Vilniaus universiteto jungtinis choras ukrainiečius palaikys koncertais Kijeve

  • Teksto dydis:

Vilniaus universiteto jungtinis choras, susidedantis iš trijų chorų „Gaudeamus“, „Virgo“ ir „Pro musica“ narių, nepaisant Ukrainą krečiančių ginkluotų neramumų koncertinį sezoną pradės gastrolėmis Kijeve. Kolektyvas dalyvaus 180-ąsias įkūrimo metines mininčio Kijevo nacionalinio Taraso Ševčenkos universiteto iškilminguose renginiuose ir taip pat surengs atskirą lietuvių muzikos koncertą.

Choro vadovė Rasa Gelgotienė pasakojo, kad kvietimą dalyvauti iškilmėse kolektyvas gavo daugiau nei prieš metus, kai karinis konfliktas Ukrainoje dar nevyko, bet prasidėjus neramumams buvo linkęs kelionės atsisakyti. „Galiausiai nutarėme palikti patiems choristams spręsti, kas iš jų norėtų vykti, ir norinčių atsirado iš visų trijų VU chorų, todėl nusprendėme važiuoti su jungtiniu choru“, – prisiminimais dalijosi dirigentė.

Kijevo universiteto jubiliejaus meninės dalies organizatorė Ira Dušeiko tvirtino, kad choro iš Lietuvos – šalies, kuri visuomet rodė ypatingą pritarimą Ukrainos nepriklausomybės siekiams – dalyvavimas yra labai simboliškas ir svarbus. Pasak jos, situacija Kijeve šiuo metu rami, o moralinės paramos ir palaikymo, nuoširdžių svečių dėmesio ukrainiečiams labai reikia.

Rugsėjo 17–19 dienomis Kijevo universitete įvyks keletas renginių, kuriuose lietuvių choras atliks neseniai Dainų šventėje skambėjusias dainas. Kolektyvas ne tik dalyvaus šio universiteto 180-mečio iškilmėse, bet ir surengs atskirą valandos trukmės lietuviškos muzikos koncertą. Jis vyks Kijevo T. Ševčenkos universiteto Raudonajame korpuse, Menų salone, rugsėjo 17 d. 18 valandą.

Choro programoje skambės lyrinės lietuvių liaudies dainos ir pluoštas pakilių patriotinių giesmių. Kartu su Kijevo universiteto chorine kapela ir solistu Modestu Jankūnu dainininkai atliks vieną dalį iš G. Fauré „Requiem“, skirtą žuvusiųjų Rytų Ukrainoje atminimui pagerbti. Lietuvių choras ukrainiečiams veža ir staigmeną – choro vadovės Rasos Gelgotienės aranžuotą ukrainiečių liaudies dainą „Oj čij to kinj stoit“. Koncerte akomponuos Indrė Veličkaitė.

VU choristai žada dainomis ir moraliniu palaikymu neapsiriboti, jie ketina nuvežti į Kijevą studentų iniciatyva visoje Lietuvoje surinktą labdarą ir finansinę paramą, kurią per medikus-savanorius iš Kijevo universiteto perduos Kijevo ligoninei, kurioje gydomi šalies Rytuose sužeisti Ukrainos kariai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių