Vilniaus valdžia kultūrą mes į gatvę?

Vilniaus savivaldybė skaičiuoja, kiek turi nekilnojamojo turto ir kaip galima būtų naudingai jį išnuomoti.

Valdininkams paskelbus apie ketinimą atsisakyti lengvatinių sąlygų, sukilo Dailiųjų amatų programos dalyviai. Už nedidelį nuomos mokestį iki šiol sostinės senamiestyje jie turėdavo skirti laiko ir išteklių edukaciniams užsiėmimams, nemokamai lankytojus supažindinti su amatais.

Vilniaus senamiestyje įsikūrusi manufaktūra-galerija „Jūratė“ svečius supažindina su naminio audimo tradicijomis, leidžia austi ir lankytojams. Staklėmis austus lino gaminius tekstilininkės veža į parodas užsienyje. Į manufaktūrą užsuka daug turistų, neseniai apie audėjas dokumentinę apybraižą sukūrė Japonijos nacionalinė televizija. 

„Ateina vaikai ir tu jiems papasakoji, ir paskui matai, kai tai, ką pasakoji, jiems išlieka. Ir tai yra tikra išliekamoji vertė, kaip ir labiausiai sugriebiantis už širdies faktorius“, – sakė tekstilininkė Gražina Kuzmickienė.

Prieš keturiolika metų lengvatinėmis sąlygomis patalpas skyrusi savivaldybė teigė, kad senamiestyje įkurdinus amatininkus, jie miestui suteiks savitumo, išskirtinumo. Tačiau nuo Naujųjų metų savivaldybė šiai galerijai pakėlė nuomos mokestį nuo 29 eurocentų iki 3,40 eurų už kvadratinį metrą.

Prieš kurį laiką ši sritis buvo absoliučiai palaida bala. Patalpas žmonės turėjo nebent istoriškai, o dabar pratęsinėjame sutartis. Mat iki šiol kontrolės jokios nebuvo, vyravo įvairios subnuomos, kartais nelegalios nuomos, tad pradėjome kontroliuoti.

„Žiūrėsim, gal atsiras kažkokia veikla, kuri padės išlikti, turėtų būti gal daugiau komercinių ekskursijų, nežinau“, – sakė manufaktūroje-galerijoje dirbanti tekstilininkė.

Vilniaus savivaldybė nuo praėjusių metų peržiūri visas nuomos sutartis. Įkurtas Turto departamentas, rengiama nauja savivaldybės patalpų nuomos tvarka.

„Prieš kurį laiką ši sritis buvo absoliučiai palaida bala. Patalpas žmonės turėjo nebent istoriškai, o dabar pratęsinėjame sutartis. Mat iki šiol kontrolės jokios nebuvo, vyravo įvairios subnuomos, kartais nelegalios nuomos, tad pradėjome kontroliuoti“, – sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Vienas iš labiausiai naujajai tvarkai besipriešinančių vilniečių – Lietuvos kulinarinio paveldo muziejaus vadovas. 35-erius metus kauptą kolekciją jis įkurdino savivaldybės skirtose patalpose. Muziejuje veikia ir smuklė, kurioje kasdien ruošiami Vilniuje gyvenusių tautinių bendrijų valgiai. Tačiau savivaldybė muziejui pranešė, kad sutartį nutrauks, nes ketina parduoti patalpas.

„Dabar greituoju būdu turi vykti šių patalpų aukcionas ir įvykus aukcionui turėsiu susirinkti visus eksponatus ir eiti nežinia kur. Užmirštama arba specialiai nutylimi faktai, kad yra pasirašyta 20 metų sutartis, už 1 litą 1 kvadratinis metras per mėnesį, bet užmirštama, kad šitos patalpos buvo neeksploatuojamos 10 metų, jos buvo avarinės būklės, visos patalpos be elektros, be šildymo ir vandens. Ir kad mes, tai yra muziejus, iki 2018 metų gruodžio 31 dienos įsipareigojame investuoti į šias patalpas 590 tūkst. eurų, pagerinti jų vertę“, – sakė VšĮ „Lietuvos kulinarinio paveldo muziejaus“ vadovas Vaclovas Kontrauskas.

Dailiųjų amatų programą prižiūrinti Senamiesčio atnaujinimo agentūra teigia, kad be valstybės ir savivaldybės rėmimo, amatininkai neišliktų. Galerijose-dirbtuvėse dirba apie 80 žmonių, per metus jie priima iki 100 tūkst. lankytojų.

„Galbūt verta peržiūrėti galerijų kiekį. Ir žiūrėt, gal ne griežtinti reikalavimus, bet aš galvočiau apie paskatas, kaip kurti klimatą, kad tie amatininkai, tos galerijos, tie žmonės, kurie dirba šitoj srity, būtų inspiruojami kurti ir dirbti“, – sakė Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros direktorius Gediminas Rutkauskas.

Pasak G. Rutkausko, būtų galima atsisakyti kelių galerijų, kurios yra toliau nuo turistinių maršrutų. O prieš keliant nuomos kainas likusioms derėtų prisiminti, kad amatininkai į savivaldybės patalpas jau investavo apie 600 tūkst. eurų. Naująją savivaldybės patalpų nuomos tvarką ketinama Vilniaus tarybai pristatyti vasario 1-ąją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių