Vilniaus valdžia ir Vyriausybė dar tarsis dėl skulptūros Lukiškių aikštėje

Visuomenininkams atrinkus siūlomą skulptūrą laisvės gynėjų įamžinimui Vilniaus Lukiškių aikštėje, kultūros ministrė Liana Ruokytė - Jonsson teigia, kad dėl memorialo spręs atnaujinta Vyriausybės ir savivaldybės darbo grupė.

Po susitikimo su Vilniaus meru Remigijumi Šimašiumi ministrė tiesiogiai neatsakė, ar pritaria visuomenininkų iniciatyvai. Anot jos, aikšte rūpinasi Vilniaus savivaldybė, tačiau jau kitą savaitę dėl aikštės bus atkurta darbo grupė Vyriausybėje, į kurią atstovus deleguos ir ministerija, ir savivaldybė.

„Manau, kad tai turėtų būti sprendžiama vyriausybiniu lygmeniu, dėl to ir buvo įkurta ši darbo grupė, kuri priims sprendimus, kurie bus adekvatūs mūsų poreikiams“, - sakė ji.

Konkursą Vyčio skulptūrai rengęs visuomenės veikėjų įsteigtas Vyčio paramos fondas šią savaitę pasiūlė Lukiškių aikštėje statyti klaipėdiečio skulptoriaus Arūno Sakalausko realistinį kūrinį „Laisvės karys“. Lukiškių aikštę šiuo metu tvarkanti savivaldybė teigia, kad konkursas nebuvo su ja derintas.

„Man atrodo, kad ten kol kas ten plevėsuojantis Vytis vėliavos pavidalu tikrai nėra blogiausias variantas, jei neturime pakankamai aiškios, įkvėpimą keliančios skulptūros. Tai, ką privatus fondas paskelbė laimėtojais, man atrodo, dar galutinai reikia įvertinti tas idėjas, pasižiūrėti. Aš kol kas dar nematau tokio varianto, kad būtinai statome ir būtinai šimtmečiui, kad būtinai turi kitais metais stovėti skulptūra. Man atrodo, vėliava irgi yra gerai“, - aiškino R.Šimašius.

Jis klausimo nežada teikti svarstyti miesto tarybai ir sako, kad pasiūlytus skulptūrų variantus dar turi aptarti ekspertai, visuomenė, Seimo Kultūros komitetas ir Vyriausybė.

Meras žada, kad aikštės tvarkymo darbai bus baigti dar iki šių metų pabaigos, nepaisant to, jog antrajam etapui Vyriausybė šiųmetiniame biudžete lėšų nenumatė. Savivaldybė skaičiuoja, kad tam trūksta dar 1,7 mln. eurų. BNS paklaustas, kas vis dėlto finansuos darbus šiemet, R.Šimašius teigė, kad tai darys Vyriausybė, tačiau kaip - nepaaiškino.

Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas nuo 1999 metų. Aikštė rekonstrukcijai uždaryta pernai vasarą.


Šiame straipsnyje: Lukiškių aikštė

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kam dar tą uodegą sukat, juk ŽINOT kad visa Lukiškių aikštė rezervuota Dėdulės mauzoliejui.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių