nei 33 tūkst. objektų šilumos ūkio turėtų parodyti, kuri pusė turės kompensuoti kitai šaliai už 15-kos metų investicijas į šilumos ūkį. Tačiau „Vilniaus energija“ nepritaria tokiam požiūriui ir tvirtina, jog nuomos sutartyje nėra numatyta, jog techninės būklės ekspertas nustatys turto vertę - jis esą turi nustatyti, ar grąžinamas turtas gali užtikrinti kokybišką šilumos tiekimą gyventojams ir ar yra sukomplektuotas. Turto vertė esą automatiškai paskaičiuojama, įvertinus investicijų nusidėvėjimą.

Kainų komisija pernai patikrino 2012-2014 metų „Vilniaus energijos“ sąnaudas ir nustatė, kad įmonė gavo 24,3 mln. eurų nepagrįstų pajamų. Dėl to nuo gruodžio Vilniuje buvo sumažinta bazinė šilumos kaina, taip susigrąžinant maždaug 6 mln. eurų. Likusią dalį - apie 18 mln. eurų - vartotojams gražins VŠT, jei per teismą jai pavyktų išieškoti pinigus iš „Veolia“.

Be to, Lietuvos teismas sausį galutinai panaikino Kainų komisijos nustatytas 2011-2015 metų „Vilniaus energijos“ bazines šilumos ir karšto vandens kainas ir nurodė jas perskaičiuoti iš naujo. Dėl to į teismą kreipėsi buvęs miesto meras J.Imbrasas - jo teigimų, 2010-2015 metais vilniečiai už šilumą galėjo permokėti 104 mln. eurų.

Vis dėlto Kainų komisijos pirmininkė Inga Žilienė po teismo sprendimo teigė, kad permoka veikiausiai nebus šimtamilijoninė.

„Veolia“ valdoma įmonė „Veolia Baltics & Eastern Europe“ kartu su „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ pernai sausį Vašingtono Tarptautiniame investicinių ginčų arbitraže (ICSID) jau inicijavo ginčą prieš Lietuvą. Bendrovės reikalauja atlyginti apie 100 mln. eurų žalos dėl neva nesąžiningo valstybės elgesio ir investicijų Lietuvoje nusavinimo. Neatmetama, kad galutinė ieškinio suma bus didesnė.

„Vilniaus energijos“ ir VŠT bei miesto savivaldybės 15-os metų šilumos ūkio nuomos sutartis baigiasi kovo 29 dieną - nuo kovo 30-osios miesto šilumos ūkį perims VŠT.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių