Vilniaus valdžia gina miesto netvarką

Vilniaus miesto savivaldybė visomis jėgomis siekia išsaugoti sostinę prižiūrinčių bendrovių "VSA" ir "Dolmans Landscaping Group" konsorciumą, nors ir gyventojai skundžiasi jo darbu, ir teismas nurodė nutraukti sutartį dėl Lazdynų, Karoliniškių ir Pilaitės seniūnijų priežiūros. Pasiskųsta aukštesnės instancijos teismui.

Taikė sankcijas

Vilniečių nepasitenkinimo ir daugybės skundų dėl nevalomų šaligatvių, takų ir kiemų savivaldybė sulaukė, kai tik "VSA" pradėjo teikti miesto tvarkymo paslaugas pernai gruodžio pradžioje. Ypač jos darbu buvo nepatenkinti Panerių seniūnijos gyventojai, kurių viešąsias teritorijas anksčiau tvarkė bendrovė "Stebulė". Žmonės piktinosi, kad visą mėnesį nevalomi ne tik atokesnių gatvių šaligatviai, bet ir transporto stotelės, kurios privalo būti išvalytos prioriteto tvarka.

Savivaldybės specialistai, išanalizavę gyventojų skundus ir atlikę patikras vietose, surašė gausybę aktų visoms trims atskiras miesto dalis prižiūrinčioms bendrovėms ir pagrasino taikyti sankcijas, jei šios nepasitaisys. Visgi sausį snygis ir ledas vėl nuginklavo miesto tvarkytojus. Savivaldybė neapsikentusi suskaičiavo, kiek kainavo neatlikti ir nekokybiški darbai už gruodžio mėnesį ir nusprendė išskaityti iš brokdarių apie 90 tūkst. eurų. "VSA" pritaikytų išskaitų suma siekė 54,9 tūkst. eurų.

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Aplinkos ir energetikos komiteto narys Žilvinas Šilgalis "Vilniaus dienai" sakė nelaikantis to rimta nuobauda.

"Dabar nesumokėjo, bet tai nereiškia, kad tų pinigų nesumokės vėliau, kaip už kokias nors papildomas paslaugas. Aš manyčiau, kad jei darbai neatlikti arba yra nekokybiški, už juos ne tik turi nemokėti, bet numatyti ir baudas už sutartinių įsipareigojimų nevykdymą", – įsitikinęs pašnekovas.

Irmanto Gelūno / Fotobanko nuotr.

Anot jo, vertėtų pasižiūrėti ir į tai, kokiais įkainiais miesto tvarkytojai teikia paslaugas: "Dabar gi viskas konfidencialu, įslaptinta, bet, mano žiniomis, dabartiniai įkainiai tiesiog žvėriški, palyginti su ankstesniais, o gyventojai skundžiasi, kad nevalomas sniegas, tenka slidinėti nebarstytais šaligatviais. Bet pas mus viskas krypsta kitaip negu visame civilizuotame pasaulyje: savivaldybės administracija, kai iškyla problemų, dažniausiai užstoja tuos, kurie tas paslaugas turi atlikti, bet neatlieka tinkamai. O juk miesto valdžia turėtų ginti vilniečių interesus ir įmones bausti už broką – net iki sutarties nutraukimo ir naujo konkurso skelbimo."

Rebusas su darbuotojais

Iš tiesų viskas vyksta atvirkščiai – gindama savo išsirinktus miesto tvarkymo favoritus, savivaldybė užginčijo net Vilniaus apygardos teismo sprendimą, kuris sutartį su įmonių "VSA" ir Nyderlandų Karalystės "Dolmans Landscaping Group" konsorciumu pripažino neteisėta ir įpareigojo iki balandžio pradžios ją nutraukti.

"Kai administracija net ir teisme gina konkrečią įmonę, kuri tinkamai nevykdo įsipareigojimų, matyt, turi tam motyvų, – svarstė Ž.Šilgalis. – Šiuo atveju galime įtarti net ir įmanomus neskaidrius susitarimus. Tas procesas nuo pat viešojo pirkimo kažkokios mistinės olandiškos kokybės, visą laiką vyksta pilkojoje zonoje, apgaubtas paslapčių ir konfidencialumo."

Miesto valdžia turėtų ginti vilniečių interesus ir įmones bausti už broką – net iki sutarties nutraukimo ir naujo konkurso skelbimo.

Tiesa, esama ir viešų dokumentų, kurie rodo, kad "VSA" kvalifikacija vargu ar buvo tinkama laimėti konkursą. Peržvelgus viešai pateikiamas pirkimo technines specifikacijas, matyti, kad įmonė nei dabar, nei pretenduodama laimėti dviejose konkurso dalyse neatitinka nustatyto darbuotojų skaičiaus reikalavimo (2 konkurso dalyje – 110, o 5 dalyje – 130, iš viso 240 darbuotojų).

Šių metų sausį įmonės atstovė Inga Simaškė teigė, kad Vilniuje aplinką kasdien prižiūri per 170 darbuotojų su 45 vienetais įvairios technikos. Akivaizdu, kad savivaldybės viešųjų pirkimų komisijai buvo pateikti kiti skaičiai, greičiausiai subendrinti su "Dolman Landscaping Group", turinčios beveik 900 darbuotojų. Bet olandai nesiunčia į Vilnių specialistų, kurie valytų sniegą ir barstytų šaligatvius smėliu.

Tai konstatavo ir Vilniaus apygardos teismas, pažymėjęs, kad "VSA" neturi pakankamai darbuotojų miestui tvarkyti, taip pat jų neimportuoja iš savo partnerio "Dolman Lansdcaping Group", o tai, kad keli užsienio specialistai atvyksta į Vilnių teikti konsultacijų, neįrodo, kad "VSA" galės 3 metus naudotis olandų resursais.

Dėl kokių motyvų savivaldybė mūru stoja už sutartį su bendrove, kuriai pati taiko finansines sankcijas dėl nekokybiškų paslaugų? Savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis teigė, esą "VSA" pastaruoju metu labai stengiasi ir atrodo geriau už kai kuriuos rinkos senbuvius.

"Sąlygos tikrai visiems vienodos, – užtikrino jis, kalbėdamas apie išskaitas paslaugų teikėjams už neatliktus darbus. – Kiekvienas nenuvalytas plotas, kuris turėjo būti nuvalytas, nelieka neišskaitytas iš mokėtinų sumų."

Andriaus Ufarto / Fotobanko nuotr.

Vienas dirba už dešimt

"VSA" ir "Dolmans Landscaping Group" konsorciumo atstovė I.Simaškė "Vilniaus dienai" tvirtino, kad šis savo veiklai pasitelkia darbuotojų tiek, kiek būtina.

"Įmonė dirba, laikydamasi visų sutartyse numatytų reikalavimų, o šiuo metu paslaugas teikiame aštuoniose šalies savivaldybėse (daugiausia – atliekų tvarkymo srityje – red. past.). Dėl planuojamos plėtros ketiname įdarbinti dar daugiau žmonių, – teigė ji. – Bendrovė nuosekliai siekia kiek įmanoma atsisakyti rankų darbo, todėl nuolat investuoja į modernias ir ekologiškas transporto priemones, automatizuotus procesus. Tokios specializacijos kaip kiemsargis neturime. Kadangi dauguma procesų reikalauja aukštesnės kvalifikacijos nei kiemsargio, gatvėse ir kiemuose pastebimų mūsų darbuotojų pareigybė – aplinkos tvarkymo specialistai–operatoriai."

O vilniečiai neretai kritikuoja traktoriukais atliekamo valymo kokybę – šaligatvių iki plytelių jie nenuvalo, palieka gruoblėtas vėžes, o atšilus tokie šaligatviai virsta ledo grioviais. Belieka tik pripilti kalnus smėlio ir laukti, kol ledas po juo pats ištirps. Taip praėjusią savaitę buvo prižiūrėti Lazdynų mikrorajono šaligatviai.

Pasak I.Simaškės, aplinkos tvarkymo specialistai–operatoriai dirba pagal Vakarų ir Šiaurės Europos šalyse paplitusią metodiką, todėl šaligatviai ir kiemai prižiūrimi kiek kitaip, nei iki šiol Lietuvoje tai buvo daroma: "Šią žiemą darome viską, kas nuo mūsų priklauso: veikloje taikome pačius moderniausius sprendimus, kurie galimi šiuo metu Lietuvoje. Kastuvais ir šluotomis Skandinavijoje niekas nebemojuoja net prižiūrėdami savo individualių namų kiemus, todėl teiginiai, kad šaligatviai Vilniuje turi būti prižiūrimi kaip anksčiau, rodo paprasčiausią nenorą keistis ir taikyti pažangesnę bei efektyvesnę metodiką. Mūsų aplinkos tvarkymo specialistas–operatorius atstoja iki dešimties pačių efektyviausių sniego kasėjų. Kai taip gausiai snigo, be technikos paprasčiausiai iš viso buvo neįmanoma."

Tačiau ir plačiai išgarsinta naujoviška aplinkos tvarkymo technika, į kurią "VSA" teigia pernai investavusi daugiau nei 1,5 mln. eurų, neišgelbėjo įmonės nuo finansinių sankcijų. Gali būti, kad savivaldybė išskaitas taikys ir įvertinusi sausį suteiktų paslaugų kokybę. Ar tokie pajamų praradimai neturės įtakos darbuotojų algoms?

"Atlyginimai "VSA" ir "Dolmans Landscaping Group" konsorciume mokami visada laiku, o aplinkos tvarkymo specialistų–operatorių jie aukštesni už šalies vidurkį, – patikino I.Simaškė. – O dėl išskaitų galima pasakyti, kad jų Vilniaus mieste sulaukė visi trys paslaugų teikėjai. Jos atsiranda dėl įvairių priežasčių ir tai visiškai įprasta veiklos praktika – ginčų tarp užsakovo ir paslaugos teikėjo pasitaiko nuolat visuose ūkio sektoriuose."



NAUJAUSI KOMENTARAI

komentatoriams

komentatoriams portretas
ka cia ruskiai rasinejat,pirma lietuviskai ismokit o po to rasinekit!

paprasta-

paprasta- portretas
kaikas savivaldybeje gauna OTKATUS, kas cia neaiskaus??? o kur ziuri STT, FNTT?????

Dainius

Dainius portretas
Vsa visada rvarko otkatais o simaseu chebra juo myli! Tai eilinis irodymas. O olandu imone tai ten vsa akcininkas gyvena ir simaseu chebra pas ji skrenda otkatu pasiimt. Tuo paciu dar zolytes paruko kad sypsenu chormono sukurt. Taip miesta ir valdo agresyvus issisokeliai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių